hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [半山重組] 建議12/12M/13/40/40M重組
開啟左側

[半山重組] 建議12/12M/13/40/40M重組

kay 發表於 2020-10-26 16:37 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-10-26 11:35
https://hkbus.fandom.com/wiki/中巴45線

其實以前 45 係循環線黎

少隻香爐少隻鬼
南區要求去有車,無話回程都要
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2020-10-26 16:45 | 顯示全部樓層
Rogerlhm98 發表於 2020-10-26 16:23
當年真係懶醒,寶馬山重組走去拖條擺勵德嘅半山線落水,整走23A先搞到12/12M/13鎖死左係度,有23A係度半 ...

因為25A勵德上勵德落,取消埋25C比車25A變相23A有D服務過剩

原先係上落山
23A+25A/25C+26
非繁1個鐘9班車

依家
25A+26
平日非繁一個鐘10班車(6+4)
假日就得返7班(4+3)
但假日勵德都唔值一個鐘9班車
平曰因為有樹仁大學,開密D無可厚非

勵德上山又可以射客比11(行遠D)

睇返新城山區重組
無左3B/23A/25C

剩低D線都預左長期重組唔到

以前都多缺憾
25C兜路上山,仲慢過25上山
23A半山比23/40搶客,勵德到中環又有26
3B唔夠客
世界很簡單 人類很複雜
天空之神 發表於 2020-10-26 17:13 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-10-26 16:37
少隻香爐少隻鬼
南區要求去有車,無話回程都要

所以將 40P 變返 45 當一次過做左華富置富去羅便臣道同柏道半山流水只有 23 一條殺哂

至於另一條40+ 40M 你想變返 504/4X 都無所謂
反正解決左半山需求,剩返得金鐘灣仔同老蘭未解決

.
 樓主| 2076 發表於 2020-10-27 10:46 | 顯示全部樓層

Rogerlhm98 發表於 2020-10-25 23:10
08年13係有試過車,12+13變做新13,西摩道右轉直去旭龢道,係區會唔過先無左呢個方案。
前排有版友提過與 ...

想知當年12+13變新13,區會唔過的原因係乜。係般咸道冇車上旭龢道? 定係中環碼頭冇車上高主教? 後者其實可以透過新13兜埋高主教先u-turn來解決。
12+13方案係唔係以下的方案?
往旭龢道: 中環碼頭>大會堂>蘭桂坊>堅道>西摩道>羅便臣道西行>旭龢道
往中環: 旭龢道>列堤頓道>羅便臣道東行>衞城道>西摩道>羅便臣道東行>雪廠街>中環碼頭

至於40A走線,如果堅尼地道轉上花園道係行唔到,其實大館之後,經下亞厘畢道出紅棉路上山,亦都可行,只係明愛中心去花園台就會有漏洞。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2020-10-27 10:49 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-10-26 17:13
所以將 40P 變返 45 當一次過做左華富置富去羅便臣道同柏道半山流水只有 23 一條殺哂

45由南區去堅道太慢,實會比人反對,加上客源又真係不足,如果唔係當年都唔駛斬
40/40M沿途有上有落,相對上營運會好過45

我的想法就係40/40M去程冇得搞,係回程40M要番華富的用車,到底點樣幫半山填洞會比較好
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2020-10-27 10:58 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-10-26 16:45
因為25A勵德上勵德落,取消埋25C比車25A變相23A有D服務過剩

講起寶馬山,其實宜家的服務比起以前係高效率左好多,起碼25有人用,25A又雙向多客,係條23B唔知開黎做乜......

3B上環個位,我的想法一直都係抄722走線,行上環+中環碼頭循環,咁樣做係慳到最多車,同埋最方便乘客。宜家12得中環碼頭總站,3號碼頭一帶其實行好遠。13直接拉去林士街開車,站位又唔方便,實在欠理想。但當然,要行循環就即係要半山搵個總站,唔係蒲飛路就係旭龢道......

至於羅便臣道番南區,冇特意去開條線畀佢地,只係40A走線,行羅便臣道西行係最理想......

半山減班抽車開23X,做條件交換,其實半山去中環/金鐘個市場自從西港島線通車之後細左好多,如果半山cut車堆資源要放番去半山,開拓下新市場 (半山<>東區/羅便臣道西行),對改善巴士公司營收同乘客福祉,其實係雙贏局面。
抗議962B重組
還我962全日服務
天空之神 發表於 2020-10-27 11:06 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-10-27 10:49
45由南區去堅道太慢,實會比人反對,加上客源又真係不足,如果唔係當年都唔駛斬
40/40M沿途有上有落,相 ...

咁就keep 40 但行堅道 + 40P 全日有上有落但輸價錢牌

難逃一死
.
 樓主| 2076 發表於 2020-10-27 11:13 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-10-27 11:06
咁就keep 40 但行堅道 + 40P 全日有上有落但輸價錢牌

難逃一死

我個方案都係盡量升級價錢牌,至少羅便臣道落金鐘,由宜家12M+40+23,變做得番40A+23,一個鐘少左3班平車。落灣仔更加得番23。

金鐘上山又係借40A特快直達羅便臣道西行之名,借機加價。

而我質疑的係,到底南區對半山返南區行聯合班次有幾著緊? 40/40M宜家總站又唔同,40M塞中環無定向班次,又有幾多時間做到呢個效果?
抗議962B重組
還我962全日服務
天空之神 發表於 2020-10-27 11:17 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-10-27 11:13
我個方案都係盡量升級價錢牌,至少羅便臣道落金鐘,由宜家12M+40+23,變做得番40A+23,一個鐘少左3班平車 ...

我意思係你可以照殺 12M
我keep 40P 係山上循環既原因係避免灣仔塞車影響班次

至於聯合班次,一早無用
.
kay 發表於 2020-10-27 11:30 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-10-27 11:13
我個方案都係盡量升級價錢牌,至少羅便臣道落金鐘,由宜家12M+40+23,變做得番40A+23,一個鐘少左3班平車 ...

同4/4X一樣
每20分鐘2部

不過城巴係借兩條減到30
兩邊總站睇齊,總站聯合開15
但40直上半山,40M行老蘭

變相中間半山都係無聯合15分

到時好似72A/75咁,每25-30分鐘兩部

不過城巴想減,唔同總站都可以將40/40M非繁減到30
世界很簡單 人類很複雜