hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 73A, 新82K 合併改半特快,72 / 72A 半合併去西 ...
開啟左側

[建議] 73A, 新82K 合併改半特快,72 / 72A 半合併去西九龍

kmb71k 發表於 2021-1-24 20:45 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2021-1-24 07:20
73A 拉去聯和墟係等聯和墟多番少少選擇。

聯和墟去大埔本身都有 73B。73去聯和墟我講過,係要加車;而係 ...

冇錯聯和墟係有73B
但開咩時間你知唔知?

而家73同73A混合班次兼喺粉嶺同走一段路線先至令兩線客量重新有起息
是但只拉一條過去既話對客量就一定會有影響
尤其係聯和墟早晚只係得一條半小時既73A
聯和墟試問邊個會同你等?
有兩條線聯合有三個字一班車先至會有人有心同你等車
得番一條73A搵鬼同你等

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| iseen 發表於 2021-1-24 21:02 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-1-24 12:45
冇錯聯和墟係有73B
但開咩時間你知唔知?

先生,你要睇清楚一樣野:

1. 73會加到 15分鐘一班,同舊有聯合班次一樣。
2. 同舊73A / 73 唔同,新73A 行公路,會比舊 73A 快。
3. 聯和墟係新客區,同本身有幾密無關係。而舊路73+新路73A 都係聯合唔到到達大埔時間,聯合黎都無用,D人只會上快既73A。
4. 家陣有ETA,而直車比3次轉車會有吸引力。家陣唔係叫人係條街呆等,而係可以係屋企計幾時上車。
5. 聯和墟去舊路唔會有多客,而多數都已經上左紅小。
kmb71k 發表於 2021-1-24 21:15 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2021-1-24 21:02
先生,你要睇清楚一樣野:

1. 73會加到 15分鐘一班,同舊有聯合班次一樣。

聯和墟早晚只得一條半小時一班既73A往返沙田大埔仍然係不爭既事實
班次又疏之餘
去大圍又兜得耐
聯和墟只會繼續巴士火車往返

以上回應,是否可行?是否合適?
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-25 00:24 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2021-1-24 02:29
今次72 所謂加班只係現有資源重新調配去造成既,
大埔公路已經實際由 每小時 8 車 跌落 7 車。
再減走架74 ...

分返清一件事係
每個鐘有幾多班車唔代表實際服務好與否
就算當年大窩西都係少左車一樣過到
講返以前大埔公路夠多班次
咪又係輸俾28K

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| iseen 發表於 2021-1-25 01:47 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-1-24 13:15
聯和墟早晚只得一條半小時一班既73A往返沙田大埔仍然係不爭既事實
班次又疏之餘
去大圍又兜得耐

其實新73A 都主要係會去大埔超級城、濱景、第一城、沙角呢D一程鐵去唔到既地方
巴轉鐵去到既地方,73A自然唔會搶到客。

其實W3都係25分鐘一班,而都唔係無北區客坐佢去沙田市中心。
73B 都係,大埔超級城都有人等三十分鐘一班去聯和墟 (記住仲要慢行大窩西)。
車疏唔代表搶唔到客,車夠直接既村巴班次自會有人夾時間等。家陣有ETA都唔洗怕唔知幾時有車。

不過,就係因為食左82K去食車,咁先需要拉到去美林咁遠。
Waiyin12 發表於 2021-1-25 01:48 來自手機 | 顯示全部樓層
首先,閣下嘅埔公一小時6班車論係咪指10分鐘一班有車去沙市、埔巿、埔工同深長荔,其他地方靠轉車解決?

第一,埔公去沙田有綠小28K
第二,我唔覺得埔公會樂意放棄粉嶺、第一城同東九龍直車
(那怕只係30/60分鐘一班)

其次,搞咁大坦嘢出嚟,作為大埔居民我相信會expect拆到條272E/P全日特快出西九龍
(佢同72一條20一條30都好,有咗ETA咁耐全世界都應該識睇app做人)
而唔係純粹10分鐘一班72但繼續過兩座山加一個沙田先出到到深長荔

大膽D將72拉入埔工兼南行入沙田市中心,加雙向分段$8.4(埔工 - 瀝源)同部分2字頭同K尾沙田區內線BBI,食埋72A我都認為有得諗

另外,閣下用72A取代86喺源禾沙市嘅地位,但收$6.4又同72一樣特快,九巴未必肯
72同72A夾埋10分鐘一班,唔排除有D精打細算又唔趕時間嘅客係會刻意等72A (仲未計72個司機碌下車/出部AVW,已經足以將個差距收窄去4 - 6分鐘甚至搞出拖卡)

