hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 屯馬綫全綫通車重組建議 (Part 9 - 取消11B[#59], 7/2更 ...
開啟左側

屯馬綫全綫通車重組建議 (Part 9 - 取消11B[#59], 7/2更新)

xdxd 發表於 2021-2-4 14:28 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-2-4 13:38
理論上現時啟德一個鐘有5班車去紅土,5D開15都仲係比現時開少左車的。
現時8A行紅磡灣上紅火,班次又疏, ...

你提出嘅尖沙嘴內街行法其實唔會吸到黃埔客,因為個量真係偏少...
基本上樓下兩條線已經令黃埔/海逸出尖沙咀行街都係去返海港城/新世界,對於尖東/尖南一帶商廈8P又真係方便,所以一直都做得起;美麗華/九龍公園一帶相對地少,無咗6之後轉晒落地底...

金德大廈嗰度,啲客唔會刻意地等8A,但如果5、6分鐘之內有車嘅,咁等等無妨,但去程真係冇客,所以我一開頭已經諗緊你係咪同黃埔有仇...
當然我都明5D行埋紅磡灣、漆南令吸引力暴跌,但交俾8P行同推去死冇分別。
26仔嚟講柯士甸道就相對地少上落(同埋有時會坐滿,咁不如行返去/行去佐敦轉地底),反而以前6仔會多少少...
仁勇街嗰度我純粹以食少盞燈為前提。

至於民泰街方面,其實就真係唔會刻意地行出去等車。
11X有人會等嘅,但如果入埋黃埔嘅話每班車最少多五個或以上...?始終11X真係算快,絕對可以快過觀塘線,即使你話東行走線奇怪,但黃埔/海逸都真係有人會等佢嘅...
但當然,入咗其實會多啲客,如果條線係經紅磡道去土瓜灣嘅更加會吸到啲12A嘅客

至於6C/6F/30X/41/45/202嗰度,喺黃埔角度出發嘅話,經紅繞落旺角左轉絕對好過夾尖沙咀,仲要去到中郵先走到...
而實戰嚟講條39嘅走線係有競爭力,如果師兄有意再執過嘅可以略作參考

紅磡人。
xdxd 發表於 2021-2-4 14:35 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-2-4 13:55
Part 7 - 藍田及油塘區流水路線重組
(11/14/15/16)->(15/16)

十分認同15仔作為上路-觀塘道主軸
但係另一方面,16吸埋油塘客嘅話,有條件開密,況且唔太受鐵路影響;而15仔方面都可以加多少少,即使有部分客會落鐵,但個底唔太差,同時去佐敦鐵路都真係幾麻煩,似乎可以考慮非繁全段12,而繁時開12嘅時段亦都可以考慮再拉長少少。
紅磡人。
SE7378 發表於 2021-2-4 15:04 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-2-4 13:55
Part 7 - 藍田及油塘區流水路線重組
(11/14/15/16)->(15/16)

其實應該留 14 多過留 15,因為油塘出九龍城紅土無曬直車好難補,
相反藍田山因為依家有 15X,線換線相對比較容易,
而且就算將 16 拉去鯉魚門邨,一來碧雲道無咗總站線又肯定會嘈,
二來條新 16 最多都淨係補到原 14 油塘中心同高超道堆流水,
油塘邨、油美苑同油麗邨出觀塘道繼續係真空,
14X 海濱道止步,班次又係得全日 20/25/30,唔通叫人坐貴成倍嘅 259D/X42C?

觀乎 11B/11X/14/15/15X/17 入面,第一條要斬嘅線好大可能係 11B,
因為十三街(尤其係欣榮)離土瓜灣站其實唔係好遠,
而且第日宋皇臺嗰堆客又會走一半,11B 得翻十三街同翔龍灣似乎好難撐得住,
所以翻炒早年傳過嘅建議,同 17 合併(加 BBI 轉 11K),
或者斬剩兩味都好,11X 就跟 YY487 兄建議改行下路、承啟道同啟福道出觀市,
一來補償翔龍灣外圍去觀市,二來視乎招標結果,可以做埋啟德坊出觀塘流水。
至於第二條要斬嘅線,個人傾向係 15,因為斬 15 容易補位,
啟田道來往九龍城可以延長 17 補位,藍田山紅土可以叫 15X 做全日,
回程一係好似依家行太子道東天橋同觀塘道,一係落翻九龍城但飛觀繞返藍田,
觀塘返黃埔要補位嘅,更加可以試吓執執 11X 去程走線就 OK。
得返德福、淘大、牛下同啟麗來往黃埔無 15 後變咗真空,
但前三者附近就係九龍灣站,啟麗又有 22M 去啟德站,就算把啦。

