hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴272E延長及加強服務消息
開啟左側

[路線消息] 九巴272E延長及加強服務消息

0q9w8e 發表於 2021-1-18 09:06 來自手機 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2021-1-18 09:00
我諗啲人係試搭多,但係塞起上嚟上車半個鐘都未見到荔枝角站,試過一次中伏就唔會返轉頭

...

講緊都係全日後半年既事
GU9338 發表於 2021-1-18 09:07 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2021-1-18 08:34
咁又未必 新西元屯天4條線 52X 66X 68X 265B 加埋新東270B都係咁行 如果有問題就唔會咁

只不過將72 72X ...

去晒東涌線轉西鐵叫冇問題 ?
請用文明來說服我。
mrm23 發表於 2021-1-18 09:13 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2021-1-18 08:53
272X係同72X一樣價都係10.1

謝指正,咁就有 D 似當年 268X 第一階段個 case..

我始終覺得,做唔到太子特快的話,
其實唔係好大誘因吸引其他人轉搭 272X
HG6729 發表於 2021-1-18 09:54 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2021-1-18 09:07
去晒東涌線轉西鐵叫冇問題 ?

有乜問題?68X 265B 依然好多人搭
270B 又繼續爆閘 52X 下路仍然會搭
只有66X客量差 鬼叫只係得大興同山景
neoplan720p 發表於 2021-1-18 11:29 | 顯示全部樓層
我發覺同班巴膠講野真係哂 _ 氣……

成日拎其他無可比性既例子去證明272E拉落大角咀會有客:
1. 大角咀、旺角除270B外,有無其他北區線?(270A太遠,唔關事啦)
大埔呢?72X又密又快過272E,點解會覺得有大角咀、旺角客去上272E呢?

2. 然後又話68X、52X、265B一樣大把客,黎引證呢種大角咀 <-> 美孚先上公路既走線係無問題。
不如你地望下,有左268X之後,68X邊到先開始多客?
SSP呀。
已經不斷有人提出68X(特別係往九龍方向)唔應該再兜太子同旺角,應該SSP後,走後門直插大角咀。
而家你地班膠竟然支持有72X同272X做旺角、太子既情況下,再拉多條線落去?
個腦裝左屎?

3. 你地係咪無於SSP、長沙灣等過經旺角道既線?
如果你地有等過,特別係星期六下午,你地就唔會想條線塞入去旺角道呢個黑洞,搞到班次大亂,
連ETA都唔會幫得到手(只會不斷Delay)。

講到尾,你地都講唔出,係有平價、車程更短既72X同272X既情況下,
拉條272E落去大角咀同旺角有咩意義。

評分

參與人數 8aPower +11 HugeC +42 收起 理由
北歐暖男洛基 + 1 + 10 精闢見解
S3BL100 + 1 + 5 精闢見解
hokachung + 3 + 10 exactly
Oliver_ME16 + 1 + 1 哂 _ 氣
MP6513 + 2 精闢見解
mrm23 + 1 + 10 大角咀人表示唔知落黎做乜
ATSE40 + 1 + 1 精闢見解
GU9338 + 1 + 5 哂 _ 氣

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
0q9w8e 發表於 2021-1-18 11:37 來自手機 | 顯示全部樓層
其實上白田都好過落大角咀啦
61233 發表於 2021-1-18 14:31 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2021-1-18 11:37
其實上白田都好過落大角咀啦

有得諗,因為佢想做埋深水埗南同太子北果到,佢可以行到去界限街跟6d入石峽尾,雖然好似好兜,但好過塞死起南昌街
同埋石峽尾係大埔同青沙獨市,係有得諗
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-18 14:57 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-1-16 11:04
272X 玩唔過
而家旺角道去廣福,72X 同野雞車時間係打和
272X 點都唔會快得過 72X

一般情況下北行可能慢幾分鐘
但南行應該會快返
兼且站位更靚
對陣野雞車更有著數

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Ricky403 發表於 2021-1-18 15:34 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-1-18 11:29
我發覺同班巴膠講野真係哂 _ 氣……

成日拎其他無可比性既例子去證明272E拉落大角咀會有客:

3嗰到,其實星期六一塞,長沙灣道南行興華街打後都會中招,而源頭可能只係深水埗站一段泊多咗兩三架車
深長荔巴士就算唔做旺角,都要硬食塞車,唔好得幾多
加上,九巴認為齋做深長荔唔夠客,要拉堆線入太子旺角大角咀先安心,可以奈佢咩何?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
ccchhhuuunnn + 1 + 1 精闢見解

查看全部評分

neoplan720p 發表於 2021-1-18 15:45 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-1-18 15:34
3嗰到,其實星期六一塞,長沙灣道南行興華街打後都會中招,而源頭可能只係深水埗站一段泊多咗兩三架車
深 ...

咁中共同港共執意要打壓香港人,
我地係咪又坐定定唔反抗,等佢將我地逐一滅聲?

同理,當老九要將272E拉落旺角,影響SSP、長沙灣堆客既候車時間穩定性時候,
我地係咪又坐視不理?

對於想272E全日取代72既人來講(講明先,我唔認為單靠272E全日可以取代到72……),
想272E全日,更加唔應該拉落去大角咀。
可以肯定係,就算272E全日,72都會繼續全日(如同86C / 286C)。
九公當然想谷客落272E(貴過72咁多),
但如果你條272E拉左落去旺角後,班次咁唔穩定,我點等?
最終堆客咪寧願坐返72,唔上272E囉。
咁最後,272E又食唔到旺角72X堆客,SSP又食唔到72客,得返長沙灣有絕對優勢。
咁又係咪你地班巴迷想做到既野呢?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。