hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 屯馬綫全綫通車重組建議 (Part 9 - 取消11B[#59], 7/2更 ...
開啟左側

屯馬綫全綫通車重組建議 (Part 9 - 取消11B[#59], 7/2更新)

xdxd 發表於 2021-2-4 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-2-3 23:17
我自己都成日在尖沙咀碼頭等234X去荃灣,隔離就係8A/8P的站位。有可能係我在尖沙咀碼頭的時段與居民出入時 ...

斬8A,8P做到12-15又唔係咁難過到喎。
漆咸道需求?好遺憾,真係偏低,近紅火嘅,26/行上去唔係太差;近尖東嘅一早上咗8P。
紅磡灣需求?一嚟有穿梭巴,二嚟佢哋多上12A/115,三嚟行上去紅火又唔係真係咁遠,唔會等條20分嘅8A…20分鐘絕對行到落尖東。

5D上到15分?我就唔係咁樂觀,一嚟而家做成點有樣睇(當然唔排除因疏而趕客啦;lol),二嚟下路即使少咗啲競爭者(21,3B,6F有機 唔知你想唔想執202嚟斬6F),但我又真係唔覺得靠食晒紅土同尖沙咀客可以谷到上15分喎…
即使我唔會話一定斬5A,所有人落晒地底,但有機會淨嘅係尖碼客,唔似8P,呢堆客個比例一定偏少…

你話唔想5D食漆咸道南,我都明嘅,但係8P食都唔太理想,都唔見得海逸客會太受…8A真係好晒時間,8P講緊喺我無聊數人嗰程,遲8A 6分鐘到尖碼+多上落+食晒沿路所有紅燈嘅情況下,仲要快過8A兩分鐘去到民泰街…回程已經係咁,去程仲要行紅磡灣啲麻煩路,比你咁改一改真係多過原本8P最少一倍時間…

對黃埔海逸嚟講直出線三個字係下限,反而兜漆咸道南嘅四、五個字都還可以,始終真係冇乜需求…
海逸雖然少客,但落到四個字真係唔係幾掂,5仔特登咁入一入仲趕埋富山客,頹極都唔使咁嘅…
如果5D同8P各開得成15喺黃埔角度係好過原本,但海逸會噪,同時黃埔又有機會轉去抽走咗兩條總站線,5D無法疏導12A呢個問題…
所以點解我先諗攞5D食8A而唔郁8P,呢個相對地煩少啲,但比你點醒,要顧埋啟德…

我之前提議過8/A/P重組,你可以搵返望下,基本上漆咸道南我直頭落到30分…

樓主| 2076 發表於 2021-2-4 02:29 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2021-2-3 23:41
E23基本上係無行到下路,佢行黃埔、鶴園上上路

我自己覺得無謂將11K拉落慈雲山果邊搞,始終看似有關係但 ...

