hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嘉龍村至御天峰巴士服務問題
開啟左側

嘉龍村至御天峰巴士服務問題

樓主| miklcct 發表於 2021-1-17 21:33 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-1-17 17:41
61A未又唔係61M減班抽車, 咁唔好話要234A或234B搬去大欖; 53太多站但唔知停黎做咩, 富泰至何福堂有67M,  ...

53除咗田廈路出屯門,嘉龍村出荃灣之外,重有屯轉汀九接駁呢個角色。
進智公交
dcyw 發表於 2021-1-17 22:04 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2021-1-17 11:05
御天峰御海峰係大業主信和長期持有收租

28個單位都未必全部租得出

御天峰早已拆卸,並將重建為七幢洋房。

至於御海峰則只得16伙洋房。
shakugan2005 發表於 2021-1-17 23:38 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-1-17 21:33
53除咗田廈路出屯門,嘉龍村出荃灣之外,重有屯轉汀九接駁呢個角色。

咁53更加應該改行虎地至大欖一段屯門公路
Waiyin12 發表於 2021-1-18 01:40 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-1-17 17:41
61A未又唔係61M減班抽車, 咁唔好話要234A或234B搬去大欖; 53太多站但唔知停黎做咩, 富泰至何福堂有67M,  ...

要快嘅晨早上咗67M/68A
53專心做番流水線好過啦

之前遊車河坐過程53南行,青山灣一個站上咗10幾個,黃金海岸上7/8個,富泰、恆順園、三聖各上4/5個
(屯轉落咁半車客)
S3bl430 發表於 2021-1-18 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-1-17 23:38
咁53更加應該改行虎地至大欖一段屯門公路

我想53改行新墟至虎地一段的屯公已經足夠,既可以輔助下63X 68A,而且唔會影響很多沿線乘客

保留經置樂至青公一段,一方面當輔助下61M,另外置樂亦有客往返屯門元朗
groom1002 發表於 2021-1-18 16:27 | 顯示全部樓層
嘉龍村位置好尷尬,繁忙線由嘉龍村開,不論由深井定大欖過去都要兜,而且嘉龍村冇咩人,巴士公司當然唔肯。至於全日線,大欖/屯轉可當擺車,A38考慮改由嘉龍村開,屯轉用來擺,經浪翠,深井,汀九,灣景花園,如心酒店,長安,直上青衣北岸公路,理順走線
shakugan2005 發表於 2021-1-18 22:05 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-1-18 01:40
要快嘅晨早上咗67M/68A
53專心做番流水線好過啦

但係執極幾多個都係得35分鐘一班AAU, 搵日全雙層都唔易
Waiyin12 發表於 2021-1-19 01:25 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-1-18 22:05
但係執極幾多個都係得35分鐘一班AAU, 搵日全雙層都唔易

我都唔覺得53改跑一小段屯公會吸到幾多客……

但如果微調小小 (e.g. 南行飛井財街/改海興路去麗城/改愉城做總站 ) 可以加到做30一班定點班次,我會支持
https://www.instagram.com/_yying.__/
天空之神 發表於 2021-1-19 07:45 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-1-19 01:25

但如果微調小小 (e.g. 南行飛井財街/改海興路去麗城/改愉 ...

咁不如唔好飛

其實除左53 仲有頻密紅小,
嘉龍村人口黎講根本就無問題
相信都會有好多人揸車出入

最差既情況就係用逆走返屯轉做班客出市區
.
andy92 發表於 2021-1-19 09:26 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-1-19 01:25

但如果微調小小 (e.g. 南行飛井財街/改海興路去麗城/改愉 ...

行井財街係快過直行青公