hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 230X 改道即將落實 官網誤將改道後走線及站位上載 ...
開啟左側

[路線消息] 九巴 230X 改道即將落實 官網誤將改道後走線及站位上載

Snoopy@FB8617 發表於 2020-12-31 11:22 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-12-30 20:07
一個正常嘅建議都係屎撈糖
你就挑晒啲屎出嚟,糖就絕口不提
你咁樣玩個個建議都係差㗎啦

而家舊屎咁大舊
落糖有幾多都只會係一舊臭既屎

你講起270A正好
如果當年270A拉落尖咀
唔知點解發神經交換前題係唔經油麻地同旺角邊皮
係唔係都要拍手叫好?
北區唔接受既就係抵死之類?

屯門有屯轉
美孚唔轉既屯轉仲有大把車
荃灣有咩?
咪得條234X俾你轉囉
更加唔使諗一定地鐵見(同埋13-14年本身就應該會停美孚)

用屎撈糖理論
33A縮短後會加密班次
仲可以$4.6掃到落尖咀
咁大舊糖唔正咩?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
leo_ku 發表於 2020-12-31 11:31 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2020-12-31 11:44 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-12-30 18:23
有幾爛?
一車費冇加到 230X 水平
二荃灣坐擁雙鐵路去尖沙咀嘅情況下,都俾 30X 做埋尖沙咀

講起尖沙咀,當年 30X 上左西九龍走廊之後,234X 一樣起尖東做總站。
我由個日開始都問緊同一個問題。如果你起尖沙咀,見到架 234X 埋站,你會死等 30X 只因佢係行西九龍走廊丫,定係上 234X 寧願兜下但係都叫冷氣涼下有個位坐下。

以 63X 同 60X 做例子,
我可以話大部份都會揀後者,即係見 234X 都係會上。
尤其 30X 班次又唔係密,唔通真係同你企起條街死等?

換句話講根本 30X 個服務範圍仲要比未上西九龍走廊少。(反而 234X 保證可以食左 30X 起長沙灣道沿線嘅客,但係新 30X 未必食到 234X 起尖沙咀嘅客)。

老實講,假如當初 30X 上西九龍走廊而 234X 縮去西九龍站/佐敦,
保證左 30X 本身有客,咁成件事又唔同咁講。

但如果 30X 上左西九龍走廊之後個結果同 63X 咁上下,或者仲衰過 63X,
而家條線真係學其他板友講 11 架車都唔知有冇。

至於轉車,
本身荃景圍根本就冇直達尖沙咀嘅路線嘅時候,多左未叫 bonus;
少左又唔會冇左忽肉。

倒轉比得尖沙咀你,未即係倒轉如果你去深水埔要轉車而已,
所以轉車唔轉車未又係一樣。

LJ7006 = MF5119 = AVD1
leo_ku 發表於 2020-12-31 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2020-12-31 12:08 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-12-31 12:02
咁30x 234x 可以調較開車時間等30x 行先,或者減234x 班次都得,有好多野可以做。

深水埗比到盡兩成,尖 ...

事實就係要説服班既得利益者轉車係好難
相反尖沙咀本身就無車,亦代表係呢個話題無話語權
最後就變成咁啦
ML3941 發表於 2020-12-31 12:15 來自手機 | 顯示全部樓層
30X或者230X是旦一條改經尖沙咀,荃灣區服務範圍要改行沙咀道及楊屋道,走線上如果同234x重疊,只會累鬥累
GU9338 發表於 2020-12-31 12:19 | 顯示全部樓層

286C 為咗全日連續幾年乜野方案都提出黎

30X 淨係試一年特快就無下文而家仲要越搞越爛
40 改路淨咗條尾之後又無下文

有啲人除咗識馬後砲 blame the resident 以外就啞咗咁款
一心諗住做架兩但其實巴士公司都無心做個區架啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Ricky403 + 1 + 10 講中哂key point

查看全部評分

請用文明來說服我。
Snoopy@FB8617 發表於 2020-12-31 12:20 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2020-12-31 12:08
事實就係要説服班既得利益者轉車係好難
相反尖沙咀本身就無車,亦代表係呢個話題無話語權
最後就變成咁啦 ...

其實呢係荃灣角度就無話既唔既得利益者
總唔會有人只會去深水埗
又或者只會去尖沙咀掛
你話尖咀下繁入荃灣班行街客就當然另計
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Alex7808 發表於 2020-12-31 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層
收$9.6嘅返工線230x換來仲兜過全日線30X,真係你搭埋我個份
leo_ku 發表於 2020-12-31 12:41 來自手機 | 顯示全部樓層