hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [年經] 30X 234X 各自分拆,荃灣油尖旺特快 ...
開啟左側

[年經] 30X 234X 各自分拆,荃灣油尖旺特快

樓主| S3BL100 發表於 2021-1-26 23:57 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-1-26 15:00
我諗黃埔 QE 問題,好多版友都係唔處理,或者用 6F / 小巴等處理
果個位真係有 concern 嘅話,我寧願  ...

我既前提係要做荃景圍尖沙咀,而你就唔去做
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2021-1-26 23:58 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-1-26 18:40
對黃埔嚟講,無得西廊直過嘅話,優次順序係旺角左轉>尖沙咀中郵>長沙灣道
但係現實無可能再嘔車落嗰個位, ...

你走去拉 63X 或者 268X 入紅磡,係搵緊新界西人笨

tonychow 發表於 2021-1-27 11:03 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-1-26 18:40
對黃埔嚟講,無得西廊直過嘅話,優次順序係旺角左轉>尖沙咀中郵>長沙灣道
但係現實無可能再嘔車落嗰個位, ...

拉 12A 最煩係太密,如果荃景圍接受到例如 11-22 呢種浮動班次(依家 30X 有好多時間開 25),即係例如開 00 11 22 44 55 之類,咁 3 架車應該搞得掂,當然實際操作上可能要抽 118 車或者 plan 下點樣跳飛機、定時點等,同埋改過路線編號,又或者真係好擔心就再加 1 架蛇車,但無論如何都係荃景圍出呢幾架車,紅土可以照自己籌車開特快(除非你想抽 12A 車)

我心目中走線係總站 - 祈德尊來回各 8 分鐘,返荃景圍 15 分鐘,回程荃景圍經大涌道走 10 分鐘,然後呢條線同我嘅荃景圍 - 旺角特快 share 荃威總站(長沙灣道線變咗循環)
至於流水收費問題,其實去黃埔方向係正常分段,而返荃灣方向都係上車俾錢,即係流水客俾錢方式唔會變,只會係荃灣段變咗
如果考慮紅土客,我覺得九碼以北搭 12A 返荃灣尚算吸引嘅,土瓜灣就因為暫時無鐵,未算有明顯競爭對手,黃埔就當然差少少。當然 12A 經下路都係一個客源
最後其實仲有個 hidden agenda,就係南昌轉鐵,即係荃景圍過海或者去尖沙咀等,原理好似東涌綫轉 287X 咁

tonychow 發表於 2021-1-27 11:16 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-1-26 23:57
我既前提係要做荃景圍尖沙咀,而你就唔去做

個問題係值唔值得全線減班去做尖沙咀,仲要零補償咁滯
如果我依家住荃景圍,我就肯定反對個方案,當然我搬走咗唔 comment
單純從配額計,你見不論 Ricky403 師兄嘅方案定我嘅方案都會諗點樣減配額,打和已經係好危險嘅事
然後回程依家 234X 開全日 15,你個方案下繁尖沙咀一段彌敦道每個鐘仲要多咗 1 架車,即係下繁尖沙咀仲塞咗
然後乘客角度,依家 30X 下繁有一段時間開緊 15,一野變 30 即係長沙灣道落地底,然後旺角返荃灣聯合班次唔到,成個下午開 15-20 又一野變咗 30,假設旺角特快到站先但係要等耐咗,只會抵消返跑公路果 10 分鐘,旺角咁樣跑公路法唔會吸引過依家嘅 30X。巴士公司角度,搞咁多野每倒走 1 個 $8.9 客就要 upgrade 返 $8.9/$(9.6-8.9)=12.7 個客上 230X 先會回到本,但唔好唔記得聯合班次下平均得一半旺角客會快咗(未計倒咗落地底嘅),即係荃景圍個重組入面,成盤數有新客源嘅得荃景圍 - 尖沙咀
但用你方案接受到 234X 減 3 架車嘅話,直接拉 30X 上紅磡站,必要時將條 30 轉循環,加埋你 34M 果 1 架車,6 架車開到條正常班次嘅尖沙咀線,即係最初 Ricky403 個方案,無咗你個班次疏落問題,亦減少咗 30X 班次不穩問題

xdxd 發表於 2021-1-27 14:45 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-27 11:03
拉 12A 最煩係太密,如果荃景圍接受到例如 11-22 呢種浮動班次(依家 30X 有好多時間開 25),即係例如開 ...

喺可以有更加好嘅配套、同時又真係夠車使嘅情況下,拉12A去荃灣都係得嘅反而諗緊點樣拆紅土西廊荃葵特快更頭痛。

紅磡人。
 樓主| S3BL100 發表於 2021-1-27 23:52 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-27 11:16
個問題係值唔值得全線減班去做尖沙咀,仲要零補償咁滯
如果我依家住荃景圍,我就肯定反對個方案,當然 ...

