hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬線巴士路線重組集中討論
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯馬線巴士路線重組集中討論

2076 發表於 2020-11-13 10:48 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2020-11-13 10:45
總站上就收全費, 下個站就收平個幾, 你呢個到底係咩玩法..

大老山隧道轉車站玩法,唔想大老山轉乘客用比轉85X平的方法落紅土。

5仔一直都係做緊呢樣野,對於調整收費非常有效。如果唔係想用82X食11K東頭邨段,我係想回程分段去到中華媒氣公司先收$6.8,紅磡南道起收$7.5。
抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2020-11-13 10:54 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2020-11-13 08:31
我估計改75X,樂富果邊會反應更大(先唔理區議員係邊黨邊派)。原因:1. 樂富會變左無車去大埔(搭74A唔係唔 ...

始終跨區長途線,站位方面係唔需要擺到去最就腳的位。
改75X,基本上係要加車比74A,改造佢專門做樂富黃大仙客,順手飛埋沙田,亦都可以提升埔公交通水平,至於行大老山定獅子山,就要再諗諗。
(行獅子山順路,亦都可以做番九龍灣商貿區,但行大老山可以比埔公轉車,加上如果行獅子山,鑽石山就要兜樂富先入到沙田)
抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2020-11-13 11:00 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-11-13 09:57
鑽石山同黃大仙至少有仲有85M,先唔講班次問題、牙力比樂富橫頭磡少好多。

所以我有理由懷疑,九巴好早 ...

可惜的是,相比85X,75X更值得做紅土特快,因為巴士來往大埔紅土的競爭力遠遠大過沙田區。當然,85M/85X/75X/74X/74A的重組,應該等屯馬綫開通後,睇到85X跌幾多客先可以下定論。如果85X之後係靠大隧轉車客支持,直達石門/馬鞍山的客係少過轉車客的話,85M/85X/75X/74X/74A的重組就應該要推行。
抗議962B重組
還我962全日服務
tszhinchan3 發表於 2020-11-13 11:02 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2020-11-13 09:21
就算係85C年代呢度都已經有人咁講,當年由紅磡碼頭搭85C返馬鞍山,成45分鐘都未入大老山。如果近火車站既 ...

其實我成日係度諗,如果當年九巴繼續留85C同86C係恆耀,由得佢地之後入77區,會唔會造成而家85X同286C兩頭唔到岸既局面?
睇返4條77區線(81C、85K、89C、43X),當年利安錦英落成之後,九巴就立即開新線(87D、86K、89D、40X)對應,反而85C同86C就延長。
當85M係對應85C唔計,如果當日九巴肯開86D第一城上隧道去深水埗,85X同286C會唔會造成而家進退失據既局面?
peterkl 發表於 2020-11-13 11:16 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-11-13 10:41
我諗住係借17之名,加翠屏價......又密咁多又去得遠咁多,或者回程都可以$5.1,只係富豪東方返觀塘其實除 ...

1A同16都唔怕啦,反正佢地都唔夠載,班次夠哂密
等唔掂就會自自然然衝上去

只係原本係觀塘道沿線返觀塘/或者係觀塘返翠屏客係捱緊貴

未入到觀塘觀塘道返翠屏收緊$5.1已經係好趕客 (地鐵講既係$4.8既時候,但要上上落落落車要最少行10分鐘)

紅Van啟業起上車返觀塘市4蚊..........

觀塘市中心返翠屏都貴過11C/13M ($4.3)

11B觀塘流水收得平? 又真心未必係

AVW28 發表於 2020-11-13 11:38 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-11-13 09:57
鑽石山同黃大仙至少有仲有85M,先唔講班次問題、牙力比樂富橫頭磡少好多。

所以我有理由懷疑,九巴好早 ...

85X改到快係其中一個原因係鑽石山返第一城/馬鞍山有更好的替代,返馬鞍山搭85M快和平過85X。
但75X唔同,樂富嚴格黎講又得佢去大埔,鑽石山係就係仲有74X,但74X客量係點大家都知。
同係鑽石山出發,返大埔既時間大家接近。

所以先話75X飛走樂富,果邊應該會好大反應。
鑽石山更加唔洗講,聽聞九巴多年前就係試過下繁郁走幾班74X都嘈。
(結果:幾年前下繁74X分拆出74B和274X,但74X正線變左幾個字一班)
LL3850
AVW28 發表於 2020-11-13 11:49 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-11-13 10:54
始終跨區長途線,站位方面係唔需要擺到去最就腳的位。
改75X,基本上係要加車比74A,改造佢專門做樂富黃 ...

你個建議我覺得ok,係除左大埔去黃大仙樂富要補位外,樂富去大老山都要補位。所以74A和84M都要加車先得,兩線的班次更加唔能夠疏過15分一班。至於74A係九龍灣商貿區既客,過比74B算,最多加BBI解決。
LL3850
YY487 發表於 2020-11-13 11:55 來自手機 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2020-11-13 12:01 | 顯示全部樓層
74A無得搞㗎啦
諗吓開74M/75M經大老山去樂富仲好過啦
咁75X就全日食咗彩虹道佢
AVW28 發表於 2020-11-13 12:20 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2020-11-13 11:02
其實我成日係度諗,如果當年九巴繼續留85C同86C係恆耀,由得佢地之後入77區,會唔會造成而家85X同286C兩 ...

都有可能。睇返而家入77區巴士線既客量,基本除左得43X係見得下人外,其他係非繁又點呢?
43X:如果40X當初係做荃灣市中心,你估43X會唔會有見得下人既客量?
81C:馬鞍山段差唔多空載,係出到第一城開始先多客
85K:錦泰前基本上係執810死雞多,富安後先叫好睇
89C:非繁富安前班班車10個客都唔知有無,而家好似連石門第一城既都唔太show佢
(第一城有入邨內兼班次更密既89X,碩門邨和京瑞廣場隔離大大個鐵站)
286M:客源同89C互扯,馬鐵出左市區後更少客

遲下欣安二期和錦駿苑入伙後情況應該會比而家更壞。
(原因:有得快邊個唔想快?)

不過我就有點唔同意85X和286C係兩頭唔到岸,因為兩線而家都叫草到班客,其中85X個定位又真係清晰,去紅土比過往85C快近半時間(相對上去九龍城廣場一帶就行遠左,不過都接受到。現時馬鐵出到啟德對85X的影響暫時無相像中大,始終而家啟德站附近好多地方都仲係地盤,配套發展未成熟,所以由啟德站去新蒲崗顯得唔就腳;不過通埋紅土幾站/果批地盤項目落成入伙後就難講)。至於286C,雖然九龍公司好hard sell呢條線,但九記的硬銷策略其實都算幾成功(馬鞍山/第一城去深長荔位位收多$1-$2,回程的站位又比86C就腳[西九龍中心vs黃金M記、長沙灣道vs青山道]),如意算盤都打得幾響(當然相對86C個客量差左就真),西九龍中心巴總及其對面基隆街站已經成為左286C的大站之一(另外的大站仲有長荔街/光昌街、長沙灣徑/興華街、長沙灣遊樂場/元州邨等等)。
LL3850