hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬線巴士路線重組集中討論
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯馬線巴士路線重組集中討論

053h4 發表於 2020-11-12 17:53 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kwn1029 發表於 2020-11-12 19:09 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-11-12 17:10
基本上上繁大老山已經失去希望,同南區塞香港仔隧道冇分別,所以要搭鐵的都會搭晒鐵。或者早繁cut大老山 ...

80/80X/89B 問題, 我諗到一個方法去執,

1)唔郁 80X
2)80X試行部份時間不入顯徑街/車公廟路, 改經紅梅谷路,停新翠邨
(即係好似朝早特別班次咁,但套用埋落回程)
3) 89B 縮去四美街/鑽石山 (可以既話做埋循環)
唔知係我心理作用定係點, 我覺得沙田循環線相比起雙向線既派車數量反差都幾大,
89D呢D唔好拎黎比啦, 拎80黎同80X/89B比已經差好遠, 其實83X都一樣係少車,
既然 89B 本身都少車但又有D位同 80X 有相撞, 倒不如將 89B 觀塘客分返比 80/80X,
比89B主力做新蒲崗/鑽石山/黃大仙客, 好過入觀塘呢個黑洞累鬥累, 令呢幾條線唔好鬥疏車
請時刻保持感恩及包容的心
kwn1029 發表於 2020-11-12 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層
2)係80先岩,打錯sorry
tszhinchan3 發表於 2020-11-12 19:18 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-11-12 14:49
朝早 89DP 一樣跌唔少客
唔見得亞公角會幫到 89C特快 幾多
77 區都唔想要 89C 特快

如果係咁,小周周根本冇必要留89D,反正佢覺得89C咁行法對77區同亞公角街係可接受既話
但真正居民又係咪咁諗?
與其話唔想快,不如話背後涉及龐大利益輸送仲好!
海嵐(77區)、大水坑、碧湖(濱景)、第一城,4個區都係公民黨,又係89C服務範圍,唔係傾掂數真係冇人信!

tszhinchan3 發表於 2020-11-12 19:24 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-11-12 15:55
沙中線基本上對紅土一帶巴士線帶來斷崖式客量下跌......暫時先談論屯馬綫全綫通車,東鐵未過海前的影響。
...

回應第3點:
你知唔知當年點解85X要全日?就係要打屯馬線!
xdxd 發表於 2020-11-12 19:46 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-11-12 15:55
沙中線基本上對紅土一帶巴士線帶來斷崖式客量下跌......暫時先談論屯馬綫全綫通車,東鐵未過海前的影響。
...

對師兄大致上嘅睇法表示贊同
但係有幾條線嘅論述 我個人認為有啲奇怪 甚至喺居民嘅眼光係錯
尤其係鑽石山/何文田轉車都對紅土居民顯得唔方便/迂迴 巴士未必冇得鬥。

慈雲山
205M嘅走線以及現有客量難以說服其提升為全日路線。
另,雖然5X於繁忙時段客量不俗,加上途徑毓華街,然而,其特快走性能否於非繁忙時間同樣有足夠乘客支撐,我保有疑問。
建議5X/5P同時全日化,並梅花間竹開車作試驗,統計其客量後再作安排。
同時,3B可考慮與5整合。同時向東半山開刀,抽走其二全日來往九龍市區的路線,只留203E恐怕會惹起居民反對。

黃埔路線
沙中線通車後並不會令黃埔前往紅磡/尖東更快捷,蓋因步行為最快且便宜
8A確實可考慮與8P整合,改為由黃埔-海逸-尖東-尖碼-尖東-海逸-黃埔。
另12A反而更可加密,成為下路流水主軸。

紅土流水
14/15存留問題,雖然14為油塘區唯一流水,但現有客量顯示15的載客量高於14,且藍田乘客亦佔一部份。故建議保留15而並非14。
17減班純屬多慮。何文田/常盛街/天光道有足夠需求,亦毋須如師兄於另帖般建議延伸至紅磡。
11B卻反而可作取消,併入15或17。若翠屏道一帶有訴求,可將17延伸至該處。
21應該無須作出減班。