E23基本上做得番晒家維邨、北拱街兩個站的客源。真係唔想行,依然有11K服務。
21我part 1(#1)已經搞左,係同91M合併的,歡迎參考。
咁講,如果係5C拆5B做聯合班次,變相5P/5X全日化的資源就係在5同3B度攞。但九巴啲聯合班次其實都不敢恭維,實在有太多失敗例子,如果5B同5C玩1:2的聯合班次,恐怕會重滔港島8X/19的覆轍,8X永遠拖住19來,尤其係彩虹道至下路一段。加上咁樣鳳凰新村會變成10-20分鐘一班5C,所以我不太主張慈雲山用聯合班次的玩法。因為下路我都希望5C繼續做番現時下路流水主力線的角色,穩定地每10分鐘一班對留客很重要。基於鳯凰新村有5X,加上11K都容易補到果邊位,所以我最後選擇將5C搬去富山,令富山可以有密車落到紅土,減少因為5號減班所造成的影響,畢竟富山離鑽石山站遠過鳳凰新村好多,鳳凰新村行去鑽石山站搭屯馬綫落紅土其實唔算遠,而且鳳德商場係有兩蚊機。
關於尖沙咀來往紅土的服務,尖沙咀->上路有26/28,尖沙咀->下路有5C/5D,上路->尖沙咀有5D/26/796X,下路->尖沙咀有5C/28,綜合而言都係少於10分鐘就會有一班車,而且亦都覆蓋到尖沙咀各地方。對比番與港島綫平行的1/5B/10,紅土的服務其實已經足夠,維持5C/26/28都有約10分鐘一班的頻密班次,是我對於紅土區流水線的構想。
由於5A同5D冇得同時死亡,在考慮到獨市位的情況下,我會希望係5D食5A,不過到最後,我建議的新5D線,其實係28的鏡像版本,某程度上係補足28往尖沙咀行下路,往樂華行上路的獨特走線,所以5D往啟德係行下路,往尖沙咀係行上路,變相補足尖沙咀去上路、下路,來回都各有兩條路線選擇。
至於黃埔海逸的8A/8P,個人認為用7部車去單單做呢個市場係太多用車。用5/5D食半條8P,變相可以用1部車可以慳到3部車,令到8A/8P二合一。就算5D開到15分鐘一班,其實都比現時5A/5D合共一小時開5班車為少,加上現時5D走線欠缺效率,新5D唔駛塞入十三街,無論車程同行車時間,都能改善5D的營收狀況,亦令黃埔有一條更為有用的路線。108始終係過海車,頭段做BBI客唔會係九巴想開的先例,因為係一個潘朵拉盒子來的。

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2021-2-4 02:59 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-2-4 00:02
斬8A,8P做到12-15又唔係咁難過到喎。
漆咸道需求?好遺憾,真係偏低,近紅火嘅,26/行上去唔係太差;近 ...

漆咸道需求係偏低,我自己都搭過8A,明白的,但係本身26又唔到某啲位,8P又行得遠,補BBI又完全不合理 (咁短距離仲BBI真係行都行到了),變相8A點都要留一半,所以我選擇留去程,回程漆咸道去黃埔可以上8P經尖碼翻黃埔。紅磡灣上紅火我自己都行過,可接受,但去到漆咸道南,又變左做尷尬距離......

5D現時霉到喊的原因,明顯係過份重疊又欠缺獨市位,加上收費較貴,車程慢又迂迴。新5D的構思概念,係想同28一齊交叉走位,做番28的逆向流水角色。所以往啟德行下路,往尖沙咀行上路。5D食埋上路落尖沙咀碼頭的客/尖沙咀碼頭落下路的客以及5A、8P的客,加上5提速、21斬短、斬3B、仲有之後會建議的斬11斬14 (6C/6F/41/45仲諗緊),各路線再減班,變相5D流水角色會更為重要,加上合理化走線,相信5D開15分鐘一班絕對冇問題(港島1仔都開到15分鐘一班)。問題係5A同5D冇得斬晒兩條 (九巴的啟德大計泡湯),亦都冇得留晒兩條,5A同5D之間,5D與鐵路的重疊較少,亦都去到部分搭鐵唔就腳的位,所以我建議5D改線。新5D由尖碼去啟德的速度絕對唔會輸現時5A,差唔多係一條直線直去啟德,又唔駛行啟新道迂迴隧道。8P食的同時,改番5同5D補位,係我的算盤。我一直主張的重組概念,係利用紅磡繞道,盡力改線避開poly萬年塞車位,改善紅土居民對巴士的觀感,同時減少繁忙道路的負擔,同路的路線盡量只留一條,可以的話亦會善用長途線剩餘運力補位,同時每條主幹道/主要客源都確保有密過10分鐘一班的一條路線,而唔係全部開20分鐘一班的聯合到站班次。