至於 14,如果太子道東同上路出中港碼頭無曬流水,
索性成條線縮去西九龍站或者紅磡站,然後減班交車就算。
 樓主| 2076 發表於 2021-2-4 16:31 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-2-4 14:28
你提出嘅尖沙嘴內街行法其實唔會吸到黃埔客,因為個量真係偏少...
基本上樓下兩條線已經令黃埔/海逸出尖 ...

其實重組後的8P我係留左個伏線,未來8P呢4部車,拎2部出來,可以拉到一條尖碼線入去海逸做總站,加番尖碼返海逸$4.3分段,剩下的2部車開8A 30分鐘一班。(當然8A要再cut短少少)

至於入黃埔總站方面,道路網限制過多,入總站必須由德民街入,變相走線係非常難劃。我暫時仲未諗到可以點劃。加上11X本身要做觀塘<>紅磡站,入黃埔兼要做紅磡站的走線,我係諗唔到點行先會合理。

15其實現時大部分時間都係開緊12,係午飯時間拉到15。15作為上路主軸,其實開15分鐘一班是有點保守,但因行車時間很長,要加2車先谷到上12分鐘一班,加上又有101/A22等路線爭食,其實15分鐘一班差不多。16加車的效果比15更差,而且16的班次亦都已經足夠頻密,我寧願加落15都唔加落16。

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2021-2-4 16:40 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-2-4 15:04
其實應該留 14 多過留 15,因為油塘出九龍城紅土無曬直車好難補,
相反藍田山因為依家有 15X,線換線相對 ...

先謝謝回覆。
我選擇留15不留14的原因,其實跟重組part 8有關,建議可以等埋part 8先一次過評論。因為part 8我係會建議14X同15X合併,變相14X將會係油塘出紅土的直車。而油塘去九龍城的直車,我選擇了拉16落去油塘。至於油塘邨、油美苑、油麗邨出觀塘道的問題,一來有14B,二來油美苑、油塘邨搭觀塘綫出觀塘道十分方便,而油麗邨去東隧口更加有平過14的671去觀塘道沿線。加上回程又有259D,其實服務是充足的。(還未計鯉魚門道係有紅小的)

至於11B/11X/14/15/15X/17入面,除了斬14,11B亦都會同時斬。(呢個會在重組part 9提及)
17亦會同時拉去翠屏補位。斬15補位的難度係比斬14為高,因為17用了補翠屏,藍田山紅土用15X補位亦都做唔到平田圈,所以我建議留15而不是留14。
觀塘返黃埔本身係冇服務。(11X往紅磡站方向完全唔近黃埔) 黃埔來往觀塘亦有觀塘綫直達。

14本身已經開緊15-20,再cut落去,與其開30分鐘一班14,倒不如倒落去14X度加強服務。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2021-2-4 16:41 | 顯示全部樓層

Part 8 - 藍田及油塘區啟德隧道路線重組
(11X/14X/15X(!)/93K/215X/216M)->(11X/14X/93X/215X/216M)

93K 寶林<>旺角東站 $8.9
取消,由6C、11X、93X、95、105、106、111取代
減少11部用車 (-11)

93X 翠林<>尖沙咀 (循環線) $9.9
翠林>康盛>寶達>觀塘道>海濱道>漆咸道北>佐敦>尖沙咀彌敦道>尖東>漆咸道北>常怡道>觀塘道>寶達>康盛>翠林
https://goo.gl/maps/W4HAtjJQGbEoSSuj9
新路線,提供康盛、翠林特快來往尖沙咀之服務,並以山谷道及曲街站服務105小巴未能覆蓋之範圍
行車時間95分鐘,班次為全日20分鐘一班,派車6部 (+6)

