hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【三部曲之一】建議234X、30X二拆三改循環 [已修改] ...
開啟左側

【三部曲之一】建議234X、30X二拆三改循環 [已修改]

樓主| Ricky403 發表於 2020-12-1 12:42 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-11-28 21:47
唔反對以上建議
但我覺得入西洋菜南街停個站會更就腳,雖然一樣會塞

菜街最大問題係塞車無定向
30X/234X要聯合班次做番回程,揀條相對穩定嘅路行好重要
荔枝角道上海街算係咁多條擦旺角邊最穩定嘅路
再唔係就南昌街>大角咀道>櫸樹街>晏架街>旺角道,連朗豪坊倒塞都避埋,仲可以做埋大角咀,不過太子就要兜個圈先落到車
tonychow 發表於 2020-12-1 14:23 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-12-1 12:35
荃灣市中心我始終覺得有天橋網加一南一北兩個鐵路站包抄,除非巴士做到頻密班次 (10分鐘以下),否則大部 ...

留意返我個方案荃威只係多咗 1 條線,因為 30X 變咗 238X,真係多咗嘅得尖沙咀特快
然後呢,麗城又真係多咗 2 條線,但係仲有個海安路 40 總站可以塞條 12 落去,本身都係泊街
海濱因為 238X 變咗中途站,反而多咗個機會等其他線兜入去

至於時間,我一直鐘意用 75% 做標準(當然每人唔同),即係等車時間 *0.75 快過搭鐵就開特快線
眾安街尾二站仲要一直算係荃灣區客倉下,Google Maps show 13-16 分鐘私家車夠跑到落旺角 TOP 對出,當然實際上巴士會慢少少,但留意返上路加飛橋,唔使點等燈下真係塞嘅得西廊落橋,但呢個位避唔到,除非用 272X 走法
紅線荃灣 - 旺角 21 分鐘,等車 3 分鐘,行去地鐵站 3 分鐘,旺角站出閘 2 分鐘嘅話,如果巴士跑到落鴉蘭街可以喺 21+3+3+2-15=14 分鐘內,算係勉強吸引。當然實際上仲會有其他變數,例如如果夠車開 15 或者 15-20 嘅話,又或者吸到荃富街果頭嘅客嘅話,乘客應該可以接受到慢 3-5 分鐘到步甚至同鐵打和(例如去信和等地巴士有站位優勢),真係慢過鐵嘅得回程。但係我嘅方案係佐敦上公路,即係兜少你一個尖沙咀。當然另一個原因係我心入面係想做少少大窩口,所以先提出呢種行法。

尖沙咀用同一個計法計,唔重覆,而大河道不論行去西站定搭紅線,等車等 15 分鐘嘅話非繁應該打和甚至巴士快少少。
最後係咪一定要夾海濱做,我無意見,但係不論西約夾海濱定係荃景圍夾,都可以做到少少荃灣市中心,荃景圍夾西約無咗市中心,即係區外人唔會搭呢條線,條數肯定差咗。

樓主| Ricky403 發表於 2020-12-1 17:43 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2020-12-1 14:23
留意返我個方案荃威只係多咗 1 條線,因為 30X 變咗 238X,真係多咗嘅得尖沙咀特快
然後呢,麗城又真係多 ...

海安路個站不時泊到好滿,無位塞多一條,荃威塞多條密車線都好勉強
灣景麗城條線如果只到佐敦,車程同覆蓋合理,其實麗城角度唔拆都得,甚至情願你唔好拆
再搵12拉入麗城,其實變相成個pool係倒多咗車落去
再者,海濱都只係爭A31,其他長線拉入去 (33、930X) 可能同時打殘邨巴,有好有壞

荃灣鐵路網絡尤其來往九龍西相當發達,仲有紅小爭食,荃灣<>九西巴士其實長遠趨勢都唔會點大紅大紫
我個plan係主打鐵路最吊腳嘅荃威麗城,且照計劃實行後,230中段會有兩架蛇可以拉去開至少五班934 (四班延時、一班下繁)

巴士同鐵路正面對打,始終有兩大問題:兩繁塞,非繁疏
除非足夠長途 (荃旺點睇都唔算長途)、全日客源足夠支持,否則多數都因為「巴士要等」「巴士要塞」打唔過
單就荃旺黎講,要做大全日班次的確應該上到15分鐘一班以上,先有啲機養到客
放車落荃灣市中心<>九龍西相當冇效率,順路經過還可以,主打就唔太值得
30X開密車嗰陣都做唔出好好成績,到而家天橋起哂,成村人落哂鐵,再搞條荃旺特快加934式舖天蓋地宣傳都未必吸引
楊屋道<>尖沙咀都係同一情況,西鐵站幾步就到,15分鐘落到尖沙咀,實在太快,巴士要等15分鐘感覺已經難頂
.
tonychow 發表於 2020-12-1 18:16 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-12-1 17:43
海安路個站不時泊到好滿,無位塞多一條,荃威塞多條密車線都好勉強
灣景麗城條線如果只到佐敦,車程同覆 ...