8P去程改跟8A行,我本身係會希望8P開15分鐘一班係會食到少少26的客,加上未來東鐵過海,稍為改善一下接駁紅磡站的交通。始終黃埔->何文田->紅磡咁樣轉法其實都不吸引。海逸客係少,我考慮的地方係因為5仔唔駛入黃埔總站,呢度慳到3-5分鐘,其實足夠補償海逸的損失。加上8P其實仍然存在,去程亦都唔駛死等26上紅磡站,亦都多左82X總站線,相信海逸會認為package夠吸引。至於黃埔方面,之前5D開20係我睇漏左黃埔其實冇得到甚麼好補償而減左班,都係加1車令5D開到15比較理想。

至於5仔入海逸會唔會趕富山客的問題,計過,5仔由於飛走左彩虹道 (經啟新道直出太子道東),加上九龍城迴旋處飛橋,馬頭圍道只停2站,海逸後直出永安廣場,5仔會比現時快5-10分鐘到尖沙咀碼頭,同時維持$5.1分段,對富山客來說,5仔仍然吸引。黃埔總站與其擺8A,倒不如空左條坑出來,話唔定有更有用的線會進駐。(82X都可以考慮唔用海逸做總站,改用黃埔,其他紅磡站的X線亦都有可能用黃埔)

5D其實現時都開30分鐘一班,我非常懷疑有冇黃埔居民係會特登等現時呢條5D......

另外我都有睇8/8A/8P重組,有樣野我完全唔明,就係點解會建議8P改黃埔兜海逸直出,黃埔車程咪會大幅度拖慢......如果係講緊回程黃埔居民唔想由民裕街行番去的話,其實我建議的新8P,係可以黃埔做總站,去程完全跟8A去尖沙咀碼頭,回程跟8P去到海逸之後,回到黃埔做總站。

抗議962B重組
還我962全日服務
xdxd 發表於 2021-2-4 08:56 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-2-4 02:59
漆咸道需求係偏低,我自己都搭過8A,明白的,但係本身26又唔到某啲位,8P又行得遠,補BBI又完全不合理 (咁 ...

如果你講到5D做28嘅鏡線嘅話,我又覺得ok嘅...
但我都係有少少擔心5D未必可以咁理想地食得晒所有因改其他線而跌嘅客真係企得到喺15呢個水平嘅黃埔應該會比過,但一跌落去就唔得

我明紅繞作用,喺黃埔大真係明喺外面爆過去有幾爽

8P食到26客呢個就有少少難,基本上柯士甸道係少上落嘅...
黃埔又真係唔會有人咁樣搭鐵上紅火,真係行上去或者等26

漆南嚟講,其實返黃埔係好客少少嘅,彌敦道/柯士甸道/漆南/梳士巴利道呢個區都會有一定數量嘅客行去金德大廈上8A,仲可以食埋St.Mary同埋Poly客,反而去程真係更少上落,呢啲客去程唔會揀8A...
而8P喺永安行返入去又唔係真係好遠...
但我開始明你咁改8P用意,講真兩條直出/直入線真係企到喺15嘅我唔覺得會有超大阻力,但你要預8P都係有啲資源錯配咁
另外針對你改咗嘅8P我建議行仁勇街,食少支燈又可能做到少少海濱南岸客(主要係想避燈多過食客,紅磡灣啲燈真係惡啃...)

唔入黃埔又未至於慳到成5分鐘咁多
但我對黃埔其實唔少線都睇唔過眼,尤其條爛鬼30X,真係眼火爆,之前推41X某程度上係想整走佢
黃埔總站理想嘅話,應該要有5D/8P/12A/115,新西新東線各一,但係唔係九龍流水線咁囉...

