hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃灣至九龍西路線重組建議 (30X / 234X / 238X) ...
開啟左側

荃灣至九龍西路線重組建議 (30X / 234X / 238X)

樓主| tonychow 發表於 2021-1-12 10:57 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-1-11 23:02
淨係 238X 被吞併一項,已經唔容易過到地區一關,況且荃景圍經海濱總站原路出入,觀感差,實際亦唔快

另 ...

238X 加 3 架車其實足以穩定班次,海濱擔心唔夠載其實可以繁時分返開,非繁先合併
而 238X 已經入埋海濱總站,加上多咗班次出地鐵站,都算係一個甜頭
荃景圍我就唔 comment,入海濱唔見得差過入如心好多,仲要行回頭路去祈德尊
喺已經無咩人搭 30X 情況下,拆一條尖沙咀特快起碼真係有快咗先

Ricky403 發表於 2021-1-12 13:36 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-12 10:54
一次過覆你同 100 師兄拆線側重點問題:我一直主張眾安街荃灣東,係因為呢區已經接近尾站,眾安街仲要行 ...

眾安街我自己認為回程可以執到客,去程難少少
始終去程班客無論本身黎自青公以南以北都好,多數都行緊天橋,行多2-4分鐘就到荃灣站
巴士如果只係旺角特快,唔夠吸引班客刻意落橋去等佢
回程因為個站擺喺近德華,所以就算係934A呢種對打都有人落

40有得改快,感覺主因係以前同6D重疊
反正觀塘同荃灣都大興土木,就賣個順水人情做「觀荃特快」

青公始終要停燈,就連車手線68A由荃景圍天橋去大窩口站平均都要7-8分鐘
飛公路,只係要停一次迴旋處,5分鐘已經到咗荃富街個站,好彩順燈直情開走埋
至於愉景新城出油尖旺,我個方案入面門口仲有230X,停哂美環街同福來邨
近美環街嗰幾座想快可以落卸貨區走,行番去荃景圍天橋,都係<5分鐘嘅事

青衣城同又一城嗰到,我純粹想講搞34M嘅阻力
政治上,區議員如果知道有41M拉長或者開新線計劃,肯定要求同34M削車綑綁處理
12本身又要同你234X拆234E捆綁,相比我或者100兄個方案一次處理一條主線難搞少少
.
 樓主| tonychow 發表於 2021-1-12 14:17 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-1-12 13:36
眾安街我自己認為回程可以執到客,去程難少少
始終去程班客無論本身黎自青公以南以北都好,多數都行緊天 ...

你呢個拆法,因為有兩條旺角特快,結果就會唔夠車拆,班次疏咗會帶來其他問題
我唔知其他荃景圍人點睇,身為前荃景圍居民我都係覺得現有 30X 班次問題多過走線問題
當然你仲可以質疑我點解唔將兩區調轉,即係荃景圍拆旺角特快 + 連翔道深水埗線,然後西約連埋 34M 15 架車自己搞掂佢,亦唔使搞到 238X
黃埔無咗線我唔知有幾大迴響 但係反正依家荃景圍非繁無車落尖沙咀,亦唔需要踩落去
咁行無咗 12,亦無咗我當初想增加 12 沿線去到嘅地方嘅意義
最大問題,莫過於尖沙咀好難自己拆條特快,要經旺角有部分人已經落咗西鐵;然後旺角兩條線互搶客,亦無解決到九公司長期重 234X 輕 30X 嘅局面

Ricky403 發表於 2021-1-12 17:24 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-1-12 14:17
你呢個拆法,因為有兩條旺角特快,結果就會唔夠車拆,班次疏咗會帶來其他問題
我唔知其他荃景圍人點睇 ...