11X 安泰<>紅磡站 $7.5
安泰>安達>寶達>秀明道>和樂邨>觀塘道>土瓜灣下路>家維邨>紅磡站
https://goo.gl/maps/sfLWPeCTTY9x6zns6
紅磡站>紅磡灣>家維邨>土瓜灣下路>觀塘道>和樂邨>秀明道>寶達>安達>安泰
https://goo.gl/maps/UTNaxprAN1aq2DC56
按運輸署建議延長至安泰,往安泰方向,改經家維邨及土瓜灣道,並不再途經觀塘繞道,改為途經太子道東天橋直達九龍灣站
行車時間72/88分鐘,班次為繁忙時間15分鐘一班,非繁忙時間20分鐘一班,派車10部 (+0)

14X 油塘<>佐敦(上海街) $7.5
油塘>碧雲道>土瓜灣下路>家維邨>尖沙咀彌敦道>佐敦
https://goo.gl/maps/5hyzLXL2YSpybMa39
佐敦>尖沙咀彌敦道>黃埔>紅磡邨>土瓜灣上路>觀塘碼頭>碧雲道>油塘
https://goo.gl/maps/8nVmQHMnpWxJdsZy6
更改行車路線,不再前往三家村及觀塘市中心,改經藍田半山、紅磡,以及往油塘方向加經觀塘碼頭一帶,取代11X、14、15X
行車時間75分鐘,班次為繁忙時間20分鐘一班,非繁忙時間30分鐘一班,派車7部 (+3)

15X 藍田(廣田邨)<>紅磡站 $7.5 [繁忙時間服務]
配合14X改道,取消服務

215X 藍田(廣田邨)<>九龍站 $7.5
配合14X改道及開辦93X,全日不停曲街,減少派車1部 (-1)

216M 藍田站<>油塘 (循環線) $3.2
藍田站>油塘>碧雲道>藍田站
https://goo.gl/maps/nvzQrbJpMxEPS8ME6
14B、14X、214等路線已經能夠服務藍田及碧雲道前往油塘站接駁港鐵,精簡循環走線,由藍田站開出後直接駛往油塘站
行車時間25分鐘,班次為全日15-20分鐘一班,減少派車1部至2部 (-1)

附件A: 站位表
93X 翠林<>尖沙咀 (循環線) $9.9
1. 翠林總站 $9.9
2. 康盛花園巴士總站
3. 康盛花園
4. 茅湖仔
5. 馬游塘村
6. 寶達邨 $8.5
7. 秀暉樓
8. apm創紀之城5期 $7.5
9. 創紀之城
10. 觀塘勵業街
11. 觀塘海濱花園
12. 九龍灣國際展貿中心
13. 紅磡曲街 $9.9
14. 九龍佑寧堂
15. 尖沙咀德成街
16. 金巴利道
17. 尖沙咀中間道
18. 尖東站
19. 尖沙咀麼地道
20. 加連威老道
21. 香港理工大學
22. 紅磡山谷道
23. 九龍灣國際展貿中心
24. 九龍灣宏通街
25. 喜鵲樓 $7.2
26. 牛頭角站
27. 觀塘市中心 $6.1
28. 觀塘站
29. 觀塘游泳池
30. 觀塘警署
31. 秀茂坪曉光街
32. 秀暉樓
33. 寶達邨
34. 安達臣道 $5.1
35. 馬游塘村
36. 茅湖仔
37. 康盛花園
38. 翠林總站
11X 安泰<>紅磡站 $7.5
1. 安泰總站 $7.5
2. 愛達樓
3. 安達邨
4. 寶達邨
5. 上秀茂坪
6. 秀明樓
7. 秀富樓
8. 秀茂坪商場
9. 秀樂樓
10. 寧波第二中學
11. 聯合醫院
12. 祥和苑
13. 和樂邨
14. apm創紀之城5期
15. 創紀之城
16. 九龍灣國際展貿中心
17. 貴州街
18. 落山道
19. 鴻福街
20. 紅磡庇利街
21. 紅磡民裕街
22. 寶其利街
23. 機利士南路
24. 紅磡站總站

