hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 消息指屯門赤鱲角連接路將於聖誕節通車+青馬轉免費問題 ...
開啟左側

消息指屯門赤鱲角連接路將於聖誕節通車+青馬轉免費問題

kitarolo 發表於 2020-11-18 12:22 | 顯示全部樓層

兜子 發表於 2020-11-18 12:12
等等先,青嶼幹線改雙向收費,唔係因為港珠澳大橋開,D車可以一去無回頭,所以先改雙向收費咩?關屯赤咩事 ...

HZMB的確係主因
當然原計劃係屯赤同時開通,正如
你講有可能用另一路徑離開大嶼山。
kitarolo 發表於 2020-11-18 12:25 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2020-11-18 11:17
的士每次過橋$30收費點計?當日起取消?

經北大嶼山公路進出青衣若不再
收費,亦無理據繼續收呢30蚊啦……

理論上仲解決埋馬灣來往大嶼山/
機場法定附加費達60蚊呢個現象。

DIH 發表於 2020-11-18 12:41 | 顯示全部樓層

配合政府想大力開發大嶼山,取消收費係好事,作為納稅人我寧願將錢用在這些便民措施。想限市區車流其實三條海隧塞車已經嚇怕唔少人,況且道路收費在養車成本中佔比唔高。葵涌、沙田、西貢出九龍本身都有免費道路可以用,我唔認為隧道收費對減少車流有大影響。

當然,搞唔掂電子收費而索性唔收錢呢件事係決定得好急,原先建成的收費站亦變成浪費,但比起免費帶來的便利,我認為可以接受。
s3n370 發表於 2020-11-18 13:35 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-11-18 10:30
正確一點去講﹐青馬一開始就係收費道路。

當年開通就政府/管理公司就知道一件事﹐就係只有1條路出入大嶼 ...

將藍隧道本身係計劃全面用電子自動收費,
而非你所講嘅免費。
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... %E6%94%B63%E5%85%83
kei_hk 發表於 2020-11-18 13:43 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2020-11-18 11:38
問題政府冇決心做電子道路收費,做到電子道路收費一天都光晒。

新市鎮出市區道路係應該收費,以舒緩私家 ...

有決心又點﹐真係夠時間去處理程序問題?

花最耐時間係要上立法會做相應的條例審議﹐以當時立法會的審議進度﹐真係不敢想像。

再加埋運作上的細節﹐真係正如上面一位所講﹐慳番筆setup成本及時間﹐直接轉做免費好過。
最少﹐唔會被議會拖垮引起其他問題。

kei_hk 發表於 2020-11-18 13:46 | 顯示全部樓層
jackycsm 發表於 2020-11-18 12:07
對呀!政府根本冇心機做......廢官.

學唔到新加坡及英國做過電子道路收費在市區可以減少塞車.

上世紀仲係英國管治年代﹐已經做左道路收費的研究﹐當時參考左新加坡的做法。

結果香港政府認為行唔通﹐完全放棄左。

s3n370 發表於 2020-11-18 13:46 來自手機 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2020-11-18 11:38
問題政府冇決心做電子道路收費,做到電子道路收費一天都光晒。

新市鎮出市區道路係應該收費,以舒緩私家 ...

你要搞清楚一點,原定2021通車嘅將藍隧道,
原先係鐵定做自動收費。爭議唔大。

一路大爭議嘅,係响中區推展電子道路收費,
而非其他道路。
s3n370 發表於 2020-11-18 13:53 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-11-18 13:46
上世紀仲係英國管治年代﹐已經做左道路收費的研究﹐當時參考左新加坡的做法。

結果香港政府認為行唔通﹐ ...

你呢段說法,只係講响中區實施嘅電子道路收費。
同其他收費道路無關。
磚家發表偉論前,麻煩查請楚呢D基本資料
kei_hk 發表於 2020-11-18 14:02 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-11-18 13:53
你呢段說法,只係講响中區實施嘅電子道路收費。
同其他收費道路無關。
磚家發表偉論前,麻煩查請楚呢D基本 ...

自行看清楚我回應那一個回帖。
我唔覺的佢係講緊收費隧道﹐而係講緊繁忙地區收費的計劃。

對呀!政府根本冇心機做......廢官.

學唔到新加坡及英國做過電子道路收費在市區可以減少塞車.

我唔談政治, 係重要民生解決問題.

s3n370 發表於 2020-11-18 14:07 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-11-18 14:02
自行看清楚我回應那一個回帖。
我唔覺的佢係講緊收費隧道﹐而係講緊繁忙地區收費的計劃。

政府一路都無放棄過。
至少咁多年黎都係話,要有中灣及灣仔繞道,
等路過車輛可以避開中區先至推行

https://www.hk01.com/18%E5%8D%80%E6%96%B0%E8%81%9E/311383/%E4%B8%AD%E5%8D%80%E9%9B%BB%E5%AD%90%E9%81%93%E8%B7%AF%E6%94%B6%E8%B2%BB%E6%AE%B5%E7%AF%84%E5%9C%8D%E6%9B%9D%E5%85%89-%E6%9E%97%E5%A3%AB%E8%A1%97%E8%87%B3%E7%BE%8E%E5%88%A9%E9%81%93%E8%A9%A6%E8%A1%8C-%E6%9C%AA%E6%8F%90%E6%94%B6%E8%B2%BB%E6%B0%B4%E5%B9%B3