hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 九巴 半條81改半青沙半獅隧快
開啟左側

[建議] 九巴 半條81改半青沙半獅隧快

2076 發表於 2021-1-28 19:10 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-28 19:08
又又又係個句唔見得四美會接受加經南昌街

81照入四美上青沙喎
美田美松傾掂數的話,286X飛美田入美松,81入埋美田總站都仲得
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| iseen 發表於 2021-1-28 19:22 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-1-28 11:10
81照入四美上青沙喎
美田美松傾掂數的話,286X飛美田入美松,81入埋美田總站都仲得
...

81 去四美保證倒走一堆沙田,唔好亂黎。
家陣81已經只係岩岩好快。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-28 19:34 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-1-28 19:10
81照入四美上青沙喎
...

咁就仲怪
又87B又81經美林區做咩?
做完重組81南行繼續要入美林區咁不如唔好做...

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
2076 發表於 2021-1-28 19:54 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-28 19:34
咁就仲怪
又87B又81經美林區做咩?
做完重組81南行繼續要入美林區咁不如唔好做...

睇過唔少81的客量報告,其實每班車都有成10-20%的人,係沙市/禾輋上車,美林區落車......所以我假定81係冇得飛走美林區
同埋留意返美林區上青沙,係唔駛入番松嶺路自轉,事實上係慳到時間,再加上青沙落太子,係好過大埔道多人上落,觀感都好返好多

87B都係行外圍,同以前86B一樣行法上大埔道,同埋用87B做大埔道<>南昌街<>太子,其實就可以加強流水作用,又唔駛81成10-12分鐘一班密密上大埔道
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| iseen 發表於 2021-1-29 01:26 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-1-28 11:54
睇過唔少81的客量報告,其實每班車都有成10-20%的人,係沙市/禾輋上車,美林區落車......所以我假定81係 ...

照行大圍道四美應該無問題,都係好快。但係行入去四美入面就一定有問題。
南行部分班次上公路直去太子應該會受歡迎。

87B 如果做大埔道 - 南昌街 - 太子都未必疏導到 81,始終 81 出旺角應該係 九成沙田大圍、一成大埔道。
比81飛大埔道應該會好少少。
HM3044 發表於 2021-1-29 05:48 | 顯示全部樓層
81拆半條(81A)比顯徑有車直出油麻地好過啦
換81飛走大圍
HM3044 發表於 2021-1-29 06:08 | 顯示全部樓層

87B如果落佐敦,都係得九龍站擺
如果真係郁87B改81A,就要顯徑開跟286X行完美林再上馬騮山;換81唔落大圍
然後新田圍用287X特車做

澤安落旺角係死位,除非改2D,唔係就要馬騮山落嚟跟E22出
但係偏偏直落大埔道先係最快落到油麻地佐敦,同埋做得返石硤尾商場

如果87B陰到全日30都應該抽到車開81A嘅

總結,改87B之前要解決嘅困局包括:
1. 顯徑-石硤尾
2. 顯徑-深水埗/太子
3. 顯徑-旺角/油麻地/佐敦
4. 新田圍-顯徑區內
5. 澤安/白田-旺角
6. 新田圍-石硤尾/深水埗
7. 新田圍-太子/旺角/油麻地/佐敦
 樓主| iseen 發表於 2021-1-29 06:57 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-1-28 22:08
87B如果落佐敦,都係得九龍站擺
如果真係郁87B改81A,就要顯徑開跟286X行完美林再上馬騮山;換81唔落大圍
...

如果要咁玩,可能要殺左條281M先有得搞。不過用打劫87B 做 81 美林段其實唔係咁化算。

81 飛大圍唔知要減到幾疏,太疏會無人坐。

81 北行唔行大圍道美林,下一個出口已經係沙市,飛走左希爾頓。唔飛美林會好少少。
81 南行係大圍要U-Turn上大埔公路,其實直出獅隧 / 青沙已經避到。

顯徑開既要兜埋六美入面先走得實過唔到區會,家陣87B 過田心已經直上公路去石殎尾。去到太子都仲快過兜六美入面先上青沙。
美林去旺角太子可能用青沙轉乘 + 早繁 81S 已經夠。
而新田圍得287X 特車咁少班次,無左全日旺角線,實會同你死過。

新田圍要搞做條叫281M,而唔係87B。
如果 87B 真係要快既,改南行青沙去奧運轉北行獅隧,補一堆 2F / 214 / 86 / 86A 轉  31B / 32 / 37 / 66X / 68X 好過啦。又或者,叫番30A 做番日中班次已經夠。

樓主| iseen 發表於 2021-1-29 07:46 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-1-28 21:48
81拆半條(81A)比顯徑有車直出油麻地好過啦
換81飛走大圍

要沙田出發黎講,南行經大圍上青沙去旺角係同沙田直上大埔道去旺角係差唔多。
沙田同大圍一齊有快車會係仲好。

至於北行,大埔公路無得直飛去沙田希爾頓,點都要經大圍。
HM3044 發表於 2021-1-29 08:43 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2021-1-29 07:46
要沙田出發黎講,南行經大圍上青沙去旺角係同沙田直上大埔道去旺角係差唔多。
沙田同大圍一齊有快車會係 ...

我意思係跟72咁,81等單邊做美林

反而諗諗下81A可以擺美田,行曬六美(上埋壹號雲頂都仲得),之後先上馬騮山出九龍

87B其實改動最少嘅改法,就係跟36B/46行上海街直落到佐敦道;
同埋北行改行大埔道返南昌街,而唔行大南街、汝州街、黃竹街