hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [荃灣特快] 建議230X全日化 並重組荃灣區路線 ...
開啟左側

[荃灣特快] 建議230X全日化 並重組荃灣區路線

樓主| 2076 發表於 2020-11-5 00:05 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-11-4 19:20
海濱人要總站 238X 唔兜額外既路上公路
所以先咁難改線

留返海濱花園出市區做荃灣南頭站,龍德街點都係海濱打後先上車,再加上回程提速5分鐘,美孚站直入海濱巴總兼唔駛擔心荃青交匯處塞車,相信已經係238X可以做的最友善方案。

如果海濱花園擔心座位問題,其實出市區方向連馬頭壩道都可以唔停,避免爵悅庭一帶楊屋道乘客早過海濱花園乘客上車。

德士古道打得爆的時段都有限,非繁時238X客量都唔算好睇。只係拉238X去荃灣站都係想補返30X大河道個站位,兼食左半條238M。

希望60M作為甜頭可以引到海濱花園放走總站站位,其他條件都仲可以傾,包括出市區方向楊屋道街市都唔停站。

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2020-11-5 01:19 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2020-11-4 23:25
淨係 32 轉做 232X 格硬加價已經行唔通啦,由上路改行下路快唔到五分鐘就加咁多價仲要上葵內街無咗條過山嘅 ...

上葵預計會有40P過山。

232X加到$8.9都其實係同30X同樣水平,而出市區都特登只收$7.8,但始終係快左10分鐘,都唔係格硬加價。
抗議962B重組
還我962全日服務
Citcalag 發表於 2020-11-5 10:53 | 顯示全部樓層
無知一問,巴士真係行到葵泰路入永順街?果度好似頗多貨車出入,特別係右轉入葵裕街個路口,如果有貨車泊左個路口位就扭唔到軚
tonychow 發表於 2020-11-5 10:57 | 顯示全部樓層

30X 無咗,兜石圍角最起碼慢 20 分鐘,唔好睇少綠楊同石圍角堆燈
荃景圍固然有可能反檯
梨木樹由始至終都想要平線多過快線,咁行即係陰乾 36 系
 樓主| 2076 發表於 2020-11-5 12:12 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-11-5 10:53
無知一問,巴士真係行到葵泰路入永順街?果度好似頗多貨車出入,特別係右轉入葵裕街個路口,如果有貨車泊左 ...

右轉空間一般較為充裕,相信問題不大,亦可要求運輸處增設雙黃線禁區
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2020-11-5 12:18 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-11-5 10:57
30X 無咗,兜石圍角最起碼慢 20 分鐘,唔好睇少綠楊同石圍角堆燈
荃景圍固然有可能反檯
梨木樹由始至終 ...

30X冇左,但換左230X,加埋轉乘234X的優惠,去旺角快左,去尖沙咀有車直到,去深水埗唔想兜可以轉車,想一程過又可以搭232X直車,出城班次比現時多左一倍,亦都可以留到30再換其他野回來,未必真係咁差。我日日都搭43X行石圍角,最惡頂都係綠楊新邨附近兩支燈,過左之後石圍角其實係順暢的。針對綠楊燈陣問題,亦可修訂建議,不停綠楊新邨/蕙荃體育館分站,讓232X更容易過燈。

基本上梨木樹都當32冇到......又唔駛用自己總站線資源,出面就有架快線出深水埗......不過梨木樹雙雄的諗法有時真係難理解。
(當然,在九巴的角度,如果232X好客,未來緊係陰36A/36B去做大232X)

抗議962B重組
還我962全日服務
tonychow 發表於 2020-11-6 10:47 | 顯示全部樓層

梨木樹先醒目
荃葵唔似大西北,等車 15 分鐘已經好大劣勢
任何九龍西改快方案,通常唔會快得過 15 分鐘(除非跑三幹落尖沙咀)
意思即係只要特快俾貴咗,開 15 分鐘一班啱啱走車下,只要慢線啱啱有車,或者肯駁腳搭鐵,都唔會慢得過快線
而前者即係速度唔變但快線貴咗,邊個會上當俾貴價
後者就唔會因為重組影響,重組前後都可以駁腳轉鐵,但九巴重組即係減車,所以居民都係蝕
當然你可以話九巴唔重組就直接收你果區車,呢點我唔 comment,因為假設咗巴士公司唔係貪得無厭,重組完之後一樣可以收到 30
荃景圍果度,其實如果轉乘搞得掂,我寧願用 30X 11 架車做其他野好過,無必要同荃灣其他區拆
海濱唔介意嘅話我加 3 架車落 238X,班次大家都密咗,淨返 8 架車自拆佐尖特快或者同 40/48X 拆又得

