hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 弱智月台設計
開啟左側

弱智月台設計

天空之神 發表於 2021-4-11 10:29 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-4-11 06:37
磚家話起到就起到啦,唔起都係錢問題者,吖唔係,一定係公司問題!公司唔起就係原罪!哈哈哈!
...

一係好似九龍塘咁起,十幾廿年後既新隧道
.
teddybus 發表於 2021-4-11 12:29 來自手機 | 顯示全部樓層
AlexLee 發表於 2021-4-11 10:19
咁成個站都係新起
規劃時已經係兩綫轉車站
唔係鰂魚涌嗰種後期加建出嚟

你寫個十字,一橫一直咪得一個交匯點
不過你有啲道理嘅係轉車大堂可以向屯馬線下面發展
至於點解唔繼續掘,我就覺得有機會係地勢問題
但有人覺得唔係,咪隨便佢地囉!
ryandroid 發表於 2021-4-11 13:15 | 顯示全部樓層
咁成個站都係新起
規劃時已經係兩綫轉車站

起樓就話要跟據地勢起啫
轉車大堂同月台都喺哂地底都話係地勢問題
我唔係磚家真係唔識地底入面有咩地勢
如果轉車大堂東北/西南向有地勢問題
沙中綫/屯馬綫月台喺正上層就冇地勢問題?
磚家或者有驚人發現都唔定

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
teddybus + 1 隨便啦哈哈哈

查看全部評分

AlexLee 發表於 2021-4-11 14:28 來自手機 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-4-11 12:29
你寫個十字,一橫一直咪得一個交匯點
不過你有啲道理嘅係轉車大堂可以向屯馬線下面發展
至於點解唔繼續掘 ...

下?

兩線交叉
中間無轉車大堂就梗係得一個相交點

宜家成層轉車大堂喺度
其實要做嘅話一定可以用埋屯馬綫大堂下嘅空間
咁咪唔止得一個相交點...

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
teddybus + 3 隨便啦

查看全部評分

jpoon 發表於 2021-4-11 14:33 | 顯示全部樓層
咁成個站都係新起
規劃時已經係兩綫轉車站

咪係囉,都唔知條友做乜,下下幫住港鐵講嘢,又賴地形(型)地勢問題,仲話成日用何文田站

評分

teddybus + 1 隨便啦哈哈哈

查看全部評分

http://jpoon9394.blogspot.com/
timewater 發表於 2021-4-12 16:29 | 顯示全部樓層
其實港鐵可唔可以再用返「太子-旺角-油麻地」既形式起轉乘站?
過對面轉車真係方便好多

新紅磡站、鑽石山站、何文田站真係失敗設計
鑽石山站封龍翔道3年都唔肯? 同埋設計師有無真係諗過便民既設計? 因為一個車站閒閒地用幾十年, 咁短視係唔得!
kei_hk 發表於 2021-4-12 16:42 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2021-4-12 16:29
其實港鐵可唔可以再用返「太子-旺角-油麻地」既形式起轉乘站?
過對面轉車真係方便好多

何文田2條線走向問題﹐應該做唔到。

紅磡站就過海隧道的水平問題﹐令到東鐵線要在下層月台﹐避免斜度太斜。

這2個這有客觀的技術因素。

鑽石山站就.......

當時計劃起沙中線時﹐仲要撞正獅隧計劃大修﹐全封其中一條管道﹐2者開工時間相約。
結果連政府都怕路面交通大混亂﹐足以塞死成個東九﹐都多想封龍翔道去攪﹐所以就用大磡村塊地起新站。

當然﹐最終就係落實沙中線工程後﹐政府亦都推遲獅隧大修。
都唔知政府係唔係有心加料﹐增加封龍翔道的不利因素﹐令到MTR可以大大聲講交通流量問題﹐唔做跨月台轉乘。

註 : 其實我都有懷疑﹐做跨月台轉乘﹐沙中線離站後﹐會唔會撞大老山隧道出口天橋柱位﹐影響走線。

timewater 發表於 2021-4-12 17:46 | 顯示全部樓層

轉車大堂其實都幾唔方便,
又上又落...

當初設計係咪一定要用十字?
稍微調整鐵路走線真係咁難?

評分

teddybus + 1 真係好難啊!

查看全部評分

053h4 發表於 2021-4-12 21:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HV9990 發表於 2021-4-14 01:37 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-4-12 21:10
其實鐵路設計來講, 好少話地勢問題, 而係線位問題

因為鐵路有最少曲經半徑同坡道限制, 車站尚且算唔難就位 ...

何文田站未起之前就係一大片爛地嚟
成笪爛地俾你起站請問有咩難得過你講嗰啲西港島線、荃灣線?
簡單嚟講咪又係錢既問題囉

評分

teddybus + 1 應該好似狗鐵咁起到啲站大而冇當!.

查看全部評分

KCRC . Keep Moving