hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 九巴 半條81改半青沙半獅隧快
開啟左側

[建議] 九巴 半條81改半青沙半獅隧快

2076 發表於 2021-1-30 22:56 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2021-1-30 22:51
其實,你簡單開個新田圍 - 顯徑 - 獅隧 - 石硤尾 - 太子 - 旺角 - 青沙 - 顯徑 - 新田圍 雙循環會唔會好少 ...

咁只係想順手解決81瘋狂打摺的問題,變相係要有一條經大埔道出市區的路線補位,先可以比81用海福青沙入口提速。

雙循環緊係幾好,但係我係想借機解決81的問題。
抗議962B重組
還我962全日服務
THomas20010808 發表於 2021-1-30 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-1-30 21:23
想問Ching係六美邊度?如果只停美輝街都吸到晒美田美松美林客,咁就當然唔駛入美田總站。不過入美田總站 ...

其實我自己都係六美。我美林,識唔少朋友住美田。美田人搭唔搭81其實好睇人同埋住邊一座。

如果係巴總上面及美致樓,咁就當然放棄81,但美樂美滿美庭美全就會選擇81。至於回程,其實唔使特登兜入去美輝街,學N287停46X嗰個站已經可以接受。

至於美田會唔會因為81放286x,好老實講唔會。正如81例子,就算286X停美輝街都唔會做晒成個美田,而且美田係想要晒深水埗+油尖旺車,唔係choose only one

加上而家有唔少人係搭緊286x來往顯徑田心同埋美田(2019年係講緊上繁開美田中載10分鐘一班返顯徑,同時將來有機會80唔經顯徑,得返286x做區內客),唔見得巴士公司想抽286x離開美田
2076 發表於 2021-1-30 23:56 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2021-1-30 23:42
其實我自己都係六美。我美林,識唔少朋友住美田。美田人搭唔搭81其實好睇人同埋住邊一座。

如果係巴總上 ...

所以我係希望81入到美田總站(只限往佐敦),因為美田搭鐵去深水埗的競爭力太低,相比之下,81吸客能力高好多,加上81入美田的話,下一站直上青沙轉車站,轉一轉286X(甚至286C/270B)出深水埗都無傷大雅。美松果邊我都盡量想有條青沙線入去,用286X(只限往深水埗)入,盡力推美松客上青沙轉280X/287X出油尖旺,所以先至有咁的諗法。雖然81停美輝街後直上青沙都吸引,但上車站位真係比較重要,行遠左就係行遠左。美田緊係想要晒啦,但係二揀一,一定係81更吸引,美田唔放手286X,81就只會停美輝街。

考慮到有80做顯徑->六美流水,286X現時做緊 六美->顯徑 流水,所以往沙田方向,81/286X乜都唔會改,不變是最好選擇。我建議286X都係往市區改美松->美林,往顯徑都係行返美田->美林
抗議962B重組
還我962全日服務
THomas20010808 發表於 2021-1-30 23:59 來自手機 | 顯示全部樓層

雖然81應該減少兜路情況,但現時以不變應萬變是最好的方法。  雖然埔公冇大型居住屋宇,但始終有人住,亦都有學校,同時週末亦都有不少人郊遊(所以而家星期六日會開10-12分鐘一班清客),而停課前埔公兩間學校都係靠81出入(所以三點幾四點會無啦啦開密)。  北行行獅隧唔會快咗,兩個方向行青沙都會skip左北河街,唯一可以考慮就係81南行行獅隧,但始終都要解決埔公問題(單靠72應該搞唔掂,區議會開始有聲音)
 樓主| iseen 發表於 2021-1-31 00:07 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-1-30 14:56
咁只係想順手解決81瘋狂打摺的問題,變相係要有一條經大埔道出市區的路線補位,先可以比81用海福青沙入口 ...

瘋狂打摺問題其實可以用半條81經美田路直出青沙解決,連美輝街都唔洗入,等沙田客可以快少少上到公路。
跟手留番半條81行舊慢路 (當做大圍 - 西九龍 + 沙田 - 大圍流水) ,但唔去積輝街都已經得。快慢兼顧就會好少少,兼比九巴可以有快線收貴但平線唔加價既情況,好過位位不分快慢都加 $0.3。
2076 發表於 2021-1-31 00:08 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2021-1-30 23:59
雖然81應該減少兜路情況,但現時以不變應萬變是最好的方法。  雖然埔公冇大型居住屋宇,但始終有人住,亦 ...

埔公我同意係要一條旺角直達線,直接抽走81緊係死得,但條路線係冇必要係直落大埔道彌敦道,經南昌街落旺角,做埋87B果份,完全冇問題,郊遊客亦都唔會在乎速度,學生客都係焗搭,本身又有72輔助

81困局在於北行完全冇問題,南行大量禾輋->六美流水唔飛得,上返大埔道又太慢,所以行青沙出太子係合理選擇,又令青沙多一條密車線
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| iseen 發表於 2021-1-31 00:10 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2021-1-30 15:59
雖然81應該減少兜路情況,但現時以不變應萬變是最好的方法。  雖然埔公冇大型居住屋宇,但始終有人住,亦 ...

南行行獅隧會塞紅梅谷,唔會快太多。
改快半條其實就係等舊線仲有唔過分疏既服務,同時有快慢價比人選擇。

當然,北行唔拆都得。不過,始終都要比九巴有改善收入既機會,同埋試下做埋海福花園 / 新翠 個邊D客。
 樓主| iseen 發表於 2021-1-31 00:13 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-1-30 16:08
埔公我同意係要一條旺角直達線,直接抽走81緊係死得,但條路線係冇必要係直落大埔道彌敦道,經南昌街落旺 ...

81 上青沙既話其實係連美輝街都唔應該做,一個小兜圈會大減吸引力。美輝街其實都唔係一個就腳位。反而停大埔公路 - 大圍道站可能會好些少。

改六美用286X 上青沙轉會係更好既選擇。

2076 發表於 2021-1-31 00:28 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2021-1-31 00:13
81 上青沙既話其實係連美輝街都唔應該做,一個小兜圈會大減吸引力。美輝街其實都唔係一個就腳位。反而停大 ...

六美爭取左咁耐,81先停美輝街,唔認為抽得走,加埋堆區內流水......
81/81A方案似290/290A方案,流水冇左一半班次,沙市,甚至六美亦都只會等快車 (因為慢車真係慢多過10分鐘)
其實變相係變成左20分鐘一班的青沙特快,再加少客的流水81,資源分配上,一定有更好空間
抗議962B重組
還我962全日服務
流星☆雨 發表於 2021-1-31 02:12 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2021-1-30 23:42

如果係巴總上 ...

板友你好,我都識朋友住唔近81的地段
佢通常都會睇ETA出去搭車
如果真係好趕好趕時間就惟有地底見,始終依家81唔疏但都密極有限

反而回程真係想搭81都好難搭,因為美桃樓行返入去非常之遠,所以當區都一直爭取回程加站
趕客路上 理_得你