hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [年經] 30X 234X 各自分拆,荃灣油尖旺特快 ...
開啟左側

[年經] 30X 234X 各自分拆,荃灣油尖旺特快

tonychow 發表於 2021-1-4 14:04 | 顯示全部樓層

大方向計,我始終 prefer 拉埋 238X 玩重組,不過唔講呢個方向住,如果尖沙咀快線用呢條路線回程,同旺角特快比較下會無咩速度優勢,好似 63X 同 260X 嘅比較咁
當然你可以話要做埋佐敦,但係去程唔會有人兜尖沙咀佐敦落車(可以高鐵站落咗行過去),然後又要彌敦道配額下,大循環我就 prefer 廣東道 - 梳士巴利道 - 康莊道 - 漆咸道南 - 尖沙咀碼頭 - 中港城尾站走人(唔知同你提及嘅早前嘅方案有幾大差別),然後 230X 淨係去高鐵站或者中港碼頭
天空之神 發表於 2021-1-4 20:01 | 顯示全部樓層
其實個人好有興趣想知30X 230X 點樣做到30 分一班但維持 11 架車,假設無外來柯打

要做到一轉 180 分鐘同埋唔塞車似乎有難度,30X 仲要食死亡交叉
都係果句:你試過荃灣去美孚要搭一個鐘30x 未?
.
xdxd 發表於 2021-1-4 20:13 | 顯示全部樓層
先唔講30X根本就可以掟出西九,紅土根本靠自己區內線都砌到條荃灣特快;
又或者30X改經紅火可以點快到,
11架車分比兩條線喎...
即使半個鐘一班,得唔得架...
紅磡人。
 樓主| S3BL100 發表於 2021-1-4 23:28 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-1-4 20:01
其實個人好有興趣想知30X 230X 點樣做到30 分一班但維持 11 架車,假設無外來柯打

要做到一轉 180 分鐘同 ...

我就係係改左 30X 上紅磡站平台,唔塞死亡交叉
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2021-1-4 23:30 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-1-4 20:13
先唔講30X根本就可以掟出西九,紅土根本靠自己區內線都砌到條荃灣特快;
又或者30X改經紅火可以點快到,
11 ...

咁不如你分享下你諗住點靠紅土區內線自己砌條荃灣特快,which 唔係我今次重組範圍同目標

而條件係唔可以一次過攬住超過三條線去重組

樓主| S3BL100 發表於 2021-1-4 23:32 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-4 14:04
大方向計,我始終 prefer 拉埋 238X 玩重組,不過唔講呢個方向住,如果尖沙咀快線用呢條路線回程,同旺角特 ...

偷偷地由 238X 偷一部車去重組唔係唔得

但彌敦道始終就腳好多,本身有 234X 配額,問題其實不大。230X 因為原意係要畀荃景圍一程直達尖沙咀,所以我唔打算擺高鐵站或中港碼頭就算

KW2523 發表於 2021-1-5 08:43 | 顯示全部樓層

其實厹敢唔敢一下子整兩條荃灣-油尖旺特快, 同需求支唔支持到先? 喺兩條鐵/紅小夾擊之下又開咁疏
同埋西鐵太快 荃灣-尖沙咀特快我覺得做唔過
Ricky403 發表於 2021-1-5 11:36 來自手機 | 顯示全部樓層
我寫類似建議嗰時好似30X下繁仲係開100-110分鐘一單
而家好似已經加到110-120分鐘一單,所以照出8-11部車但班次比之前再疏5分鐘

如果而家30X要用11部車拆兩條線,230X未必開到下繁出九龍,可能1805就要開尾班車,留7部車畀30X行直到七點後
30X如果食飯時間都係開75-90分鐘一單,230X尖沙咀頭車可能要延遲到1410
中段打後至下繁前30X 195分鐘一轉,230X 135分鐘一轉,最夠時間跑但都有啲忟水
 樓主| S3BL100 發表於 2021-1-5 23:44 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-1-5 11:36
我寫類似建議嗰時好似30X下繁仲係開100-110分鐘一單
而家好似已經加到110-120分鐘一單,所以照出8-11部車但 ...

我構思呢個建議既時候係預 180+150

當然如果 30X 好唔夠時間跑既話,195+135 再提早 230X 九龍方向尾車都係一條出路,但到時 230X 直到黃昏前荃灣方向都只會得 65 分鐘一單連休,唔係唔可能,但下晝近下繁時段或者會幾緊張

不過 30X 一單會明顯耐過 230X 一單就真

我無 30X 師傅表,亦無從查閱,但估計下晝至下繁荃灣方向畀既時間遠多於黃埔方向(e.g., 估計黃埔 1605 -> 荃威 1800 -> 黃埔 1930),而我既前提係改上紅磡站平台避死亡交叉後,下晝可以慳超過十分鐘行車時間,再加上改經德士古道 270 度彎出楊屋道,下繁亦會快過大涌道走,應該有少少幫助,畀我將行車時間壓縮落 95 分一單連休

如果玩 195+135 又要維持兩個方向既開車時間同我建議相同,就會係荃威方向 110 分一單、黃埔方向 85 分一單

當然成件事係要黃埔方向個半鐘搞得掂先可以,而我無從查證現時車務安排。呢類技術問題係直接影響建議可行性既因素,非常值得討論。知情版友不妨分享一下

流星☆雨 發表於 2021-1-25 20:47 來自手機 | 顯示全部樓層

輕輕推一推,再睇過,黃埔由15/20減到得30,樓主唔怕過唔到九龍城?