1. 紅磡站總站 $7.5
2. 紅荔道
3. 機利士南路
4. 紅磡家維邨
5. 北拱街
6. 石塘街
7. 浙江街
8. 上鄉道
9. 中華煤氣公司
10. 欣榮花園
11. 香港家庭計劃指導會
12. 九龍灣站
13. 牛頭角下邨
14. 觀塘道休憩處
15. 觀塘定富街
16. 創紀之城
17. 觀塘市中心
18. 和樂邨
19. 祥和苑
20. 聯合醫院
21. 寧波第二中學
22. 秀樂樓
23. 秀逸樓
24. 秀安樓
25. 秀明樓
26. 上秀茂坪
27. 秀暉樓
28. 寶達邨
29. 善達樓
30. 愛達樓
31. 安泰總站
14X 油塘<>佐敦(上海街) $7.5
1. 油塘巴士總站 $7.5
2. 高怡邨
3. 高俊苑
4. 金栢閣
5. 龍栢閣
6. 康雅苑
7. 德康樓
8. 德敬樓
9. 康逸苑
10. 啟旺樓
11. 藍田分科診所
12. 九龍灣國際展貿中心
13. 貴州街
14. 落山道
15. 鴻福街
16. 紅磡庇利街
17. 紅磡鶴園街
18. 德民街
19. 永安廣場
20. 尖東站
21. 尖沙咀中間道
22. 九龍公園
23. 尖沙咀警署
24. 油麻地南京街
25. 九龍中央郵政局
26. 佐敦(上海街)總站

1. 佐敦(上海街)總站 $7.5
2. 聖安德烈堂
3. 金巴利道
4. 尖沙咀中間道
5. 尖東站
6. 永安廣場
7. 紅磡民泰街
8. 紅磡邨
9. 鶴園東街
10. 崇潔街
11. 江西街
12. 上鄉道
13. 新山道
14. 香港家庭計劃指導會
15. 觀塘碼頭
16. 基孝中學 $3.2
17. 康田苑
18. 啟田商場
19. 啟田邨
20. 藍田公園
21. 德樂樓
22. 德隆樓
23. 廣靖樓
24. 廣田商場
25. 高俊苑
26. 高怡邨
27. 油塘巴士總站
216M 藍田站<>油塘 (循環線) $3.2
1. 藍田站 $3.2
2. 聖安當女書院
3. 高俊苑
4. 高怡邨
5. 鯉魚門廣場
6. 油塘邨
7. 高超徑
8. 金栢閣
9. 龍栢閣
10. 康雅苑
11. 德康樓
12. 德敬樓
13. 康逸苑
14. 啟旺樓
15. 藍田分科診所
16. 藍田站(落客站)
17. 藍田站

附件B: 巴士轉乘優惠
首程次程路段轉乘地點合共車費備註
11X (往安泰)14X (往油塘)紅磡站 至 觀塘商貿區香港家庭計劃指導會$7.5
14X (往油塘)11X (往安泰)紅磡邨 至 秀茂坪香港家庭計劃指導會$7.5
98A (往牛頭角站)15 (往九龍站)寶達 至 土瓜灣創紀之城$8.9
15 (往平田)93X (往翠林)土瓜灣 至 寶達觀塘市中心$7.2-$8.9
14B (往牛頭角)15 (往九龍站)油塘 至 土瓜灣藍田站$6.8
15 (往平田)14B (往藍田廣田邨)土瓜灣 至 油塘
藍田站$6.8

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2021-2-4 17:00 | 顯示全部樓層

boco1211 發表於 2021-2-4 14:23
上路去佐敦搭鐵(唔計柯士甸)都要轉車,比起尖東同油麻地,佐敦搭巴士似乎仲有優勢,會唔會加多少少車落 ...

