hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 九巴 半條81改半青沙半獅隧快
開啟左側

[建議] 九巴 半條81改半青沙半獅隧快

Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-29 12:44 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-1-28 19:54
睇過唔少81的客量報告,其實每班車都有成10-20%的人,係沙市/禾輋上車,美林區落車......所以我假定81係 ...

除左返放學時段
唔見得真係有咁多所謂流水客

我同意81南行咁行法係會快過自轉
但本身行大埔道+彌敦道個好處係同時掃到兩批客
而行車時間又好接受

對沙田來講而家個問題係經大圍慢
對美林來講本身無咩問題
而家咁改行似乎pin point唔到問題所在
仲要87B改慢左
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
2076 發表於 2021-1-29 13:26 來自手機 | 顯示全部樓層

不如稍候為講下我想法
281M 取消 (-3)
87B 取消,拆開做87同287B (-9)

南行:
81 源禾路>沙市>六美(美林/美田)>青沙>太子>旺角>油麻地>佐敦 (-1)
87 顯徑>隆亨>新翠>大圍站>六美(美林)>大埔道>澤安>白田>石硤尾>深水埗>太子>旺角>奧運 (+7)
287B 新田圍>車公廟>大圍站>顯徑>隆亨>新翠>青沙>太子>旺角>柏景灣>奧運>...... (+7)

北行:
81 不變
87 循環線,經青沙返顯徑: ......>太子>旺角>柏景灣>奧運>南昌>青沙>大圍站>車公廟>新田圍>車公廟>大圍站>新翠>隆亨>顯徑
287B 跟87B原線番新田圍: 奧運>旺角>太子>深水埗>石硤尾>白田>澤安>隆亨>顯徑>大圍站>車公廟>新田圍
287X 因應87入柏景灣,飛走柏景灣 (-1)

開拓到南昌上青沙,又比到287X飛走柏景灣,81車程又快左(連積輝街都唔駛入,87做到積輝街),同時,87做到顯經<>大圍<>新田圍雙向流水,可以無痛斬走281M,新田圍又入到青沙網絡,顯徑去程又快到上青沙,最重要係用車數竟然可以維持不變

如果美田肯,將81拉入埋美田總站,大圍區停站順序係 帝都酒店>美林邨>美輝街>美田總站>青沙公路轉車站,盡掃美田出太子旺角的乘客(有版友住美田,講過出市區現時會去大圍轉鐵都唔行去搭81,81入美田會吸到客),286X唔入美田總站,改行美松,吸番美松出市區的客上青沙轉車,方便好多,停站順序係 海福花園>積輝街>美松苑>美槐樓>美城苑>美林總站>青沙公路轉車站
 樓主| iseen 發表於 2021-1-29 19:09 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-29 04:44
除左返放學時段
唔見得真係有咁多所謂流水客

其實,沙田 - 大埔公路金山段係獨市兼無乜民居,開疏唔係大問題 (更加唔好講,81係直出油旺、72出西九龍,無乜其他需要)。
寧願加強番南行 沙田 - 旺角服務同速度應該會吸到更多客。

至於北河街起既大埔道,已經有6號仔做緊。
2076 發表於 2021-1-29 19:15 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2021-1-29 19:09
其實,沙田 - 大埔公路金山段係獨市兼無乜民居,開疏唔係大問題 (更加唔好講,81係直出油旺、72出西九龍 ...

個人認為,大埔道有一條長深荔線,一條旺角線,就已經足夠,而車程亦不太重要,有直達服務即可 (換言之兜下南昌街冇乜問題)

81的服務水平其實個人認為過高,只係因為道路網問題,所以往沙田方向由81做也很合理,但問題就出自81往市區方向,大圍u turn 3次......
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| iseen 發表於 2021-1-29 19:17 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-1-29 05:26
不如稍候為講下我想法

唔係唔得,但第一大問題,沙田慢左好多,要入美田圈起碼要多五分鐘。
家陣81經大圍速度叫剛好,拉慢會倒客。

當然,81飛大圍就會拉到太疏。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-29 19:21 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-1-29 13:26
不如稍候為講下我想法

將87B改做雙循環我覺得都係可以考慮既方案不過問題係變做客量分怖一邊重一邊輕
四美>北河街慢左
87旺角返大圍變海鮮班次
顯隆 so call有訴求想落到佐敦亦都做唔到

Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-29 19:21 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2021-1-29 19:09
其實,沙田 - 大埔公路金山段係獨市兼無乜民居,開疏唔係大問題 (更加唔好講,81係直出油旺、72出西九龍 ...

其實你知唔知81而家北河街aka大埔道算係大客倉?

樓主| iseen 發表於 2021-1-29 19:22 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-1-29 11:15
個人認為,大埔道有一條長深荔線,一條旺角線,就已經足夠,而車程亦不太重要,有直達服務即可 (換言之兜 ...

81半條線改青沙直出都已經係最可行方案。始終九巴都係覺得積運街上唔到巴士。

始終大埔公路 - 金山段要有旺角車,除非72 加到10分鐘一班咁密去轉到 6 號巴士。

樓主| iseen 發表於 2021-1-29 19:32 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-29 11:21
其實你知唔知81而家北河街aka大埔道算係大客倉?

北行既話,兩條 81/81A都會經,無大問題。
至於南行,屋企出發睇ETA都上到半條81,都無大問題。
同埋,南行旺角都會係個大客倉,加快少少隨時會執多左。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-29 19:44 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2021-1-29 19:32
北行既話,兩條 81/81A都會經,無大問題。
至於南行,屋企出發睇ETA都上到半條81,都無大問題。
同埋,南 ...

我講緊佢個方案啦...
你個方案當然so call 包到不
過again ETA唔係萬能