hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府話以後用長者八達通要曬證
開啟左側

政府話以後用長者八達通要曬證

nwfb1001 發表於 2021-1-13 16:34 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-1-13 14:57
我係正價人﹐又是否容許落車?

容許的話﹐又點分我係唔係 二蚊人?

執行雙向分段咪仲麻煩
kei_hk 發表於 2021-1-13 17:15 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2021-1-13 16:34
執行雙向分段咪仲麻煩

上面我只係針對相關的回帖

至於點去減少人 "貴車短坐"﹐其實都沒有什麼好方法。

只有有比較可取的方法﹐就係非固定的車費﹐例如以成人的 25%作為優惠。
坐車人因為車費上會有不同﹐就有誘因去坐較便宜的路線。

其他什麼只上不落/下車分段﹐根本唔係太有效﹐實際運作一樣有唔少問題。

HV9990 發表於 2021-1-13 19:57 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-1-13 14:56
其實要曬証, 唔代表要人人都一定要曬証
其實理論上講, 反而好處係, 因為講明要曬証, 變相代表享用優惠者要 ...

成日拎家屬証嚟講,香港有幾多個長者幾多個巴士公司家屬?
一程車遇到長者多定家屬多?
平時長者已經慢慢嚟啦仲要佢曬埋証,根本搵嚟搞

而且執行起上嚟結果咪又係冇人會跟到足
而家家屬証啲司機咪又係求求其就算

好搞唔搞成班人走去幫政府做守財奴
大魚唔捉捉魚毛蝦米
平時政府亂咁揈錢又唔見你哋去睇?

KCRC . Keep Moving
samuelho668 發表於 2021-1-13 20:10 | 顯示全部樓層

其實八達通機可以改聲, 唔洗靠睇
053h4 發表於 2021-1-13 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-1-13 21:12 來自手機 | 顯示全部樓層
samuelho668 發表於 2021-1-13 20:10
其實八達通機可以改聲, 唔洗靠睇

我成日話直情用人聲 等全部人都一聽知道  唔使又要識分嘟嘟  嘟嘟嘟  嘟 ~嘟嘟 (又特惠又小童又學生又自動增值又需要換卡 幾廿款聲)
搵羅蘭胡楓錄一句 ”早晨老友記”  ”搵個位坐好丫” ”小心握扶手” 再搵知名人士錄”扣好輪椅位安全帶呀”  咁就大家都get到又有溫馨提示
仲可以令一啲唔想人知自己已過該年紀既人願意俾多啲錢(哈哈) 或者又令到關愛座啲人知道有長者上車隨心讓座
BUSMAN伯輋雯 發表於 2021-1-13 21:25 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-1-13 08:38
之前一樣有民間建議話
設為正價嘅25%,咁甚至
會有啲線低過兩蚊添,但涉及

25%成個票價表要重新計過,搭嘅人又會混亂,所以先會建議長者票價兩級制
理論上,改成個半同三蚊,就咁睇差距好似好少,但對好多長者嚟講,佢地會為呢個半要選擇平D嘅車,技術上係可以減少長途短搭嘅問題(係減少而唔係完全消失)

kei_hk 發表於 2021-1-14 12:32 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2021-1-13 21:25
25%成個票價表要重新計過,搭嘅人又會混亂,所以先會建議長者票價兩級制
理論上,改成個半同三蚊,就咁睇 ...

一律 25%會好混亂?

要分邊D線係平﹐邊D線係貴﹐隨時仲混亂。

日後巴士公司加價﹐但係分平/貴的標準無改﹐就會有線由平變貴﹐之後又有人搵野來講。

收費表要再大執?
你要改革就點都要做一次﹐其實都沒有什麼大技術性問題。

053h4 發表於 2021-1-14 12:51 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2021-1-14 12:53 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-1-14 12:51
其實長者優惠本身都係政府補貼營運商係人口老化地區交通服務的一個手段

原則上劃一一個固定價位, 即兩蚊就 ...

牽涉到政府補貼﹐就應該用得其所﹐要想方法減少 "貴車短坐" 的問題﹐減省這部份的非必要的補貼。