hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論 72 有無必要飛走埔公及沙田
開啟左側

論 72 有無必要飛走埔公及沙田

kmb71k 發表於 2021-1-7 22:50 | 顯示全部樓層

hsyip 發表於 2021-1-7 12:45
所以72根本沒必要改動

連272E全日都唔使

72下繁長沙灣廣廣場搭返太和總站要接近70至75分鐘
272E下繁長沙灣徑搭返太和總站大約35至40分鐘
車程相距大約半小時
而家馬鞍山同北區往返長沙灣都有全日快車坐
點解偏偏大埔仍然要繼續硬食一條經兩條舊路出長沙灣既過時路線?
而且72行經兩個山頭
巴士損耗比較大

其實大埔公路有四條全日路線算係偏多
我同意大埔公路應該只保留72A/73A再加上BBI轉乘
72最低限度應該走吐公
74A呢條雞肋線更加應該直接取消

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| iseen 發表於 2021-1-7 22:54 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-1-7 14:50
車程相距 ...

問題係,抽走 72 同 74A 係會搞到 大埔公路太少車兼好難等車,72A 同 73A 係無聯合班次
8 架車減半到 4 架車,邊個做區佬都唔會過呢種提案

一係就埔公集中一條密線, 10分鐘一班做沙市轉車,一係就keep住咁多線
如果就咁抽走 72 同 74A ,叫人用半個鐘一班既 72A 或 73A 轉車,叫人點轉?
Waiyin12 發表於 2021-1-8 01:09 來自手機 | 顯示全部樓層
hsyip 發表於 2021-1-7 22:29
只怕下場同86C/268C相同

86C 286C非繁入隧道都坐到7-8成滿

況且72同86C定位有少少唔同
86C係單純沙田、馬鞍山 <> 深長荔
區內流水全部有替代品
(河東馬鞍山有86K 綠小803, 九龍塘、石峽尾落深長荔有2B 2E 2F)

但72除咗大埔、大埔滘 <> 金山、深長荔
仲有上述四個地方去沙田市中心、源禾路
九巴收大埔價做沙巿深水埗特快呢個如意算盤絕對打得響
亦有唔少全價短途流水獨市位
(南行沙巿直上大埔道、金山往返深長荔)

72係大埔滘惟一一條合理班次直達市區線,我唔覺該區會輕易放走
(尤其而家有唔少建議73A改經白石角 / 摺埋74A)
淨飛大埔道近乎係多餘,行青沙去深水埗快唔到幾多但倒走全部大埔道(而家都咪話唔少行山客去)
飛沙市、源禾更加係自尋短見,沙田少咁架特快就奇
(除非有補償)
外加倒走所有比來回方向比緊大埔價但喺沙田上落嘅客
(送比黨鐵 / 送落條平價86)

個人認為72用86C/286C模式解決就算,抽車比272E 272P是旦一條全日化
HG6729 發表於 2021-1-8 01:19 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-1-8 01:09
86C 286C非繁入隧道都坐到7-8成滿

況且72同86C定位有少少唔同

如果全日272E最機本要收11.1 先有得傾
Waiyin12 發表於 2021-1-8 01:33 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2021-1-8 01:19
如果全日272E最機本要收11.1 先有得傾

可以繁時照開272E收$13.2
非繁用72E名義開, $72E

分別在於272E南行街邊清客,72E會返總站
https://www.instagram.com/_yying.__/
KV5952 發表於 2021-1-8 09:23 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-1-7 22:50
車程相距 ...

數字上爭好遠⋯⋯但其實真正分野係走線問題,72總站開仲要兜個大圈先上大埔道,落到大圍沙田又要停多幾個站,真正因為行山路而輸嘅時間其實唔係好多。如果大埔公路咁難郁其實咪直頭唔好郁,沙田上大埔道有81解決,但大埔公路出市區72真係好難取代,不如開一條大埔公路線入青沙網絡又易改又個個都得益
 樓主| iseen 發表於 2021-1-8 10:52 | 顯示全部樓層

KV5952 發表於 2021-1-8 01:23
數字上爭好遠⋯⋯但其實真正分野係走線問題,72總站開仲要兜個大圈先上大埔道,落到大圍沙田又要停多幾個 ...

九巴應該係對大埔 - 西九龍 青沙客無信心先會建議用272X 黎做青沙
可能殺左74A 換青沙 - 西九龍 比太和、埔中、運頭塘同白石角可能有得試下
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-8 10:56 | 顯示全部樓層
hsyip 發表於 2021-1-7 22:29
只怕下場同86C/268C相同

咁又唔同講法
86C本身無咩流水
72最起碼有兩段比較明顯多客既流水
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Oliver_ME16 發表於 2021-1-8 13:45 | 顯示全部樓層

其實大家聽樓主版友呢位google mapper發表偉論之餘,
不如睇下真實數據:

尋日12點25太和開車
我廣福邨12點38上,連埋我共16人上車
加埋原本乘客,大約五十幾人上黃宜凹.

大埔公路有停既站,包括雍怡雅苑,南苑,松仔園,樟樹灘,中文大學

然後沙田市區大概落十上十二.

再上山有停既站包括沙田花園,徑口路,大埔道眺望處,石梨貝水塘,郝德傑道
頭頭尾尾差唔多成70人落去北九龍裁判署,所有窗口位坐滿,上層有半車要兩個人坐兩個位.
最後我營盤街落車係1點17分

重點係以為咁多上落,81應該隔好遠一早走左,
但原來係北九龍裁判署就追上左前面部81.

咁我想問,
1.而家72廣福去到營盤街用39分鐘,有好失禮嗎?改到272E咁,慳倒幾多分鐘幾多車?
我自己揸車落去都要4個幾字喇

2.閒日下晝舊路共十個站有人上落,連埋沙田成三十幾人上落.請問點飛起佢地?又要用幾多另外資源補位?

3.只做直出,數客得返40人,當你有本事係火車地鐵撬返十隻客返黎,
本來一班車80人上落變成50人上落,咁做有賺嗎?唔係浪費資源嗎?

唔該版友你唔好再諗咁多無謂野,得閒去坐下車,數下客,好嗎?
我...
Oliver_ME16 發表於 2021-1-8 13:47 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2021-1-5 22:52
經沙田但收 271價,睇怕都好難過到區議會 (太和堆對外線對比埔中已經係偏貴)。簡單啲收翻 10.1,大埔道停 ...

飛唔飛廣福唔敏感,係用數據去支持

有請稍移玉步去望一望我尋日數客結果,謝謝
我...