hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 政府行車隧道不停車繳費系統計劃
開啟左側

政府行車隧道不停車繳費系統計劃

Justshamxx 發表於 2020-12-30 10:50 | 顯示全部樓層

LH797 發表於 2020-12-30 10:26
咁嘅話點解屯赤青馬將隧唔收費?
以前就話有技術問題啫,
依家個問題都解決咗喇!

屯赤同青馬唔收費只係為咗順應部分民間要求,簡單啲講又係「成功爭取」嘅例子;將隧?你可能講緊將藍隧,佢係因為唔夠位整收費廣場先至開始採用「龍門架」自動收費,類似新加坡ERP咁樣,然後逐步取締收費亭啫
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
kei_hk 發表於 2020-12-30 10:58 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-12-30 09:59
有一定關係,起碼普遍反對嘅聲音都係影「車頭相」,甚少係影「車尾相」,事關前者能夠拍攝車上乘客嘅頭像 ...

用於捉收費走數﹐你係一定要影車牌的。

自己留意電單車的車牌位置﹐就可以明白點解唔可能影車頭。

另外﹐由於要衝閘之後才影相。
如果要影車頭﹐就要在收費亭之後一段距離才可裝cam。
但影車尾相﹐在收費亭就可以裝cam。

情況同衝紅燈相機一樣。

只要係唔信政府﹐幾大的陰謀論都可以出現﹐就係反對的理由。
我再講得勁D都仲得。
利用這些收費系統影的的車牌號碼 + 不同的天眼﹐利用大數據分析就可以掌握絕大部份人的出入行蹤。

問題就係﹐你信唔信政府會這樣做﹐你是否覺得政府真係得閒到會做這些事(不包括調查罪案等實際需要)。

我自己﹐行得正企得正﹐根本唔會在乎這類私隱問題﹐出得街就預左有行跡由追蹤。

kei_hk 發表於 2020-12-30 11:02 | 顯示全部樓層
JF1261 發表於 2020-12-30 09:57
佢呢隻標籤其實一meet 就爛
政府應該出多隻類似日本ETC 卡機咁係插卡式晶片
方便啲司機換卡

無人話一定要貼張label在擋風玻璃/車身的。

當然﹐部車得你自己一個人用/公司車﹐你貼在車上固定位置﹐當然係無問題啦。

如果部車要成日轉司機(支付者)﹐有智慧就貼在卡紙/膠片之上﹐再放在擋風玻璃之內調整適當角度/位置就可以。
簡單講﹐即係土炮方式自製卡片囉。

kei_hk 發表於 2020-12-30 11:08 | 顯示全部樓層

LH797 發表於 2020-12-30 10:26
咁嘅話點解屯赤青馬將隧唔收費?
以前就話有技術問題啫,
依家個問題都解決咗喇!

本來將南隧道就想用此方式﹐但係仲有唔少程序問題。

例如修例/定立新例去提供法律基礎﹑硬件投資﹑批出款式等等。

以之前的立法會的審議效率來講﹐真係怕拖垮完工通車日期。
無理由先通車﹐再做收費設施﹐這一樣野一定比人xyz到爆。

倒不如大方一點﹐話係舒解民困﹐改為免費車道﹐增加一下民心好過。
就連帶出入大嶼山的道路﹐都一併改為免費路。

ATENU364TC196 發表於 2020-12-30 11:37 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-12-30 11:08

例如修例/定立新例去提供法律基礎﹑硬件投資﹑批出 ...

從城市規劃嘅角度睇,其實將所有嘢改為免費,係同各城市解決交通擠塞問題嘅方法背道而馳

喺經濟學嘅角度去睇,如果增加私家車嘅道路收費,可以增加駕駛者嘅成本,從而減低對道路嘅需求

倫敦就係眼見城市嘅擠塞問題越嚟越嚴重,於是就喺市區做電子道路收費,結果擠塞問題舒緩咗好多,新加坡亦都有做過相類此嘅措施

所以而家青嶼幹線改為免費其實係製造緊交通擠塞問題,增加對道路嘅負荷

個人認為長遠各條主幹道應該一律裝設龍門架,改為收費道,(只收取私家車費用),的士和其他商用車輛有豁免,以增加返駕駛者嘅成本

當然其他公共交通工具亦都應該適當地提升服務水平,去配合有關措施
qunow 發表於 2020-12-30 14:25 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2020-12-30 10:50
屯赤同青馬唔收費只係為咗順應部分民間要求,簡單啲講又係「成功爭取」嘅例子;將隧?你可能講緊將藍隧, ...

將藍免費會影響埋將隧
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
JF1261 發表於 2020-12-31 09:08 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-12-30 11:02
無人話一定要貼張label在擋風玻璃/車身的。

當然﹐部車得你自己一個人用/公司車﹐你貼在車上固定位置﹐ ...

你唔貼係玻璃(普通車)/ 車身 (有防紫外光玻璃既車) 係有機會detect 唔到張label
到頭來咪又係靠影車牌

因為我真係試過學你咁做, 就係就咁將個label 放係車頭, 係完全detect 唔到
一係就出返以前啲盒仔比的士/ 小巴司機
JF1261 發表於 2020-12-31 09:10 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-12-30 14:25
將藍免費會影響埋將隧

將隧都準備唔收錢
所以而家個轉車站搞咁多野唔知為咩, 等拆左收費廣場再用返原有用地就已經係一個轉車站啦
不過政府就係鐘意亂咁用錢
s3n370 發表於 2020-12-31 10:16 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2020-12-30 11:08

例如修例/定立新例去提供法律基礎﹑硬件投資﹑批出 ...

自動繳費係並非橫空出世,
而係將藍隧道計劃之內的事,
若說程序、立法問題,咁點解條隧道主體又無事呢係咪?

另外,程序問題又關青馬屯赤乜事呢?

結論係,除佐派粒糖之外,其餘又係一磚家亂噏廿四之作
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2020-12-31 10:29 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-12-30 06:24
想知的士會點處理
往往同一部車但兩人或
以上喺唔同嘅時段內駕駛

原文有講

"運輸署正積極研究可否採用特別行政措施及技術,便利車主及司機分拆隧道費或分開繳付隧道費,考慮措施包括:向車主提供交易紀錄結單、透過流動應用程式以個別付款帳戶繳費及採用「兩件式裝置」。

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路