hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【三部曲之三】33A、37轉循環,從而改善中葵涌巴士服務 ...
開啟左側

【三部曲之三】33A、37轉循環,從而改善中葵涌巴士服務

Ricky403 發表於 2020-12-31 21:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景
早前曾經探討過大循環優劣,概念上面已經講得相當清楚,但點樣分配彌敦道南北行同埋尖沙咀嘅配額,重組後堆線應該點行就係case specific
荃葵青入面唔同小區情況都唔一樣,所以會分開三帖,分別聚焦荃灣西、上葵涌、中葵涌

中葵涌 (葵涌邨、葵盛) 時勢不利,該區正正喺1990年代出現人口老化,無辦法喺保鐵政策放寬時將33A、37由街坊線轉型至通勤線,延長至尖沙咀
加上中葵涌小路多,來往九西無辦法同鐵路拉開太大差距
於是前往九西嘅33A、37服務均有減無加,最近一項服務提升只得237A改經葵涌邨及西九龍走廊往油尖旺,但中葵涌欠缺正線前往旺角以南,除237A外只能去葵興站葵芳站,無法培養來回搭巴士一程過習慣
由於先天不足,中葵涌需要等待另兩區重組完成,釋放旺角以南彌敦道及尖沙咀巴士配額後,先有空間改善服務,因此擺喺三部曲最後面

簡介
大致分兩個階段:
第一階段先將37改循環,不入奧運站及大角咀,藉節省行車時間抽調少量車輛開辦新線237全日特快來往油尖旺;237建議擺葵盛東,去程參考47X行法,回程參考38行法
第二階段會將33A同樣改循環,不入旺角、奧運站及柏景灣,抽調少量車輛延長237至葵涌邨,且加密237班次
上繁用車數:
33A 8>6
37 9>6
237 0>3>5
下繁/星期六用車數:
33A 9>7
37 10>6
237 0>4>6
非繁/星期日用車數:
33A 8>6
37 8>5
237 0>3>5

詳細資料
葵盛(東)至尖沙咀 (循環線) - 第一階段
葵涌邨至尖沙咀 (循環線) - 第二階段
途經:
葵涌邨總站
葵涌邨秋葵樓
林護紀念中學
葵盛邨盛豐樓
葵盛東巴士總站
葵聯邨
葵盛西邨
葵青劇院
葵芳站巴士總站
新都會廣場
雅翔道(西區海底隧道)
柯士甸道 (與12同站)
中港城
尖沙咀中間道 (現234X站位)
金巴利道
油麻地寶靈街
九龍中央郵政局
油麻地碧街
旺角山東街
旺角街市
葵涌道荔景邨 (與37同站)
葵芳智芳街
林士德體育館
葵康苑
葵盛圍葵康苑 (與38同站)
(......)
葵盛邨盛安樓
葵盛東巴士總站 (第一階段) / 葵盛葵葉街 (與32H同站)
(......)
葵涌邨秋葵樓
葵涌邨總站
行車時間:約75分鐘 / 85分鐘
建議收費:全程$8.9,荔景往葵盛$5.6,葵康苑往葵盛$3.8
新增轉乘:237>九巴獨營西隧線,次程減$2.7,即兩程共$16 / $16.8
建議班次:
第一階段
星期一至六 | 星期日及假期
0615-1615 30 | 0615-2315 30
1615-1845 25 |
1845-2315 30 |
第二階段
星期一至五 | 星期六 | 星期日及假期
0610-1630 20 | 0610-1230 20 | 0610-2330 20
1630-1730 15 | 1230-1330 15 |
1730-2330 20 | 1330-1630 20 |
                   | 1630-1730 15 |
                   | 1730-2330 20 |

葵盛(中)至旺角 (循環線)
途經:
葵盛中巴士總站
(......)
西洋菜南街
基榮小學
旺角塘尾道
石硤尾街 (與32同站)
深水埗桂林街
深水埗(欽州街)
長沙灣東京街
(......)
葵盛中巴士總站
行車時間:約75分鐘
建議收費:全程$5.8,往葵盛(中)分段收費不變
建議班次:
星期一至五 | 星期六 | 星期日及假期
0530-0550 20 | 0530-0630 20 | 0530-0830 20
0550-0850 15 | 0630-0930 15 | 0830-0930 15
0850-1650 20 | 0930-1230 20 | 0930-1230 20
1650-1750 15 | 1230-1330 15 | 1230-1300 15
1750-2330 20 | 1330-1650 20 | 1300-1700 20
2330-2355 25 | 1650-1750 15 | 1700-1730 15
                   | 1750-2330 20 | 1730-2330 20
                   | 2330-2355 25 | 2330-2355 25

33A
荃灣(如心廣場)至太子 (循環線)
途經:
如心廣場巴士總站
(......)
深水埗楓樹街
太子站
運動場道
香港保護兒童會
(......)
如心廣場巴士總站
行車時間:約95分鐘
建議收費:全程$6.4,往荃灣(如心廣場)分段收費不變
建議班次:
星期一至五 | 星期六、日及假期
0540-0700 20 | 0540-2340 20
0700-0730 15 |
0730-1530 20 |
1530-1820 17 |
1820-2340 20 |
特別班次:香港保護兒童會每日開0550 0610
.
S3BL100 發表於 2021-1-1 00:07 | 顯示全部樓層
你條特快線大窩口無份,仲要大窩口最遠只到太子,小心畀某版友鬧你唔尊重

