hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【三部曲之三】33A、37轉循環,從而改善中葵涌巴士服務 ...
開啟左側

【三部曲之三】33A、37轉循環,從而改善中葵涌巴士服務

ATENU135 發表於 2021-1-17 03:55 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2021-1-17 00:05
真係搞笑 我自己本身唔係住大窩口邨
特快線出旺角以南 大窩口站係尾站已經收貨
回程荃富街公園或者熊貓頭 ...

點解要大窩口尾站呀 咁霸道又唔多客 九巴做返西約唔好?荃富街、熊貓、葵涌邨有站已經better than nothing
 樓主| Ricky403 發表於 2021-1-18 11:56 來自手機 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-1-17 00:05
真係搞笑 我自己本身唔係住大窩口邨
特快線出旺角以南 大窩口站係尾站已經收貨
回程荃富街公園或者熊貓頭 ...

大概知你住邊頭
你個位就搭鐵算數,咁近個站
934A直達香港島,去程大窩口站長期都係三五丁友上車,尾站黎講點會夠客
238S大窩口站尾站已經死咗一次,要做熊貓都唔會大窩口尾站,落番地啦
S3V1742C 發表於 2021-1-18 23:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3V1742C 發表於 2021-1-18 23:29 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
S3V1742C 發表於 2021-1-18 23:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ATENU135 發表於 2021-1-19 02:59 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-1-18 23:20
笑左 你到底知唔知大窩口有幾多人住 需求去邊同埋青山公路大窩口個巴士站唔係單單做住大窩口既客
葵涌邨 ...

老實講 大窩口邨已經係老化區 你講嘅33A係大窩口係有客 但係唔算多 有啲仲要係流水嚟 係咪真係夠客出九龍呢

大窩口又有條鐵 本身已經流咗啲客去鐵 相對來講巴士嘅客源較少 又係老化區 九巴亦都冇理由投放多啲資源落去 現階段有得落去荃富街/熊貓搭車已經有進步

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Ricky403 + 1 + 10 所以我先建議咁重組

查看全部評分

樓主| Ricky403 發表於 2021-1-19 14:49 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2021-1-18 23:29
近黨鐵站就原來唔可以坐巴士成日見我樓上樓下都好鍾意坐33A出入深水埗
就係因為貪佢夠平
以前59A 66仲出 ...

貪佢夠平,即係街坊客
出旺角以南九巴肯定出價$8.9起,城巴亦唔會無啦啦有得做,不如你問下佢地會唔會鍾意?
唔好講油尖巴士住,一去到貴價特快,剩係條934A,就算一站直達西隧口,都冇客
咁呢個站擺黎兜走頭段客?

自己唔係多客,唔好咁多要求,再者荃富街站其實你係可以行到過去
再唔係,你都識講葵涌邨居民會貪多車走落黎大窩口,仲有lift塔,咁你走番上去又唔得要呱呱嘈?

太子調頭係特登,隔離272E已經因為入旺角成村人都嘈
唔到旺角可以話唔方便,但深長荔班次會穩定啲
北河街葵芳楊屋道都夠買,太子行到去花園街花墟,再南講真對你有啲用,但樓上樓下都無乜用
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-1-19 15:04 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-1-18 23:20
笑左 你到底知唔知大窩口有幾多人住 需求去邊同埋青山公路大窩口個巴士站唔係單單做住大窩口既客
葵涌邨 ...

33A葵興嗰段確實慢,但930都嫌兜路嘅話,咁直頭係無得做
大窩口道有車唔搭,九巴城巴咪將堆車調去有車實搭嘅地方囉
做生意,留意邊啲客易做、好做,專心做佢地,是常識吧

大窩口站巴士站無論做乜客都好,開去同隔離地底重疊嘅地方,實無前途
行得去個站,出口都到埋,你始終解釋唔到點解要等20分鐘一班巴士唔落地底
鐵路運載力遠超巴士,有幾多客都好,大部分鐵路食哂,咁唔會好利巴士
.
ATENU135 發表於 2021-1-19 19:13 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-1-19 14:49
貪佢夠平,即係街坊客
出旺角以南九巴肯定出價$8.9起,城巴亦唔會無啦啦有得做,不如你問下佢地會唔會鍾 ...

934A可以加停荃富街方便大窩口邨 尚文苑 熊貓一帶嘅乘客
 樓主| Ricky403 發表於 2021-1-19 21:04 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2021-1-19 19:13
934A可以加停荃富街方便大窩口邨 尚文苑 熊貓一帶嘅乘客

好似傳過,之後唔知點解又無做
但其實934A唔太適合做荃灣東,因為過海理論上荃景圍會係同麗城夾
除非九巴從來無諗過畀荃景圍有半全日/全日過海
.