樓主| 2076 發表於 2020-11-6 11:34 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-11-6 10:47
梨木樹先醒目
荃葵唔似大西北,等車 15 分鐘已經好大劣勢
任何九龍西改快方案,通常唔會快得過 15 分鐘(除 ...

36B回程改西廊上華員邨都快到15分鐘的,因為36B的汝州街加元州街組合太恐怖
如果居民賣帳吸番堆轉鐵客,其實行車時間少左,收車就會冇咁兇狠

荃景圍就係要直車去深水埗,又想開快車去旺角,兩者並存,我先至會推呢個重組方案

30X果11架車其實做唔到好多野,分1部車拉32過去荃景圍,然後10架車可以全數投入230X,影響係最細同埋做到最密班次的方法

238X果度其實都只係想比番南行大河道站,如果大河道站唔需要的,其實238X/60M/238M的重組係唔需要推行

抗議962B重組
還我962全日服務
tonychow 發表於 2020-11-6 12:03 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-11-6 11:34
36B回程改西廊上華員邨都快到15分鐘的,因為36B的汝州街加元州街組合太恐怖
如果居民賣帳吸番堆轉鐵客 ...

我唔知你幾時有荃景圍要快車落旺角嘅錯覺
身為前荃景圍居民,跑西廊快得果 10 分鐘我寧願死攬 30X,收車就搭鐵
另外亦唔明點解要 10 架車咁多,就算 280X 都係講緊開 8 架
當然你嘅方案係做埋旺角,但係從資源運用角度,用 10 架車開呢條線其實好睇唔好食
重點係旺角返荃灣好難快過鐵,尖沙咀返荃灣西有西鐵,即係楊屋道都唔會吸到客
日間班次開 15 又快過鐵嘅,只有荃灣西以外直落佐尖呢個選項
至於 36B,如果兜內街係問題,咁拉返出長沙灣道就搞掂,塞返 36A 甚至 32 入內街好過,除非你認為 36B 行長沙灣道都要加價

然後加車問題,加 1 架車俾 32 然後荃景圍要兜大圈,相反加 3 架車俾 238X,班次計海濱有着數,亦唔怕無位坐,速度上亦快過上山行
最多繁時拆線,呢個條件下海濱正路會收貨,結果係荃景圍只係慢咗大約 5 分鐘甚至更少(假設唔入如心),但係班次密好多
淨返 8 架車專心做佐尖特快,麗城就自己拆掂佢(而麗城 15 分行仲要行到去西鐵站,荃景圍唔得)

就算真係 join 石圍角,道路網計用 234C 走線拆佐尖點都好過同荃景圍拆(當然如果你想追 post,我係建議 32 同 33A 合併嘅,但呢個後話)

樓主| 2076 發表於 2020-11-6 12:49 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2020-11-6 12:03
我唔知你幾時有荃景圍要快車落旺角嘅錯覺
身為前荃景圍居民,跑西廊快得果 10 分鐘我寧願死攬 30X,收車就 ...

你指的係加3車比238X拉上荃景圍? 然後230X用8部車開線直落尖沙咀/佐敦?

如果係咁的話,我肯定232X會快過238X......原因係楊屋道比起石圍角更塞車更多燈,加上要入埋海濱花園總站原路出入(出市區方向,入荃灣行永順街)

不過238X的好處就肯定係班次密過232X,同埋平8毛,都唔係諗唔過。

238X加3車拉去荃景圍,配合埋60M加3車拉去海濱花園,依然可以殺左238M拎走6部車,然後230X就有11部車可以用,計落條數都幾唔錯。

(只係232X本來係諗住食埋眾安街<>美孚/長沙灣,放走40做重組,唔搞232X就做唔到呢個效果了)
抗議962B重組
還我962全日服務