但無米炊係要有取捨

望返 Ricky403 師兄既 230 佐尖循環同彌敦道南行循環兩個方案,30X 都係要減到 30 分一班先可以成事。當中前者係油麻地到美孚都得返 30 分一班 30X,後者旺角要改變習慣南行上車兜尖沙咀返屋企

長沙灣道係點都避免唔到減班既結果。相比之下,我咁拆法,去程落油旺仲有 15 分聯合班次,而回程我將 30X 掟上紅磡站避死亡交叉,班次穩定左;計返彌敦道同時有 30X 230X 車站,大部分時間可以做到 10/20 分一班車,仲要旺角回程有特快選擇,其實已經唔係好差

tonychow 發表於 2021-1-28 11:25 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-1-27 23:52
但無米炊係要有取捨

望返 Ricky403 師兄既 230 佐尖循環同彌敦道南行循環兩個方案,30X 都係要減到 30  ...

咁就要睇荃景圍淨係出 2 架車夾唔夾到西約
而你條 234X 最後只會用 9 架車,所以加埋會有 5 架車落咗荃景圍 - 西約 - 尖沙咀特快,當然咁就會有人話揾西約笨
咁嘅話荃景圍就會攞住 9 架車自拆,就會拆到我心目中嘅深長茘 3 架 + 旺角佐敦唔落尖沙咀嘅循環 6 架,因為循環關係亦唔會跌到落 30 咁疏,當然站位差咗
黃埔真係好想要 QE 車嘅話,我又唔介意將 30 改循環抽 1 架俾佢地開全日 60(然後無客直接取消埋 ),要荃灣車就再補 BBI

Ricky403 發表於 2021-1-28 13:16 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-28 11:25
咁就要睇荃景圍淨係出 2 架車夾唔夾到西約
而你條 234X 最後只會用 9 架車,所以加埋會有 5 架車落咗 ...

你呢個方案概念我OK,只係車唔多夠,荃景圍深長荔3架都只係夠開30
234X只用9架車,上繁本身要抽走2架,縮到線落佐敦都幾勉強
.
tonychow 發表於 2021-1-28 14:16 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-1-28 13:16
你呢個方案概念我OK,只係車唔多夠,荃景圍深長荔3架都只係夠開30
234X只用9架車,上繁本身要抽走2架,縮 ...

走火入魔少少,用呢刻計,46 差館到美孚 10 分鐘,30X 美孚去祈德尊 7 分鐘
然後沙咀道直上,我估計用 5 分鐘上到荃威
30 荃威去滿樂用咗 9 分鐘,我估計去祈德尊一樣
回程美孚後行茘枝角道,直去應該 10 分鐘有找
所以加埋會係 10+7+5+9+7+10=48 分鐘,非繁一轉連休用 3 架車開 20 未必趕唔切,不過繁時可能都要揾架蛇車或者 order,一係就變收車或者跑死 carlo 不過因為放咗深水埗總站,真係要車嘅時候會相對較易揾
另外仲可以考慮 30 轉循環改快後直落美孚補位,當然最終只會開到 30,但整體深長茘計效果未必差過開 30 嘅 30X

代價係行茘枝角道走線差咗,北河街要行去欽州街上車,但係返荃景圍山頂走線遠遠快過依家條 30X

至於 234X 用 9 架車,呢個係 100 兄嘅方案唔係我嘅方案,正如佢話慳車都係因為減班,當然你仲可以話抽 34M 車,又無話唔得
 樓主| S3BL100 發表於 2021-1-28 23:58 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-1-28 14:16
走火入魔少少,用呢刻計,46 差館到美孚 10 分鐘,30X 美孚去祈德尊 7 分鐘
然後沙咀道直上,我估計用 5  ...

荃景圍 - 西約 - 尖咀特快,咪即係 Ricky403 師兄條 230
我都會收貨,當然 230 做唔到我想抽 52X 資源去做既深井尖沙咀,又係取捨問題

不過我計到係 230 點都要六部車先夠跑

反而你個諗法都幾有創意,不過如果 30X 剩返九部車跑既話,一條由美孚掃落佐敦未必差過深旺分家

又或者,堅持深旺分家既話,我會咁改。30A 類似你既做法,深水步荃威循環,但睇落都要四部車先夠跑。但條旺角特快 30X,喺油佐有 230 前提下,我會選擇只做旺角循環,咁就可以補到太子都有車。出文呢刻無詳細計過行車時間,但對比返我隔離建議既 33X 同 37X,非繁分別預 100 分同 70 分一轉,30X 做旺角道亞皆老街循環,初步估計五部車都夠跑

即係成件事最後會同我既 33A 37 處理方式幾似

不過當然之後仲有大河道/荃灣巿中心既得利益者問題,同埋收費問題。收費問題係我用呢種方式處理 33A 37 既原因之一,但 30X 貴過佢地兩級

同埋如果真係咁玩,30X 234X 34M 已經好夠,極不主張拉埋 30 重組。一來規模太大,二來搞得 30,我有其他野想換。始終荃景圍 wish list 唔係只係得油尖旺特快、全日尖咀線一樣野,仲有其他野值得做。30 抽到車既話,我想拎過去東九線、城隧線,或者 934A

反而係 Ricky403 師兄提到 234X 上繁抽走左兩部車,我有少少疑問到底抽左去邊
我只係計到有一部抽左去做 234P,另一部願聞其詳。而我成個 package 入面,234P 最終係會收檔