樓主| iseen 發表於 2021-1-25 01:52 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-24 16:24
分返清一件事係
每個鐘有幾多班車唔代表實際服務好與否
就算當年大窩西都係少左車一樣過到

個陣係執疏班次由不規制班次規制化 (23-27 變 30),令班次易等左,有少少甜頭下,其實係正常會過。
但本身家陣大埔公路係用緊固定班次,係夾到時間等車,仲要家陣比7年前比,有ETA呢樣野。

今次做法會係直接搶左車但比唔夠甜頭,得好過無既轉乘既話,政治上點過呀?

樓主| iseen 發表於 2021-1-25 02:33 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-1-24 17:48
首先,閣下嘅埔公一小時6班車論係咪指10分鐘一班有車去沙市、埔巿、埔工同深長荔,其他地方靠轉車解決?

...

轉乘要有效同吸引,係要轉落去個架車夠密先可以。
如果 72 食左 72A 但都仲做 20 分一班,係轉唔落手。 最起碼都要 15 分鐘一班先得。
本身源禾路等10 - 20 分鐘有車上埔公,減落 20 分唔係咁易搞。
太和去埔工連停車最少要行15分鐘。 新72 ,20 分一班要 加兩車,72A 得番 3架車可以比 272E / P。如果係 72 15分鐘一班就直情只能減一車。3架車係唔夠 272E / P 做 30分一班。最少佢要有5架車先夠做30分一班去西九龍中心。另外,72A 車比大埔私有化做 272E / P,沙田會唔出聲?

今次係 72A 做 30 分一班,72 班次不變先做到十分鐘一班埔公 - 沙市固定班次。

埔公去沙田係有 28K,但28K 要行火炭同埋北行班次無定向,而且只係停偉華,72 / 72A 夠密既話,睇ETA去沙市 / 希爾頓上車可以唔洗等車。對比同樣有小巴既大窩西,埔公人口比大窩西多,無理由埔公去市中心巴士班次可以少得過大窩西 (15分一班)。
74A 我無動埔公段,只係令佢縮去運頭塘同改行大隧直去九龍灣,去減一車但保班次。另外,要佢停多石就係用黎補一補埔公 - 醫院同小瀝源接駁。
另外再補多個沙田東九線原價轉乘密既 72 / 72A。
價錢問題方面,我剛剛改左 72 大埔道不停站,要72A停。

埔公去粉嶺係無人咁坐,就算係早繁南行都一隻手數得曬,另外仲要有紅小可以留位同收$9。
如果埔公 - 沙市 夠密夠吸引去轉車既話,再加區外線轉乘優惠呢個甜頭,應該都夠送走 73A。
北區同大埔都缺條特快城河東線,用73A 改兼食 82K 係最好不過。 73A 順手係咁姨做埋大埔 - 乙明同大圍漏洞。

Waiyin12 發表於 2021-1-25 09:43 來自手機 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2021-1-25 02:33
轉乘要有效同吸引,係要轉落去個架車夠密先可以。
如果 72 食左 72A 但都仲做 20 分一班,係轉唔落手。 最 ...

如果係72取代72A入埔工,我唔會要佢去返太和
而係埔中後直入埔工 (咁單程應該90分鐘以內)
太和比272E/P做

(而如果左改右改都比唔到一條全日深長荔特快全日開30, 咁不如72維持現狀,淨改73A 74A 82K嗰part, 72A經沙市去大圍站,用區內線轉乘解決河東)

樓主| iseen 發表於 2021-1-25 19:30 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-1-25 01:43
如果係72取代72A入埔工,我唔會要佢去返太和
而係埔中後直入埔工 (咁單程應該90分鐘以內)
太和比272E/P做

問題係,你唔執好 72 同 72A 既班次協調問題,沙中 - 埔公既轉乘係唔會比人接受到。
72A 唔適宜加班到20分一班 (要加兩車),埔工會太密; 咁只好加車比 72 去做 10 / 20 分一班 (8正 + 2 車);去協調出固定10分一班。
當然,72A 可以唔洗出西九,但兩邊總站都唔同,聯合班次穩定度就會有問題。
以目前無協調班次不變,日間 5 - 20 分鐘沙中等車係無辦法做好有效轉乘。 20 分 同 30 分車係聯合唔到班次。

加車當然就會係 73A 同 74A 內部調配比72,換佢地飛快少少。

調車重點係埔公之內,其實同西九關係唔大。