hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 一人N篇搭巴士行錯路嘅經歷
開啟左側

[經歷分享/報告] 一人N篇搭巴士行錯路嘅經歷

2076 發表於 2020-10-28 11:11 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-10-26 02:14
都唔係點硬cut嘅,A29加停觀塘之後,都係先入地下通道後停駿業里。

btw 除咗 80,11D 之外,89D 有時都會 ...

我試過上234C由隧道出來停站......
基本上係停唔正

另外就係930X未改道之前,試過告士打道上橋,冇跟銅鑼灣方向去世貿,變左直行去告士打道維園果邊,然後再直上天橋去摩頓台總站,跟住就發現行錯路......

車上大部分乘客都要去sogo......結果摩頓台落左堆去摩頓台的客先,然後有乘客 (我) 帶路,去返伊榮街清客,之後佢就轉右去邊寧頓街,再轉右番摩頓台
抗議962B重組
還我962全日服務
AtrHenu 發表於 2020-10-28 11:31 | 顯示全部樓層
alan2011super3 發表於 2020-10-27 23:39
新鮮滾熱辣

今日下午

真係寧願呢位109行錯路車長知道係摩利臣山道應該用返有馬跑個方法返MAF好過走去跟足111方法行.(即係南洋酒店後跟601行到修頓後返原線)

血肉長城 發表於 2020-10-28 21:10 | 顯示全部樓層

試過一次坐 87D 返馬鞍山,司機唔識路,出獅隧後又跟甩咗前面另一架 87D,於是睇路牌,結果去咗沙瀝公路,仲喺公路停咗車,同乘客講話自己唔識路。乘客大驚,叫司機唔好喺公路停車,話會教佢點行,但結果司機兜咗去大老山隧道入口(即係好似 80X 咁),乘客就叫佢搵隧道職員開閘,畀佢兜番去恆管嗰條路去番第一城繼續行。
alan2011super3 發表於 2020-10-28 23:04 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2020-10-28 02:31
真係寧願呢位109行錯路車長知道係摩利臣山道應該用返有馬跑個方法返MAF好過走去跟足111方法行.(即係南洋 ...

去到灣仔道近住入IVE個路口已有人問胡忠點落

估計係咁先停下普樂里

行晒出面軒尼詩道嘅話,車長家母一定好唔得閒
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
cktse 發表於 2020-10-29 00:00 來自手機 | 顯示全部樓層
alan2011super3 發表於 2020-10-28 23:04
去到灣仔道近住入IVE個路口已有人問胡忠點落

估計係咁先停下普樂里

行得軒尼詩道就右轉,經波斯富街入返禮頓道再嚟過啦
cktse 發表於 2020-10-29 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層
Kirino 發表於 2020-10-25 20:01
E41唔知做乜行咗昂船洲大橋,青沙,之後出大圍出口上獅隧公路落返肚露港

呢個有機會唔係行錯而係塞車改路。行尖山唔直出沙田火車站外面而兜上獅隧公路,即係嗰段路有事嘅機會都幾大
hokachung 發表於 2020-10-29 04:02 | 顯示全部樓層

alan2011super3 發表於 2020-10-27 23:39
新鮮滾熱辣

今日下午

錯到咁離譜都可以扮無事發生,唔駛你講都估到係新巴
九巴司機應該唔夠膽咁樣直飛總站
CX401 發表於 2020-10-29 15:15 | 顯示全部樓層
1)咸豐年前未有南閘果陣...科大搭91M出鑽石山, 但司機一到迴旋就轉左, 結果要落到將軍澳醫院迴旋處掉頭行返原有路線.

2)A41P往機場方向, 司機落象鼻山路無響石圍角邨對出廻旋處出, 結果去到愉景新城"夾硬"實綫cut出去青山公路, 再轉入海興路, 然後迴旋處上荃灣路, 青荃交滙處行返原來路線.
KW2523 發表於 2020-10-29 15:53 | 顯示全部樓層
新鮮滾熱辣

今日下午

跟錯111最短應該係上去灣北折返,或者兜去波斯富街禮頓道 (不過塞到嘔)

以新記嘅編更,我諗佢驚要即刻踩多單109先有得休息
alan2011super3 發表於 2020-10-29 21:57 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-10-29 06:53
跟錯111最短應該係上去灣北折返,或者兜去波斯富街禮頓道 (不過塞到嘔)

以新記嘅編更,我諗佢驚要即刻踩多 ...

如帖中講左

按roaster呢班109去到MAF係跳飛機嘅

所以佢遲左都唔怕要即刻行多轉

佢遲左有四個玩法:車去到MAF下手接左即開、車去到MAF下手接左踢中間起載、車去到MAF下手私對站、下手拎tup車而呢架去到MAF泊埋tup車

AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I