hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 真係多謝大棠咁多人同九巴喇,搞到K66 D客清唔哂 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 真係多謝大棠咁多人同九巴喇,搞到K66 D客清唔哂

LN9267 發表於 2020-12-29 15:09 | 顯示全部樓層

https://www.facebook.com/szetopo ... 63/426347485445833/

元朗區議員向政府發出公開信,要求正視大棠遊客過多的問題。
他們要求運輸署研究讓大棠路居民優先使用K66或紅色小巴的方案。

說真,這些訴求其實以前大澳那邊的議員曾向嶼巴提出向居民發出居民證優先上巴士,但嶼巴說不可行,強調任何人也可以上車。

發出居民證這個做法,以我所知石澳紅色小巴會這樣做,不過我不覺得大棠紅色小巴願意這樣做,他們還積極走上去大棠山道搶客,收10元一位。再者,紅色小巴行車路線(除非入了禁區)、收費不受監管,議員直接找小巴商會談是最容易辦。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
andy92 發表於 2020-12-29 15:14 | 顯示全部樓層
其實 68R 六日假期恆常化開到涼亭調頭,大棠路沿途設站,分流 K66 都係好事

紅葉期間先加開直通班次
kei_hk 發表於 2020-12-29 15:16 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2020-12-29 15:14
其實 68R 六日假期恆常化開到涼亭調頭,大棠路沿途設站,分流 K66 都係好事

紅葉期間先加開直通班次

你估一年四季都咁多人行山﹐多到要開多條巴士線招付咩

唔係這個季節有紅葉﹐邊有咁X多人去大棠。

kei_hk 發表於 2020-12-29 15:18 | 顯示全部樓層

回歸正題 :

樓主話星期一行山﹐好多人﹐巴士服務不足﹐九巴無支援。

其實想問一個問題﹐閒日九巴都要照顧眾多的路線﹐為返工的人提供繁忙時間的班次服務。
究竟﹐仲有無能力抽人抽車去支援大棠行山的人流?

今年有條件做到﹐出年正常番無疫情影響﹐又做唔做到?

andy92 發表於 2020-12-29 15:24 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-12-29 15:16
你估一年四季都咁多人行山﹐多到要開多條巴士線招付咩

唔係這個季節有紅葉﹐邊有咁X多人去大棠。
去大棠唔係淨係行山,仲有D有機園、農莊、保良局渡假村果類做遊客生意既地方

另外點解要大棠路沿途設站,就係為左方便大棠居民去 YOHO

YOHO 係新地,九巴又係新地,唔係無可能發生

paul2357paul 發表於 2020-12-29 15:28 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2020-12-29 15:09
https://www.facebook.com/szetopo ... 63/426347485445833/

元朗區議員向政府發出公開信,要求正視大棠遊 ...

咁保護鐵巴或者小巴既?
點解唔係改玩假日禁小巴,只限鐵巴九新城嶼?
AVBWU291 發表於 2020-12-29 16:39 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-12-29 15:18
回歸正題 :

樓主話星期一行山﹐好多人﹐巴士服務不足﹐九巴無支援。

星期六日有人車剩,唔喺度講。講下平日。喺講之前,我想問下,你覺得冇疫情嗰陣,個個要返工,大棠仲會唔會咁多人?
其實入大棠嘅問題就唔大,從來都係出先大劑。兩繁中間嘅空檔位,其實就想揾幾多車做都冇所謂,就算疫情完咗,B1繼續食大量車,咁其他廠都可以幫手啩。唔想再揾人操車嘅,咪索性將部份跨區線嘅元朗字軌畀外廠做住先,元朗人車就做68R。至於鐵巴,問題更加唔大。巴士斷纜嘅主因仍然係大量私家車擁入大棠,搞到塞車。

至於下繁走人嗰時,就比較麻煩。但細心諗下,其實下繁整體班次同用車係少過上繁,即係資源仲未用盡,不論九定鐵。咁嘅情況下,其實仲有空間加車疏導乘客

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
kei_hk 發表於 2020-12-29 16:40 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2020-12-29 15:24
去大棠唔係淨係行山,仲有D有機園、農莊、保良局渡假村果類做遊客生意既地方

另外點解要大棠路沿途設站, ...

話開線就開線﹐過到政府一關嗎?
真係這個理由﹐為何不是先叫MTR加車﹐而係叫另一家公司開新線?

嘗紅葉係一個季節性的人潮﹐MTR應付唔到叫另一家公司開支援線﹐合情理。
除非﹐MTR 話佢有本事處理晒﹐由MTR 提出反對。

但係你所講﹐沒有一個特定的季節性﹐屬日常情況。
真係服務供不應求﹐就應該加班加車﹐唔夠車就自己想方法﹐加quota 買車/租車。

kei_hk 發表於 2020-12-29 16:47 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2020-12-29 16:39
星期六日有人車剩,唔喺度講。講下平日。喺講之前,我想問下,你覺得冇疫情嗰陣,個個要返工,大棠仲會唔 ...

無可否認﹐今年情況比較特別﹐真係多左 work from hill﹐令到平日都異常多人。

我又想問下﹐究竟這班人最主要的出入時間﹐又係什麼時間?

外出打仗的車﹐又係唔係真係配合到時間﹐返到元朗開工?
又是否可以接晒D人出元朗﹐又夠時間出返市區做繁忙時間的加車?

學你所講﹐成堆車塞晒大棠一帶﹐這樣咪仲大鑊?
市區下繁唔夠車用。

平時中場休息的司機走去開特別線﹐又會唔會爆鐘(法定工作時限)/ 爆連續工作時間-法定休息時間﹐影響下繁人手?

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
AVBWU291 + 2 + 10 問題值得深思

查看全部評分

andy92 發表於 2020-12-29 17:03 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-12-29 16:40
話開線就開線﹐過到政府一關嗎?
真係這個理由﹐為何不是先叫MTR加車﹐而係叫另一家公司開新線?

K66 加車都唔會去到 YOHO MALL

紅頂又淨係到千色