11X/297
於師兄之帖中已有論述。

85系
個人認為 85AB均須取消 併入85及85X。
85A 廣源/第一城均可由85X覆蓋,取消亦是在必行。
85X 師兄你嘅睇法我不敢苟同。翔龍灣/家維即使有兩蚊機但係佢哋同鐵路站嘅距離都係遠,比起慳兩蚊我覺得大部份人(尤其老人家/廢中)唔會想行多啲。
另外師兄就著85X嘅基本盤嘅估算都係有啲悲觀。

紅磡人。
xdxd 發表於 2020-11-12 20:00 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-11-12 17:10
基本上上繁大老山已經失去希望,同南區塞香港仔隧道冇分別,所以要搭鐵的都會搭晒鐵。或者早繁cut大老山 ...

反而諗到 掟5P改經富山 由慈雲山道路口左轉之後 只停富山總站 四美街 寧遠街 咁樣一次食晒5+3B
血肉長城 發表於 2020-11-12 20:18 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-11-11 19:24
已舉報惡意灌水

你咪舉囉,我又唔係你,冇 hkitalk 就過唔到日子
講灌水,點都唔及你啦

2076 發表於 2020-11-12 20:44 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-11-12 17:53
沙中線二期對巴士影響, 應該有幾方面

1) 中環上環去土瓜灣一帶, 可以用東涌線+屯馬線直達, 或者去金鐘荃灣 ...

1) 過海線重組問題錯綜複雜,又涉及時段問題,未必咁易做。當然,當年西港島線通車,係建議過重組101/103/104/113。不過我個人對紅土紅隧線不甚樂觀,始終紅隧太塞車。但東鐵過海段未通車前,我估計只會減班了事,等東鐵過海後再大刀闊斧重組。當然,之前提過想重組的103/113係有機會再次提出。115則相信影響不大,要搭鐵的都走晒了。

2) 6C基本上得番堆懶客,青山道唔想行,紅土又唔想行的客。6F基本上更貼近鐵,差唔多可以話摺硬。不過青山道去旺角流水,用6C做可以收$5.8,或者可能因為咁而留到6C唔會太疏,情況又係同半山架23相似。

3) 大老山塞車情況越來越嚴重,不過非繁大老山依然係來往東九龍的捷徑,絕對有可能演變為繁忙時間同非繁忙時間開同樣的班次。

4) 同意796X家維邨的客要走就走左,但上路的客都有機會令796X經歷二次流失。當然,796X仍然有車程優勢,情況未必會太差。

5) 同意,但餅本身100%,之後流失30%都會要有重整的必要,尤其11X/14/15已經唔係密車,再流失30%就有整合空間。

6) 九巴有機會借鐵路通車之名,重組區內頹線,正如西港島線通車,城巴新巴都有重組不太有關的43X/46X/M47。

7) 5A延長開綠燈,TD同九巴枱底傾左乜就要佢地先知。有版友認為係以沙中綫先導的身份入啟晴,就會斬,但事實如果係TD開綠燈比九巴拉線,就會保留。
抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2020-11-12 20:48 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2020-11-12 19:09
80/80X/89B 問題, 我諗到一個方法去執,

1)唔郁 80X

至於80X/89B/80呢一組,當然89B縮短最簡單,阻力亦都最細,但89B會進一步跌客。要真正節省資源交數,非繁3合2基本上係必須。

有諗過80X非繁崗背街休憩花園後上沙田路,再停沙田第一城同濱景花園先上大老山,取代89C石門段,方便89C同286M二合一,同時保留大老山去沙角的路線,但當然,區議員接唔接受又係另一回事。
抗議962B重組
還我962全日服務