上路去佐敦可以搭屯馬綫去柯士甸站再步行,想搭巴士其實仲有26,同樣去到佐敦,而班次係更為頻密。上路車係主要交數對象,不過11+14+15合併做15,15加番去12分鐘一班都未必不可行,大不了12分鐘一班後冇客,再減番落去15分鐘一班即可。(不過其實15都有好大部分時間係開12/13)

另外14B現時客量都不足,食埋少少14的觀塘客,希望可以改善載客率。16碧雲道之後經興田落觀塘道其實唔慢,而觀塘道返油塘本身亦都有259D,2蚊客亦都可以搭去程259D,加上又有紅小同MTR,其實油塘<>觀塘的服務是足夠的。

14X重組計劃啱啱更新了,歡迎參考。
抗議962B重組
還我962全日服務
xdxd 發表於 2021-2-4 17:08 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-2-4 16:31
其實重組後的8P我係留左個伏線,未來8P呢4部車,拎2部出來,可以拉到一條尖碼線入去海逸做總站,加番尖碼 ...

一次過俾意見。

唔...講真,8P先前已經有同2仔合併,最尾過唔到九龍城嘅先例,你可以話當時太過harsh,但放返今日我一樣唔覺得會比呢個方案過到。
你當係黃埔海逸邨巴咁啦。

至於11X,我知你有改動,我純粹係基於現時走線去講呢句
我試緊將14X同11X掉轉,行家維嘅改做14X、行紅磡道嘅變返11X,平均每條線+2/3分鐘左右,係諗緊14X會唔會冇咁吸引...

上海街會夠位泊14X?另外我覺得班次方面,11X繁時/非繁可試12/15,始終多咗安泰,而唔加車又好似無乜道理;14X都可以試15/20,呢個都應該加返一、兩車

紅磡人。
 樓主| 2076 發表於 2021-2-4 17:20 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-2-4 17:08
一次過俾意見。

唔...講真,8P先前已經有同2仔合併,最尾過唔到九龍城嘅先例,你可以話當時太過harsh, ...

當年過唔到係因為黃埔出尖沙咀加價至$4.9,但現時有5/5D解決問題。加上拉入海逸的未必係2仔,拉234X入來,也不是沒有可能。至於11X行家維邨出,14X行紅磡邨出,個人考慮的是,家維邨去觀塘我抽走左15,所以放番11X落去補番家維邨去觀塘道。14X行紅磡邨,純粹係車程夠快,以及補番黃埔去觀塘商貿區的空缺。我有諗過11X改擺黃埔,但來回做唔到紅磡站,觀塘道來往紅磡站變真空實在於理不合。上海街絕對夠位泊14X的1-2部車,因為果段上海街左邊有個巴士站位冇巴士用。
xdxd 發表於 2021-2-4 17:52 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-2-4 17:20
當年過唔到係因為黃埔出尖沙咀加價至$4.9,但現時有5/5D解決問題。加上拉入海逸的未必係2仔,拉234X入來 ...

先想整走條30X,依家仲拉埋234X...orz不如簡簡單單唔好掂8P,5D去程落漆南,回程照舊,+ 5D轉8P BBI,再睇住5D時間表去放8P,盡量減少喺黃埔嘅等車時間啦。

唔...紅火個站本身又真係唔係咁大需求嘅,二嚟去程做到,麻煩姐。
黃埔-觀商需求唔大,但紅磡直達觀塘需求唔低。而鐵路之於黃埔、紅磡嚟講,油旺長深荔、大西北、中環以西同金鐘有絕對優勢;九龍東、中環平手;新東視乎邊度;尖沙咀、炮北就原本方法贏。
觀塘嚟講,黃埔坐晒成條綠線都幾唔掂,何文田/鑽石山轉兩次又有啲怪,巴士唔會無競爭力。
與其14X行晒藍田同紅磡道,個觀感真心差,不如唔好殺15X,改做平田-紅磡(循環線),土瓜灣不停站,開15/20;14X就掟返落廣田,碧雲道逆走,唔入藍田,去程榮光街後直飛尖咀,回程同樣直達土瓜灣,都試下15/20。
另一個方案,係13A上秀茂坪-紅磡(循環線),今次就11X拆線唔再落秀茂坪,同樣都試下開15/20

紅磡人。