15分班以下嗰種密車,係荃景圍夾麗城先做到,但要飛起荃灣市
至於15分班,我自己認為唔算係密車,起碼走咗車真係要等一陣
我自己個方案除咗食飯時段同假日朝早,其他時間都係15/20分班
食飯時段如果可以攝兩三架柯打車,就開得番20分班

尖沙咀自己拆好難夠客,所以我玩回程單邊尖沙咀特快
去程先落旺角,但只要荃灣走線唔太兜路,自己認為唔會去到趕客地步
去程旺角亦唔少客,回程旺角冇咁多客,尖沙咀更多客會因為就腳揀巴士
而且我個建議入面230X/234X互相走位,幾乎零重疊,唔會互搶
.
S3BL100 發表於 2021-1-12 23:21 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-12 10:57
238X 加 3 架車其實足以穩定班次,海濱擔心唔夠載其實可以繁時分返開,非繁先合併
而 238X 已經入埋海濱 ...

海濱立場一定係又想頭站又想直出

重點係荃景圍兜入海濱再走並唔係唯一 solution,我同 Ricky403 師兄分別都有不同反建議

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| tonychow 發表於 2021-1-13 10:58 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-1-12 23:21
海濱立場一定係又想頭站又想直出

重點係荃景圍兜入海濱再走並唔係唯一 solution,我同 Ricky403 師兄分 ...

回程加個分段返荃灣站,可以係一個甜頭,變相加密咗 238X,當然都要睇到底荃景圍至海濱一段有幾多人上同有幾塞車(重申唔反對早繁拆返兩條)
重點係,你同 Ricky403 師兄嘅方案都會令 30X 疏車,特別係慢線深水埗一帶,依家 238X 班次可以話係遠遠密過 30X,拆到落 25-30 大家繼續落地底

當然,海濱堅持反對嘅話我都無得勉強,但兜入巴總已經係個好好嘅方案,加上 2019 年區議員轉咗,唔一定過唔到

Ricky403 發表於 2021-1-13 12:31 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-1-13 10:58
回程加個分段返荃灣站,可以係一個甜頭,變相加密咗 238X,當然都要睇到底荃景圍至海濱一段有幾多人上同 ...

齋做深長荔,除非兜勻哂荃景圍麗城大涌道三區,否則客量暫時好難支持非繁15分班 (支持到都未必夠車),麗城非繁仲有紅小行先爭食
呢個係荃景圍麗城分開拆線嘅問題

始終30X/234X車就得咁多,而家30X仲取消哂大部分攝食飯柯打,拆開黎實會疏咗車
至於加車落去,而家無論30X定234X客量都唔夠支持咁做
搞埋238X就要說服海濱願意放棄238X總站加至少半條238M,我自己認為就算甜頭係拉條60M入去咁大,海濱都未必肯換線
拉多區重組,多個未知數,唔係咁理想

真係認為密車最緊要嘅,其實30X縮落九龍站,爭取唔減車,已經開得番部分非繁15分班
S3BL100 發表於 2021-1-13 13:56 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-13 10:58
回程加個分段返荃灣站,可以係一個甜頭,變相加密咗 238X,當然都要睇到底荃景圍至海濱一段有幾多人上同 ...

俗語有云,多隻香爐多隻鬼

好多時候就算有幾多甜頭、著數、好處都好,規模太大、做唔到就係做唔到

拉疏班次換覆蓋,會係比較合乎現實既做法

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| tonychow 發表於 2021-1-14 11:34 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-1-13 12:31
齋做深長荔,除非兜勻哂荃景圍麗城大涌道三區,否則客量暫時好難支持非繁15分班 (支持到都未必夠車),麗 ...

拿,如果咁多區都唔肯重組嘅話,我就覺得最合符利益嘅應該係 30 轉循環減 1 車,30X 按西約個方案用 12 架車拆 2 線,當然深長茘線喺荃灣點行可以係個問題
不過依家 30X 都 20-25 一班,得朝早叫做多一班車,如果接受到美孚茘枝角站去程疏車嘅話,我直接將 30 沙咀道後上公路,停美孚、長茘街返原線,深長茘線跑連翔道落南昌,再拆荃景圍荃灣站大窩口 - 旺角佐敦特快,黃埔同界限街加轉乘
咁會比較細規模同密車,除咗九公司唔鐘意做荃景圍之外無咩唔妥
咁西約就自己 15 架車拆飽佢,海濱亦唔會行出環宇海灣有特快落尖沙咀

S3V1742C 發表於 2021-1-14 16:41 來自手機 | 顯示全部樓層