明白呢個位真係好睇觀感。楊屋道 5 分鐘行落西鐵站,但同時西鐵非繁要等 6 分鐘(疫情期間仲要 7 分鐘),然後西鐵 15 分鐘,行到目的地多 3-5 分鐘,加埋已經接近半個鐘。預期就算巴士等 15 分鐘,只要巴士用 5 分鐘上公路,跑三幹直落(留意返跑三幹唔使停站下,巴士淨計車速係會快過西鐵少少嘅),除非去正尖東站出口附近,否則都算打和,當然有無人肯等就係另一回事,因為觀感好難講
加車落 12 無錯係加大咗個 pool,但同一時間南昌大角咀 - 荃灣一段其實 9 成人都會搭鐵,加上其實我講嘅重組只係攞咗 34M 3 架車甚至更少,視乎快線可唔可以用 6-7 架車跑完,即係將 30X 2 架分落 238X 唔加班,6 架開全日 20 嘅尖沙咀特快,西約兩條線分別用 6 架但只開到全日 20 甚至更疏,3 架落 12,當然呢個方案係唔理想嘅

Waiyin12 發表於 2020-12-1 21:30 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-12-1 12:42
菜街最大問題係塞車無定向
30X/234X要聯合班次做番回程,揀條相對穩定嘅路行好重要
荔枝角道上海街算係咁 ...

上海街塞起上嚟可以好恐怖(仲差過彌敦道)
https://www.instagram.com/_yying.__/
 樓主| Ricky403 發表於 2020-12-2 19:30 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-12-1 21:30
上海街塞起上嚟可以好恐怖(仲差過彌敦道)

咁可以先入大角咀再出番旺角
 樓主| Ricky403 發表於 2020-12-2 21:16 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2020-12-1 18:16
明白呢個位真係好睇觀感。楊屋道 5 分鐘行落西鐵站,但同時西鐵非繁要等 6 分鐘(疫情期間仲要 7 分鐘), ...

究竟具體個時間贏唔贏到好難講,不如又搬下其他區例子
沙田280X有穗禾、青沙、西隧包底,都係15-25分班,你建議嘅荃威楊屋道尖沙咀特快,可能更加難做,西鐵等6-7分鐘,都係非繁,非繁尖沙咀特快太近西鐵,可能開20分班都成問題,但開疏車客又唔等
至於荃旺,想做起應該有同81相若package
但長遠去睇,當81/280X都唔係好搵得,荃灣九西無必要模仿沙田行哂市中心先上公路

12拉入荃灣叫做慳車,但對各區都唔算好有用
南昌<>荃灣,有西鐵唔重覆,道路網問題好難夠西鐵競爭
大角咀<>荃灣需求都係以繁時為主,繁時車程都係15-20分鐘,只係衰在要轉一次車,但唔駛迫最多人路段,唔見得好趕客
所以純粹係海麗<>荃灣會吸到新客,但信和做過幾年荃新<>海麗<>奧海城穿梭巴士,而人係唔算多
尖沙咀<>荃灣兩繁行車時間可能快少少,但沿路都係多燈觀感差,始終比唔上西鐵,唔肯定會唔會多番客
tonychow 發表於 2020-12-3 11:06 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-12-2 21:16
究竟具體個時間贏唔贏到好難講,不如又搬下其他區例子
沙田280X有穗禾、青沙、西隧包底,都係15-25分班, ...

重點係,荃威楊屋道特快同其他方案例如荃威西約特快相比,點都經多咗一個市中心。
你用沙田比有個唔同嘅地方,就係荃灣都算係半個遊客區,例如有路德圍食街同一大堆商場,從區外客計去荃灣應該會多過去沙田
而我不論旺角特快定尖沙咀特快走線都係經市中心,就算尖沙咀去程最後只停到滿樂,5-7 分鐘都行到去路德圍,旺角線仲可以做埋眾安街
如果特快線只係經住宅區,區外人好難會搭條線入去,基本盤少咗一半咁滯。
12 其實我就只係想拆開旺角同尖沙咀處理,固然可以唔延長,但係西約會無咗尖沙咀直達線。當然我有諗過呢 3 架車仲可以將長沙灣道線經欽州街連翔道落尖沙咀,但係亦唔會好得過加落 12。如果夠跑嘅話其實可以單邊經市中心,好似 234X 咁,但係 3 架車就有少少勉強了,亦唔覺得轉循環係可行方案。而留意返尖沙咀返荃灣,正路乘客係會搭我條尖沙咀特快而唔係搭 12,除非想直車去西約。

Snoopy@FB8617 發表於 2020-12-3 11:46 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-11-29 23:59
雙向線嘅「不對稱班次」,除非間距係車時十分一以下,否則效果唔明顯,不如大循環直接慳番出入總站路段同 ...

一般來講非繁忙時間會大循環較好
繁忙時間班次較密就會到雙向不對稱較好
特別大問題係下繁南行彌敦道大量中招位
去到尖咀無咩班次可言

而家大涌道又唔係交唔出成績
唔做仍然係講唔通?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Ricky403 發表於 2020-12-4 18:26 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2020-12-3 11:06
重點係,荃威楊屋道特快同其他方案例如荃威西約特快相比,點都經多咗一個市中心。
你用沙田比有個唔同嘅地 ...

咁我要再adress多一次我個論點
我唔認為巴士可以做到荃灣市來往旺角以南乘客嘅top priority,哪怕係荃灣客定九龍客,除非投放不成比例嘅資源
但係喺九巴眼中,我要攞咁多車出黎做個無保證嘅荃灣市<>油尖旺,點解唔調去麗城/荃景圍,或934,甚至屯門/元朗/西貢?起碼就算吸唔到新客,都可以食老本
但荃灣市<>油尖旺老本就得而家30X嗰千幾客嘅三分之一左右,夠唔夠養?點都唔夠

30X/234X逆向客,從來唔係以旺角以南為主
相反,多數人喺旺角站後先上車/前已經落哂,後面幾乎全部都係執2/6/6C嘅流水客
留番最多人用嘅來往太子夾深水埗區畀荃灣市,分支去荃景圍/麗城,重疊段聯合班次
油尖旺重新打包,串連荃景圍同麗城做密車,效率必定好過顧埋荃灣市