5D冇客會特登等,但係有車嗰陣係吸到啲唔想行勻紅磡灣同家維嘅12A客上,行紅磡道應該慳到最少兩個字

唔...自己改8/A/P嗰陣係想留返條總站線比黃埔,但改完好似怪怪地,應該都會放棄咁樣特登換總站,亦都唔駛刻意放改完嘅8P喺黃埔。
但8拆做8/8X又未嘗唔得,個人睇落都幾有吸引力。

紅磡人。
HM3044 發表於 2021-2-4 10:00 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-2-3 02:33
Part 4 - 沙田來往九龍城路線重組
(82P(!)/82X/84M/85A/85B/89S)->(82X/84M/89S)

84M濱景有5.4分段㗎,你點收6.5
xdxd 發表於 2021-2-4 10:13 | 顯示全部樓層

覆埋其他先

5P,都係嗰句,不妨跟17咁上山
同241X純粹講下笑,唔駛太過認真去諗

6C/6F/41/45呢,我有幾種做法,唔知啱唔啱你洗。
6C:cut車,三架起跳,最盡六架。(睇41/45點改法cut唔同數量)
我有諗過開半直通,長沙灣道經界限街/太子道西、佛光街落土瓜灣,但劃線發現太塞,最終放棄咗。
6F:斬。富昌-QE我攞202做,加一/兩車算。有41X就嘔車比41X,無就交數。
41/45:係我做過以嚟最煩嘅一組...
我自己都有幾個方案嘅
a)39 九龍城碼頭愉景新城 同 41X 海逸豪園愉景新城,斬41、46;41A大改,44、45加車;30X唔再入黃埔;6C減六架(交數同過啲比41X),再陰37/33A
之前都喺大po講過呢兩條諗法,雖然係幾麻煩但基本上各區嘅長途車程都有賺,係20分班嘅45有機會食唔晒深水埗-何文田客,何文田又未必肯過咁解...
簡化版就係唔搞41X、41A、30X,6C抽少啲。
b)241X 黃埔花園長青 同 45(有加到車),斬46。
似九巴作風,但我覺得幾可惜。明明41應該由九龍城區主導,何文田佔咗整體75%客,但出嚟條線係favour緊青衣,何文田同荃葵都想要去對家嘅線就偏偏開唔到。
c)45 愛民葵興站;246 麗瑤-旺角(循環線);18A 荔枝角九龍城碼頭;斬41、46,44加車。
呢個算係一個折衷方案。
而家處境係深水埗-何文田多客,但旺角又係死症嚟;何文田/中葵互相想要線。
45縮上何文田,唔落紅土,回車爽手啲;唔入旺角,一嚟唔太想塞,二嚟競爭都多(紅小X2/綠小X2/地鐵);但照入長沙灣道。
飛走九華徑一帶荔景山路、祖堯、麗瑤,比晒246谷衡啲佢嘅客量、又可以換大車、又慳返少少時間;落埋葵芳、葵興,做返各有需求嘅地方。
246純粹係46改行西廊,將佢村巴化,當然旺角走線可再議。
18A就係將41縮到荔枝角,冇乜特別。
紅磡人。
 樓主| 2076 發表於 2021-2-4 13:00 來自手機 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2021-2-4 10:00
84M濱景有5.4分段㗎,你點收6.5

鄉議局大樓有$5.4分段,同現時一樣。主要係想回程樂富收番$6.4
 樓主| 2076 發表於 2021-2-4 13:38 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-2-4 08:56
如果你講到5D做28嘅鏡線嘅話,我又覺得ok嘅...
但我都係有少少擔心5D未必可以咁理想地食得晒所有因改其他 ...

理論上現時啟德一個鐘有5班車去紅土,5D開15都仲係比現時開少左車的。
現時8A行紅磡灣上紅火,班次又疏,又冇做海逸,少客唔出奇。不過問題係8P去程改做8A路線,真係載空機會極高,諗緊有冇辦法可以吸多少少客。
會不會可以改行金馬倫道、加拿芬道出彌敦道南行,試下用就腳吸下黃埔/海逸出尖沙咀的客,避開永安廣場。
8A我估唔到呢個班次金德大廈都有人肯等,以為個個都係去柯士甸道等26。
仁勇街本身冇巴士行開,相信九巴都唔會想改的。紅樂道都食到海濱南岸客的,前提係佢地真係想坐8A的話。
30X爛唔係第一日的事,只係黃埔冇乜主導權,只好期望荃灣重組可以換條有用少少的線入來。8仔我有少少諗法,但係仲未計掂數。主要係想何文田區一次過作出整合。
另外我都想知黃埔客對於行出去民泰街搭車有甚麼看法,停民泰街又算唔算做到黃埔客?

