hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署前助理署長「過檔」九巴做高層
開啟左側

[報刊新聞] 運輸署前助理署長「過檔」九巴做高層

GA6072 發表於 2021-1-19 11:33 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2021-1-18 22:52
運輸署有法定權力,要控制邊駛安插自己人。
都係果句,巴士公司請班員工返黎,就係專職同運輸署等週旋。
...

人走就茶涼

假設係正苦入面人脈好
至有人情牌賣

至正係呢單野通天見光
連舔共派都出聲話有問題
呢個花生就好食lor
s3n370 發表於 2021-1-19 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-1-19 09:31
你提到許士仁呢個例子就知咩事。

我唔係你肚入面條蟲,點知你想講乜喎
053h4 發表於 2021-1-19 11:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
932gz6061 發表於 2021-1-19 12:03 | 顯示全部樓層

上善應該發現中左伏

係香港做巴士唔係一盤正常生意,係政府同第間巴士公司會幫手打埋你一份,你幾比心機做都冇用

所以上善依家做野好logical架,咪節流開少d車囉,受害嘅係市民,尤其港島個d

我係唔明某幾個網友點樣可以係咁嘅情況下讚九巴做得好

有政府咁樣幫手都做得唔好就真係執左佢啦
新城有政府咁樣睇住就有新區做啦,點會出唔到月票?

個個問新城點解做唔到月票個陣又冇人睇下新城以家個營商環境係點架wo,哈哈
932gz6061 發表於 2021-1-19 12:05 | 顯示全部樓層

基本上鬼佬要同政府重新傾過專營權(3變2)同票價之後先有可能係港島勉強做得住

舉例,北岸流水統一收4.5

當然,比九巴蹂躪嘅地方就好自為之啦,你地叫到破喉嚨都唔會有人救架啦

個d版友繼續吹奏九巴啦下。
AVBWU291 發表於 2021-1-19 13:49 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2021-1-19 11:29
單憑你呢一句,果位運輸署入巴士公司嘅高層,
本身有嚴重嘅利益同角色衝突。唔太可能出現。

啱先睇返14年鑑,飛現佢冇講過。但我好記得喺某個巴士刊物/巴士公司高層寫嘅文章係見過呢個言論。揾到嘅話再喺度分享
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
Ricky403 發表於 2021-1-19 14:04 來自手機 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2021-1-19 12:03
上善應該發現中左伏

係香港做巴士唔係一盤正常生意,係政府同第間巴士公司會幫手打埋你一份,你幾比心機做都 ...

特工間接講過,善水都係做政治任務,無話中唔中伏,大伏都要食㗎啦
053h4 發表於 2021-1-19 14:07 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Ricky403 發表於 2021-1-19 14:35 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-1-19 14:07
政治任務? 我反而諗放料話係政治任務, 目的會唔會要轉移官商勾結視線.

你知啦, 鐵巴搞68R都有人話搶九巴 ...

朱凱迪都已經將個concept延伸到村委同社團
仲講乜官商勾結,講上位者勾結好過啦
政治任務咪就係為咗勾結囉
.
s3n370 發表於 2021-1-19 14:42 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-1-19 11:49
2/7 許仕仁案披露珀麗灣本來計劃無巴士服務 - hkitalk.net 香港交通資訊網 - Powered by Discuz!

許仕仁 ...

高官做過好多範,同係咪勾結同貪污無必然關係。