hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬線巴士路線重組集中討論
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯馬線巴士路線重組集中討論

AVW28 發表於 2020-11-13 12:25 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-11-13 11:55
佢個建議完全唔ok
大埔來往黃大仙冇咗直車
大埔來往鑽石山要兜大埔公路 ...

將當年72改去長沙灣果個方法照搬過74A度而已,就係要用呢個方法焗你咁搭,問題係居民賣唔賣帳?
LL3850
Snoopy@FB8617 發表於 2020-11-13 12:26 | 顯示全部樓層
85自己其實未必真係會咁差
樂富/聯合道<>大圍沙田可以
死都係死A同B
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
RyanPun 發表於 2020-11-13 13:34 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-11-13 11:00
可惜的是,相比85X,75X更值得做紅土特快,因為巴士來往大埔紅土的競爭力遠遠大過沙田區。當然,85M/85X/ ...

的確係,睇排面用大埔線做賣點,絕對符合九巴計到盡嘅性格,好過靠85X做主軸。

但當年鳳舞街聯合道甩85C差啲搞到觸礁,我覺得九巴未必願意冒多次風險再郁75X,至少85X呢條走線、暫時有能力吸到班大埔上水客靠85X上落大老山,變相就算大埔出聲要求改75X走線、最起碼可以用大老山有85X落中九龍塞住把口。

我唔係特別想捧85X上神枱,而且85X都未有資格去到89D嗰種地垃位,但至少從班次睇,九巴特意喺下繁整幾班8分鐘間隔嘅班次,唔多唔少想以班次留著班轉車客。

tszhinchan3 發表於 2020-11-13 13:41 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2020-11-13 12:20
都有可能。睇返而家入77區巴士線既客量,基本除左得43X係見得下人外,其他係非繁又點呢?
43X:如果40X當 ...

43X算係唯一77區線做得好過市中心線既巴士,其實唔難理解,單係富安去城隧,行火炭路已經順眼過40X兜源禾!
其實就算當初40X做荃灣唔做葵涌,到左02年43X改行火炭路都一樣!
如果當年開86K肯改85K去富豪,86K入源禾既話,基本上40X同43X已經係城隧特快!
YY487 發表於 2020-11-13 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-11-13 15:10 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-11-13 13:34
的確係,睇排面用大埔線做賣點,絕對符合九巴計到盡嘅性格,好過靠85X做主軸。

但當年鳳舞街聯合道甩85C ...

85X係一條好的紅土接駁線,但只限於現時班次。屯馬線全線通車後,現時非繁忙時間大部分15分鐘一班的班次肯定不保,如果85X開20分鐘一班,大隧轉乘客基本上係倒走晒。就算現時85X的班次,都已經有居民投訴85X車疏,轉車要等好耐。相反地,75X係大部分時間12分鐘,加上受屯馬綫影響比85X細,估計加埋紅土轉車客,維持12-15分鐘一班難度不大。所以我都係認為75X/85X定位係有需要互換,鞏固返紅土直上大隧轉車站的客源。

以大埔居民的角度來看,其實重組方案令74X全日飛走鑽石山,受惠人數係遠大於鑽石山的受影響人數。更何況74A經大老山出,廣福都係行多大埔公路,大埔公路居民都係直接受惠於駁通大隧轉車站。不過問題係75X改譽港灣/景泰街尾站的話,同時想74X飛走四美街/鑽石山,74A就只好行大老山出,無可避免地或許要放棄樂富/九龍灣其中一邊的客源,加上大埔區內走線亦需更改,照顧廣福埔中為優先。
抗議962B重組
還我962全日服務
xdxd 發表於 2020-11-13 15:22 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-11-13 15:10
85X係一條好的紅土接駁線,但只限於現時班次。屯馬線全線通車後,現時非繁忙時間大部分15分鐘一班的班次 ...

但係留意返 85X除咗大隧轉車客都有紅土↔石門嘅客 如果要75X落紅磡都要關注下呢批本身有直車嘅客 並唔一定個個走晒去鐵 尤其係沙中綫仲要慢慢喺城河東站站停 85X係直達
要人大隧轉咁不如搭鐵 一定倒走唔少客
E500facelift 發表於 2020-11-13 15:31 來自手機 | 顯示全部樓層
85X唔應該同75X or 85M重組,淨係建議延長到利安就算la,非繁應加密到12分鐘一班

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
RA472 + 1 + 3 英雄所見略同

查看全部評分

2076 發表於 2020-11-13 15:38 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-11-13 15:22
但係留意返 85X除咗大隧轉車客都有紅土↔石門嘅客 如果要75X落紅磡都要關注下呢批本身有直車嘅客 並唔一 ...

所以就要諗85X的定位,京瑞廣場班返工客,行去石門站仲近過行去小瀝源路/大涌橋路,就算落到紅土要行,總共要行的步程唔會多過搭85X好多。
當然,完全唔想行的客係有,但用85X做又係唔係理想? 唔想行的客對於增加10分鐘車程,亦都唔會流失,因為佢地真係嫌MTR唔就腳。所以我的概念仍然係主力劃線做又唔近石門/第一城站,又唔近宋皇臺/土瓜灣站的客。特快大隧轉車客,都係分比大埔線,等佢地終於可以將74X飛走鑽石山,會對成盤數有所改善。
抗議962B重組
還我962全日服務
RyanPun 發表於 2020-11-13 17:58 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-11-13 15:10
85X係一條好的紅土接駁線,但只限於現時班次。屯馬線全線通車後,現時非繁忙時間大部分15分鐘一班的班次 ...

我認同一點,現時班次吸引到中九龍客,唔多唔少因為冇鐵,以下繁大老山塞車法,鐵路一通車、下路近鐵嗰幾個大站,隨時跌好多客,就算拉去邊都好難唔減85X班找cut車數。

我唔係話特別反對重組中九龍堆線,但樂富個問題絕對唔細,再者74A咁嘅班次,九巴會唔會為咗74X/75X而加74A車應付樂富需求,絕對係一個疑點。