至於5P,因為我唔想影響到太多現時的乘客,所以去到佛光街先上山,不過區議會想改跟17上山亦都可行。
6C/6F/41/45呢一組,問題在於,6C/6F獲嘉道出女拔非常有問題,但相反方向衛理道入觀音街係冇問題的。41/45就有往九碼有聯合到站問題,加上旺角道問題。但往新界方向,亞皆老街的問題也不算大,但旺角係冇客的。不過重組空間有限,因為何文田往深水埗,點都要留15分鐘一班車。我都會積極考慮拎埋202重組,應該同18一齊搞的機會較大。

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2021-2-4 13:55 | 顯示全部樓層
Part 7 - 藍田及油塘區流水路線重組
(11/14/15/16)->(15/16)

11 鑽石山站<>九龍站 $5.1
取消,由15延長至九龍站、港鐵及9、61X、82X、203E、106取代
減少12部用車 (-12)

14 鯉魚門邨<>中港碼頭 $6.8
取消,由15延長至九龍站、16延長至鯉魚門邨及14X改道取代
減少11部用車 (-11)

15 平田<>九龍站 $6.8
平田>藍田站>觀塘道>九龍城>土瓜灣上路>家維邨>佐敦>中港碼頭>九龍站
https://goo.gl/maps/nddgpp4g5vW7KVFcA
九龍站>中港碼頭>佐敦>漆咸道北>土瓜灣上路>九龍城>觀塘道>藍田站>平田
https://goo.gl/maps/A93QSiSaKwBWubJQ6
延長至九龍站,並繞經中港碼頭,以取代11及14
行車時間85分鐘,維持現有班次,增加派車3部至17部 (+3)

16 鯉魚門邨<>旺角(柏景灣) $6.8
油塘>碧雲道>觀塘道>九龍城>亞皆老街>旺角>奧運站
https://goo.gl/maps/T62zo63TGP9tABSy6
奧運站>旺角>亞皆老街>九龍城>觀塘道>碧雲道>油塘
https://goo.gl/maps/EsijeuzhWTJshRQi9
延長至鯉魚門邨,以取代14來往油塘至觀塘道及九龍城之服務
行車時間82分鐘,維持現有班次,增加派車2部至24部 (+2)

附件A: 站位表
15 平田<>九龍站 $6.8
1. 平田 $6.8
2. 藍田(北)
3. 啟旺樓
4. 啟田商場
5. 基孝中學
6. 藍田站
7. 觀塘法院
8. 創紀之城
9. 觀塘定富街
10. 牛頭角下邨
11. 德福花園
12. 九龍灣站
13. 啟泰苑
14. 麗晶花園
15. 采頤花園 $5.8
16. 譽.港灣
17. 宋皇臺公園
18. 宋皇臺道
19. 新山道
20. 土瓜灣街市
21. 鴻福街
22. 紅磡庇利街
23. 紅磡鶴園街
24. 德民街
25. 九龍佑寧堂
26. 佐敦吳松街
27. 佐敦炮台街
28. 匯翔道
29. 中港城
30. 柯士甸道西
31. 九龍站巴士總站

