hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 224X 部分時段繞經九龍灣商貿區、W2 縮短至德福 ...
開啟左側

建議 224X 部分時段繞經九龍灣商貿區、W2 縮短至德福

kmb71k 發表於 2020-11-14 17:42 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-11-14 02:00
改 219X 會顯著拖慢麗港城前往尖沙咀車程,相反改 224X 後啟麗仲有 13X 補底

W2 停左咁耐,同取消都無乜 ...

其實219X一樣客唔多
所以我先至話最好拎佢去改好過拎224X去改
224X想佢好客啲就應該拉佢上彩福

W2我始終覺得觀塘客會多過德福
始終轉乘選擇會多啲
遲啲仲要搬埋過去裕民坊
到復辦時客量應該會比以前好好多

或者又咁講
我建議你到W2復辦時睇下幾多人往返佐敦同觀塘

以上回應,是否可行?是否合適?
EX-TL 發表於 2020-11-14 18:22 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-11-14 06:51
其實W2係咪應該掟去油塘 做下佐敦↔觀塘/油塘特快 同A22爭下客 順手放生14 方便未來同15合併? ...

又入油塘, 咁藍田站同轉車上山班客點算, 入到油塘先轉番車出去?
xdxd 發表於 2020-11-14 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-11-14 18:22
又入油塘, 咁藍田站同轉車上山班客點算, 入到油塘先轉番車出去?

入油塘同藍田站有咩衝突?
啟福道天橋→觀塘道→藍田站→鯉魚門道咁行唔得?
 樓主| S3BL100 發表於 2020-11-14 23:56 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2020-11-14 17:42
其實219X一樣客唔多
所以我先至話最好拎佢去改好過拎224X去改
224X想佢好客啲就應該拉佢上彩福

219X 你過到麗港城果關先算,對現有乘客影響真係好大

224X 就算拉上彩福,都唔會增加到逆向客源,隨時都係要逆向拉埋入九龍灣

W2 觀塘客就算多過德福,但要用多兩部車,擺觀塘又搶緊 14X 215X 既 $7.5 客,真係未必有著數。但點都好,唔趁而家條線形同取消狀態去改,到時復辦左就改唔到啦

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2020-11-14 23:57 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-11-14 17:02
秀茂坪就係嫌13X兜啟麗而有部份人繼續坐1A
依家仲要延長13X經啟麗時段,秀茂坪唔反枱就奇 ...

13X 新增經啟麗時段並唔係主客流方向

EX-TL 發表於 2020-11-15 00:48 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2020-11-14 22:45
入油塘同藍田站有咩衝突?
啟福道天橋→觀塘道→藍田站→鯉魚門道咁行唔得? ...

唉, 又係呢種行法!

講左N次, 你行得觀塘先, 就預左班轉車客係觀塘搞掂, 政策就係唔想再將非以觀塘為目的地嘅人擺喺觀塘轉車, 唔好塞爆觀塘, 包括行人路同馬路.

舊有嘅線, 居民習慣晒, 冇得話改就改, 新線嘅唔該屈就吓, 而且架車而家行完藍田站, 一樣會喺觀塘出現, 兜完藍田站先返觀塘, 一樣快過14 A22到觀塘.

你將佢改成觀塘 藍田站 油塘, 除左人人都可以用平價搭觀塘特快, 對觀塘擠擁程度只有增加, 唔會減少, 觀塘日日夜夜承受緊外來上班龐大人口, 如果高鐵轉車客+佐敦特快轉車客谷埋落觀塘, 之後變得非常受歡迎, 加班行走, 到時觀塘道再塞啲, 應該要搵邊個埋單?

非必要嘅嘢, 諗清楚先, 油塘想要W2, 就要觀塘同全香港來觀塘返工嘅市民承受, 係唔負責任嘅行為.
expertuser2004 發表於 2020-11-15 18:50 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-11-15 00:48
唉, 又係呢種行法!

講左N次, 你行得觀塘先, 就預左班轉車客係觀塘搞掂, 政策就係唔想再將非以觀塘為目的 ...

我覺得 W2 藍田兜返觀塘站, 一點也不快而且開源道迴轉處例牌日塞夜塞, 隨時仲慢落觀塘站隧道
用 219X 改是不錯的方法, 219X 獨市位問題只限平日一至六 0600-0900am (參考 219P 時段 0730-0830 已預多空載班次), 其實跟 E22 行法兜完再去油塘就可以
所有非繁忙時段班次同假日全日班次都應係同油塘 SHARE 增加客源
至於觀塘轉車的問題, BBI 不加路線上去=不會有人轉車

13X 補位的問題已有 213X/28 做緊, 也可不限死一條線跑

可 13X>213X>28>224X 聯合班次 "單一" 兜啟麗(即每條線輪流派一班車出黎兜, 其他班次全部不入, 變成大部份班次都快速直出)
德福本身客源太細太少, 按照 5D 客源模式 224X 絕不適合放德合, 分分鐘吉車出總站

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
kmb71k 發表於 2020-11-15 21:15 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-11-14 23:56
219X 你過到麗港城果關先算,對現有乘客影響真係好大

224X 就算拉上彩福,都唔會增加到逆向客源,隨時都 ...

同樣道理
要W2縮短
過到觀塘果關先至算啦
因為佢真係儲到一堆佐敦特快往返觀塘客
而家冇咗係焗住坐14X咁解

其實W2同215X冇乜衝突
215X又唔經佐敦道
W2又唔經尖沙咀
而14X要兜完尖東先至返觀塘
明顯係比W2慢

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| S3BL100 發表於 2020-11-15 23:54 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2020-11-15 21:15
同樣道理
要W2縮短
過到觀塘果關先至算啦

有唔同

W2 停左咁耐,都話左同取消分別唔大,到時恢復行走後,成班客都要重新儲過,形同新線

但你改一條而家行緊既線,影響緊既係現有乘客

再者觀塘區自己都唔係好想塞太多巴士線入巿中心

至低限度,九龍灣往返尖咀,唔適合亦唔可能搵 219X 去做

gu9434@24 發表於 2020-11-18 23:15 | 顯示全部樓層

現時經啟麗既13X尾車太約7:25到啟業
7:50-8:00到曉麗苑
加多班未必夾到返學時間 維持現狀就Ok

如果要用224X上繁入九龍灣換13X上繁加兜啟麗
搵219X用608方式(加停宏通街)會唔會仲簡單??

至於下繁 我唔太同意跟24特行...
咁多條經九龍灣企業一帶既線 最少客應該都係24特同74a
我會反建議下繁開3-4班車 九龍灣開跟107行 做埋懶得行既尖咀/少量紅隧轉車客
同時保留宏展街清客功能

W2方面 作為高鐵專線 畢竟要做高鐵客
只停德福跟九展
運吉未必會放行
而且仲有麗港城壓力 實際上唔易搞