hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬線巴士路線重組集中討論
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯馬線巴士路線重組集中討論

RyanPun 發表於 2020-11-13 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2020-11-13 08:31
我估計改75X,樂富果邊會反應更大(先唔理區議員係邊黨邊派)。原因:1. 樂富會變左無車去大埔(搭74A唔係唔 ...

鑽石山同黃大仙至少有仲有85M,先唔講班次問題、牙力比樂富橫頭磡少好多。

所以我有理由懷疑,九巴好早就睇通咗呢點,寧願推條非繁忙時間客量唔太好嘅85X做特快上落大老山中九龍做gimmick、總好過冒風險郁75X,隨時搞著黃大仙區議會變9號仔2.0。
HM3044 發表於 2020-11-13 09:59 | 顯示全部樓層
如果75X全日改去彩虹道
就一定要拉82X/85M過樂富啦(假設84M會同82X重組)
仲隨時要開75M補返聯合道
HG6729 發表於 2020-11-13 10:00 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-11-12 23:05
同時郁九龍走綫+掟走石門一城
即係同85X/85M合併,同時配套係82X/84M/85A重組,比番第一城邊緣+石門去紅 ...

74A取消左佢啦
最多75X非繁時入新達 同大埔墟補償74A 取消
另外不經馬頭涌道改行木廠街返九碼 慳番入新達 運頭塘一帶D時間
YY487 發表於 2020-11-13 10:04 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-11-13 10:12 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-11-13 10:04
我覺得沙中線之後陰 85 系
留返條 75X 做貴價流水都唔係冇可能

85/A/B唔完全死亡、已經要還神,我好早已經講過,屯馬線全通、沙田嘅影響絕對唔會少過馬鞍山,85X就少不免減班,但係咪要85X非死不可,我就覺得有保留。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
peterkl 發表於 2020-11-13 10:15 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-11-12 21:18
205M不受歡迎是事實,只係一班車未必能如實反映慈雲山客對205M走線的喜好。尤其有居民表示205M開太遲,又 ...

如果17係家計會開始加分段減落去5.1, 保留所有原11B既轉乘
以及離開觀塘方向係觀塘道落車有拍卡回贈或者係即日回程9折,翠屏放走11B絕對唔難

17而家係收緊5.8
11B而家係收緊5.1

推17做觀塘道流水絕對係好事,求其幫17加1-2架車,慳返全部11B既車,九巴絕對有著數

2076 發表於 2020-11-13 10:31 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2020-11-13 09:45
好難去說服沙田區用 82X/84M/85A 一組去做整合, 85A 黃源一城, 仲有 85A 經沙角, 假設我係第一城客我其實 ...

82X我計劃的分段係全程收費 $8.6
田園閣往紅磡(紅鷥道) $7.5
廣源巴士總站往紅磡(紅鷥道) $5.6
摩士公園往紅磡(紅鷥道) $5.1
紅磡南道往沙田圍 $6.8
沙田坳道往沙田圍 $5.6
當然魔鬼在細節上
見到呢個走線,相信係可以抽走74A的沙田段,或者仲可以改佢去大老山,比埔公駁通大型轉車站,亦都方便落觀塘。75X有74A幫手下,停埋景泰街,就可以安心做紅土特快。

至於沙角......其實咁大條屯馬綫,真係原條抽走都冇問題,最多補返85轉乘即可。
至於74A在九龍灣的作用,我都唔係好熟,但聽講係固定有客會等74A。加上74A作為九龍灣商貿區入面,唯一新界東路線,未必咁易抽得走。

抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2020-11-13 10:41 | 顯示全部樓層
peterkl 發表於 2020-11-13 10:15
如果17係家計會開始加分段減落去5.1, 保留所有原11B既轉乘
以及離開觀塘方向係觀塘道落車有拍卡回贈或者係 ...

我諗住係借17之名,加翠屏價......又密咁多又去得遠咁多,或者回程都可以$5.1,只係富豪東方返觀塘其實除了11B/11D/17/101之外,條條線都收緊$6.8,九巴要計下乘客會唔會因為17變左收$5.1,而令1A/14/16齊齊被乘客無視。
轉乘一定繼承11B比足,唔駛擔心。
抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2020-11-13 10:44 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-11-13 10:04
我覺得沙中線之後陰 85 系
留返條 75X 做貴價流水都唔係冇可能

85A/B連陰都應該費事,直接上文件取消。
11K個處境都好危險,如果可以將竹園分走,聯合道落紅土就可以迫人上75X了。
抗議962B重組
還我962全日服務
kwn1029 發表於 2020-11-13 10:45 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-11-13 10:31
82X我計劃的分段係全程收費 $8.6
田園閣往紅磡(紅鷥道) $7.5
廣源巴士總站往紅磡(紅鷥道) $5.6

總站上就收全費, 下個站就收平個幾, 你呢個到底係咩玩法..

85/85A/85B 應該二期通車時都唔會三條都留到起九碼的了, 我其實好不解點解呢3條今時今日仲繼續累鬥累緊
請時刻保持感恩及包容的心