1. 九龍站巴士總站 $6.8
2. 中港碼頭總站
3. 柯士甸站
4. 佐敦上海街
5. 佐敦志和街
6. 衛理道
7. 紅磡山谷道
8. 紅磡北拱街
9. 江西街
10. 上鄉道
11. 新山道
12. 亞皆老街球場
13. 富豪東方酒店
14. 景泰街
15. 彩虹邨
16. 坪石邨
17. 啟業邨
18. 九龍灣站 $5.8
19. 牛頭角下邨
20. 觀塘道休憩處
21. 創紀之城
22. 觀塘市中心 $4.5
23. 觀塘游泳池
24. 藍田站(落客站)
25. 藍田站
26. 基孝中學
27. 康田苑
28. 啟仁樓
29. 啟田邨
30. 藍田綜合大樓
31. 平真樓
32. 平田
16 鯉魚門邨<>旺角(柏景灣) $6.8
1. 鯉魚門邨巴士總站 $6.8
2. 嘉榮街
3. 油塘巴士總站
4. 高怡邨
5. 高俊苑
6. 金栢閣
7. 龍栢閣
8. 康雅苑
9. 德康樓
10. 德敬樓
11. 興田
12. 觀塘站
13. 創紀之城
14. 觀塘定富街
15. 牛頭角下邨
16. 德福花園
17. 九龍灣站
18. 啟業邨
19. 麗晶花園
20. 采頤花園 $5.8
21. 譽.港灣
22. 富豪東方酒店
23. 亞皆老街球場
24. 九龍城警署
25. 雅麗居
26. 九龍醫院
27. 怡安閣
28. 太平道
29. 旺角站
30. 旺角街市
31. 銘基書院
32. 奧運站
33. 海富苑
34. 旺角(柏景灣)總站
1. 旺角(柏景灣)總站 $6.8
2. 奧運站
3. 富貴街
4. 櫸樹街
5. 福全街
6. 西洋菜南街
7. 嘉道理道
8 亞皆老街中電
9. 九龍醫院
10. 醫院管理局
11. 香港眼科醫院
12. 播道醫院
13. 亞皆老街球場
14. 富豪東方酒店
15. 景泰街
16. 彩虹邨
17. 坪石邨
18. 啟業邨
19. 九龍灣站 $5.8
20. 牛頭角下邨
21. 觀塘道休憩處
22. 創紀之城
23. 觀塘市中心 $4.5
24. 觀塘游泳池
25. 觀塘警署
26. 興田
27. 藍田公園
28. 德樂樓
29. 德隆樓
30. 廣靖樓
31. 廣田商場
32. 高俊苑
33. 高怡邨
34. 鯉魚門邨巴士總站

附件B: 巴士轉乘優惠
首程次程路段轉乘地點合共車費備註
15 (往平田)  14B (往藍田廣田邨)中港碼頭 至 油塘
藍田站$6.8
14B (往牛頭角)15 (往九龍站)油塘 至 中港碼頭藍田站$6.8
203E (往富山)9 (往彩福)九龍站 至 黃大仙富豪東方酒店$5.8
9 (往尖沙咀東)203E (往九龍站)黃大仙 至 九龍站富豪東方酒店$5.1只限$5.1分段乘客
108 (往啟業)9 (往彩福)土瓜灣 至 黃大仙富豪東方酒店$5.1
9 (往尖沙咀東)26 (往尖沙咀東)黃大仙 至 土瓜灣富豪東方酒店$5.1只限$5.1分段乘客

抗議962B重組
還我962全日服務
boco1211 發表於 2021-2-4 14:23 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-2-4 13:55
Part 7 - 藍田及油塘區流水路線重組
(11/14/15/16)->(15/16)

上路去佐敦搭鐵(唔計柯士甸)都要轉車,比起尖東同油麻地,佐敦搭巴士似乎仲有優勢,會唔會加多少少車落去15維持一個比而家更密嘅班次去留住班客,一次過無咗11+14 而15只係維持現有班次,好似重手咗少少

另外14B會唔會加車,油塘冇咗14直去觀塘道,拉16好似唔係好補償到油塘去觀塘道班客(雖然唔係多客搭14B)(唔知你之後14X會點改)