hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 能否把落車門關門速度提速?
開啟左側

[問題] 能否把落車門關門速度提速?

kay 發表於 2020-10-31 09:31 來自手機 | 顯示全部樓層

開關快容易夾到人,你見mtr幾多人衝閘門就知,再講依家巴士公司比既行車時間長左,呢類因素已經變得唔重要
HE7921 發表於 2020-10-31 09:55 來自手機 | 顯示全部樓層
頭批ATE尾閘好似叮三下就可以鬆手掣開車,關門速度極快
ctt026 發表於 2020-10-31 11:08 | 顯示全部樓層

AAU關門速度係ATSE嘅一半。試想下60個站,站站停,對行車時間有幾大影響。同埋如果又兜返去安全問題,減低關門速度就好似(曲梯轉直梯)咁,增加行車時間(減低載客量)而未見可以減少意外,同時又比多個理由俾司機拉手掣call總台-搭過幾次因為閂門之後架車仲係鎖住搞到要全車人落車.......
HU6455 發表於 2020-10-31 11:48 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-10-30 23:05
呢個情況你係應該怪個乘客唔早啲落去,而唔係怪道門閂得慢

但系上層行駛途中吾比站立,包吾包行走先?
TR1614 發表於 2020-10-31 12:24 來自手機 | 顯示全部樓層
wawa0006 發表於 2020-10-31 01:29
尤其是現在車型加長至12.8米,回復三門設計完全可行亦有實際需要。
個人覺得有助加快落車效率和改善假頂 ...

按依家香港巴士設計,夠位咩?
iankerr 發表於 2020-10-31 14:17 | 顯示全部樓層
而家真係見好多人停定,開埋門
先起身行落去。
係咪而家係咁樣宣傳,停定先好起身落車
tommy14D 發表於 2020-10-31 14:49 來自手機 | 顯示全部樓層

用前門快好多
 樓主| DY4190 發表於 2020-11-1 10:00 | 顯示全部樓層
其實實際黎講, 門鎖為安全, 唔反對(不過前閘係咪有需要, 真係值得討論, 司機係正隔離唔會睇唔到啦)
但係咪可以改到頭批直梯果個速度會比較好呢?(如果有得改的話)
夾到人個問題, 始終係司機睇鏡人手關, 反而比鐵路果種係咪都關安全得多.
反而覺得養左一班人, 明知關門慢, 停定晒先起身, 人數好似越黎越多, 我覺得哩個先係重要問題.好似因為咁樣而夾到人機會仲大.(心急司機+大支野乘客.就好易出事/起衝突)
kay 發表於 2020-11-1 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層
安全係要成本,架車停定左先落車唔係唔合理,見過唔少架車差唔多到站,個客起定身,急剎就整親個客,香港係少數高效率城市,但隨高齡人口增加,效率一定慢左,好似南區復康巴,計數就一個鐘一班,實際上輪椅客太多,結果要比多20分鐘行車時間

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
DY4190 + 1 給你一個like

查看全部評分

tunghang 發表於 2020-11-1 11:11 來自手機 | 顯示全部樓層

DY4190 發表於 2020-11-1 10:00
其實實際黎講, 門鎖為安全, 唔反對(不過前閘係咪有需要, 真係值得討論, 司機係正隔離唔會睇唔到啦)
但係咪 ...

諗多咗,關門快唔代表唔會臨關門先路車

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
DY4190 + 1 又有道理

查看全部評分