hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 我去郊遊,諗住今日平日會少人,點知入到去多人到痴線 ...
開啟左側

我去郊遊,諗住今日平日會少人,點知入到去多人到痴線

樓主| miklcct 發表於 2020-12-30 18:45 | 顯示全部樓層

ryumew 發表於 2020-12-30 18:23
但無68R又會影響村民搭k66的

咁如果掃管笏入情況又點樣?啲村民近期搭43小巴有無困難?
進智公交
paul2357paul 發表於 2020-12-30 18:50 | 顯示全部樓層
ryumew 發表於 2020-12-30 18:23
但無68R又會影響村民搭k66的

亦有K66A
castanopsis 發表於 2020-12-31 09:20 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-12-30 09:46
要build model的確唔難,甚至單靠早上入西貢東客量亦可估計下午出西貢的需求
難在官方的schedule of servi ...

我覺得巴士公司本身係有能力清得曬班客,尤其平日中段唔見得無資源
Schedule of service就更加係小事
一來攝加班車本身可以唔影響原有班次,二來有ETA之下,唔跟時間表加車阻力係比以前細咗好多
而掉返轉,亦見過唔少次巴士公司高估需求搞到加班車空載
我傾向相信問題在於巴士公司無systematic咁去predict需求,而唔係安排唔到加班車

castanopsis 發表於 2020-12-31 11:05 | 顯示全部樓層

nwfb23 發表於 2020-12-30 09:59
西貢站長目測咪得
你一定係坐94入去,有幾多人坐94,咪知要幾多車
回程既,派個站長入黃石,咪知要幾多車 ...

點同?
如果用大數據去做,隨時幾日之前已經估到大約有幾多人入西貢,可以提早作車務調動派加班車
你當日見到人龍先從隔離線臨時臨急拉車,拉到幾多部?

castanopsis 發表於 2020-12-31 11:15 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-12-30 12:36
Google受唔受九巴落廣告?
九巴用多左google旗下既大數據google俾唔俾?
我夠知例如可以根據郊遊客既Vlog去 ...

我講緊用大數據去估算需求
你講咗去邊呀?廣告?Vlog?

實際上,Google search trend係公開數據,人人都查得到
就算真係要買data,都唔會好貴

舉個例,下面係 “大棠” 過去90日既搜尋次數
單單用呢個表,其實已經估到有幾多人有興趣去大棠賞楓香
再加埋天文台天氣資料,同自己網站元朗線/68R既搜尋次數,絕對唔難估要派幾多車

053h4 發表於 2020-12-31 12:01 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
eternalflame 發表於 2020-12-31 14:45 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-12-31 11:15

咁大數據又唔係萬能, 我一樣可以問Google Trends同實際坐車人次有無correlation (講緊係唔係statistically relevant)
多人search可以有好多種解讀, 例如有網站介紹, 有新聞報導, 唔代表search過就係有意向坐車去睇
就好似你係網上平台放廣告, impression同最終食到嘅clicks, 到最終有conversion (例如去買野) 嘅比例其實唔高
每一重都係一個funnel, 每一個都可以計有幾多drop off

九巴理論上有每條線甚至去到每班車嘅乘客數據, 呢度已經足以去預留定車放係廠準備打仗
亦有潛質加上其他源數據 (如天氣, 路面交通等) 去建構model令車務調動更加智能
但整model牽涉到大量model data同AI運算, 以九巴搞ETA同儲分系統都搞到鑊氣重黎睇
都唔會有錢同有expertise去做得到

kwn1029 發表於 2020-12-31 15:33 來自手機 | 顯示全部樓層
琴日我朝早6點幾渣車上大棠山道停車場 行上去睇紅葉果到 都已經有30-40人喺到影,落去停車場拎車已經泊爆哂成個場,我想像唔到如果再晏啲上去會點..不過喺香港玩就係咁架喇,郊遊地方只要有人介紹,假日一定爆滿人,而家甚至連平日都可以塞人
Ricky403 發表於 2020-12-31 18:52 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-12-31 11:15

講真,巴士服務喺香港算夕陽行業
鐵路里數會不斷增加,慢慢壓縮巴士嘅生存空間
好人好姐,就算想做公共運輸,首選都會係龜記而唔係九巴
入得九巴 (甚至成個載通) 後勤,多數都係收份糧養老,唔會有咩抱負
九巴/載通嘅corporate culture有幾西,得閒問下啲車長都略知一二

IT野就話可以外判,但外判商唔係九巴,個價又唔一定吸引,點解要做到咁好睇?
又,如果外判個成本仲貴過自己做,自己又唔想做,咪焗住quit咗佢囉

早年59A縮線吹到係用linear programming做出黎
我心諗如果班後勤咁好野,何解9A sell佢條290嗰陣又唔講數據,只係拋個concept話兩條線服務兩班人?
.
Ricky403 發表於 2020-12-31 19:02 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2020-12-31 14:45
咁大數據又唔係萬能, 我一樣可以問Google Trends同實際坐車人次有無correlation (講緊係唔係statisticall ...

如果學新加坡嗰套,公共運輸全部都係公營,用公帑營運,只要政府肯,就可以投資落大數據
不過全部收歸國有自然有trade-off,特快線會少好多,市民無乜機會揀車搭,以香港人脾性應該都唔制
.