回正題,37 而家一粒鐘一單連休其實都有少少緊,如果我無理解錯,你只係斬走左旺角至奧運站之間一段,縮唔縮到落六部車夠跑,我有少少擔憂

而 237 跟 47X 葵福路轉落葵芳但葵芳站兜一圈,我寧願跟返我個版本既 237X 葵盛圍兜一圈後經葵康苑一邊落山就算

你個方案,最大隱憂恐怕係大角咀取態,其次係要基於彌敦道同尖沙咀釋放到足夠配額先可以落實。我當日建議將旺角同尖咀分開處理,尖咀無現有全日線包袱下可以唔入彌敦道兼做埋尖東,同時睇準 33A 頭尾各有一段垃圾路段,加一部車就可以自拆。雖則要拎埋條 37M 去交換,實行難度未必高過師兄你既方案

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| Ricky403 發表於 2021-1-1 01:07 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-1-1 00:07
你條特快線大窩口無份,仲要大窩口最遠只到太子,小心畀某版友鬧你唔尊重

回正題,37 而家一粒鐘一單 ...

新37 75分鐘一轉,係跟九巴網平均行車時間計出黎
實際一轉連休息畀到80-120分鐘左右,相信足夠

237咁行係考慮到葵盛道路網有啲特別,盡量取直,去程抄47X行葵聯路盛福街直落葵芳
唔反對跟你建議237X行法,但葵涌邨會兜大圈,觀感同而家237A葵盛上車一樣麻麻

大角咀方面,假如要求補償我會拉條237入去柏景灣兜個圈算數

雖則我唔想重組依賴其他區,但中葵涌個情況好難避免
本身荃灣線慣性收視,唔行彌敦道都幾難做得大
況且,237X要開得成應該同樣要尖沙咀有配額剩?只係唔行彌敦道可以唔駛考慮彌敦道配額
.
S3BL100 發表於 2021-1-1 01:35 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-1-1 01:07
新37 75分鐘一轉,係跟九巴網平均行車時間計出黎
實際一轉連休息畀到80-120分鐘左右,相信足夠

用 google maps 量度,葵盛中總站到新都會廣場,如果經葵盛圍上段同葵康苑 2.7 公里,跟 47X 出但兜入葵芳站就 2.1 公里,但時間幾乎打和,發文鐘數兩邊都係六分鐘行完。不過前者可以做埋高盛臺去程,再加葵康苑同葵芳邨願者上釣乘客。同時兜入葵芳站圈觀感係咪好過葵盛圈,見仁見智

尖咀配額問題,個人理解(但唔肯定,可能有錯,有錯請指),真係有問題既係尖咀段彌敦道,只要唔踩入去,或者唔做D太過份既增加,都唔會有咩問題,所以 5A 可以全日,甚至 796P 都可以無中生有。但我強調以上係個人理解,唔保證正確無誤

我係基於呢個前設,237X 半粒鐘一班做尖西尖東 loop 唔入彌敦道,再加上 230X 30 分一班加 234E 廿分班去取代 234X

荃灣線係有慣性收視,但最大問題都係資源同配額,有服務總好過無

而我將尖咀特快同旺角特快鬆綁,至低限度可以同步但分開處理,唔會一邊死左就另一邊做唔到

天空之神 發表於 2021-1-1 11:30 | 顯示全部樓層
第一階段得 3 架車既 237 點樣做 30 分一班
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-1-1 13:34 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-1-1 11:30
第一階段得 3 架車既 237 點樣做 30 分一班

第一階段237朝早八點前75分鐘點都行得完
.
S3BL100 發表於 2021-1-9 13:06 | 顯示全部樓層

希望唔介意我輕輕推文

呢輪諗緊條 37 可以點搞。睇返師兄你既方案,變循環線後荔枝角道右轉欽州街出返長沙灣道,而唔係按現時路線經黃竹街、汝州街。想知係咪有特別用意?

樓主| Ricky403 發表於 2021-1-9 22:49 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-1-9 13:06
希望唔介意我輕輕推文

呢輪諗緊條 37 可以點搞。睇返師兄你既方案,變循環線後荔枝角道右轉欽州街出返長沙 ...

never mind
37建議順手改埋荔枝角道右轉欽州街,因為汝州街最近交通情況惡化唔少
本身37要塞西洋菜南街,再塞汝州街行車時間就未必夠啦
33A因為建議改完後去到太子道西就掉頭,道路網關係照行砵蘭街汝州街
.
tonychow 發表於 2021-1-11 13:56 | 顯示全部樓層
去程旺角會唔會快咗都係問題,唔知你係咪想倒客落紅 van
不過 33A 就有少少難搞,始終荃灣東一帶無咗車去旺角,會唔會拉條線落去補位?
 樓主| Ricky403 發表於 2021-1-11 22:25 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-1-11 13:56
去程旺角會唔會快咗都係問題,唔知你係咪想倒客落紅 van
不過 33A 就有少少難搞,始終荃灣東一帶無咗車 ...

去程旺角可以照搭37,本身都冇直車出信和,冇話倒客唔倒客
荃富街/熊貓自己建議用234X/230X做,大窩口講真好難同鐵路打
.