hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 九巴 半條81改半青沙半獅隧快
開啟左側

[建議] 九巴 半條81改半青沙半獅隧快

流星☆雨 發表於 2021-1-31 02:14 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2021-1-31 00:13
81 上青沙既話其實係連美輝街都唔應該做,一個小兜圈會大減吸引力。美輝街其實都唔係一個就腳位。反而停大 ...

大圍道個站距離六美更遠,咁同唔做六美已經無分別

如果推人上青沙轉真係萬能,就唔會咁多年咁多人都話轉車站做得唔理想
因為287X同280X班次的確唔密,係水泉澳入伙後287X先叫密少少,
問題係286X始終密極有限,286X/287X本身都好滿+循環線會甩班

反而南行區內流水最主要都係放學時間,倒不如開條283A特車之類,
又或者只限呢個時間南行先經美輝街,都叫減低對通勤客影響又兼顧到流水利益

趕客路上 理_得你
 樓主| iseen 發表於 2021-1-31 04:46 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-1-30 18:14

如果推人上青沙轉真係萬能,就唔會咁多年咁多人都話轉 ...

個問題係,本身 81 係做緊沙田同大圍兩邊客,缺一不可,
有曬兩度 81 先開得密。之但係,如果你將81再兜入去六美,只會倒走沙田客,對沙田根本唔公平。
所以我先叫半條81南行直接大埔公路直接美田路上,等沙田快少少,又未至於令大圍市無左車。

北行停美林邨美楓樓都已經做到,兜美輝街食燈會太慢。
六美要出油佐,唔該自己係大圍搵資源,而唔係打劫沙田。

最後,將81南行成條踢上青沙而又無快到但要加$0.3,會過到區議會? 咁當然係留快慢線,快線加快加價先至會過到區會啦。
 樓主| iseen 發表於 2021-1-31 04:59 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-1-30 16:28
六美爭取左咁耐,81先停美輝街,唔認為抽得走,加埋堆區內流水......
81/81A方案似290/290A方案,流水冇 ...

慢線主要係做大埔道,SSP 同石硤尾。
快線係做旺角到佐敦。
兩條線係有唔同既分工,唔會做到其中一條線特別少客。

另外,快線係貴一蚊,價錢都會分流到人客。半條線加價換一半人快左都好過全世界加價但無快到。

樓主| iseen 發表於 2021-1-31 04:59 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-1-30 16:28
六美爭取左咁耐,81先停美輝街,唔認為抽得走,加埋堆區內流水......
81/81A方案似290/290A方案,流水冇 ...

慢線主要係做大埔道,SSP 同石硤尾。
快線係做旺角到佐敦。
兩條線係有唔同既分工,唔會做到其中一條線特別少客。

另外,快線係貴一蚊,價錢都會分流到人客。半條線加價換一半人快左都好過全世界加價但無快到。

HM3044 發表於 2021-1-31 05:58 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-1-31 00:08
埔公我同意係要一條旺角直達線,直接抽走81緊係死得,但條路線係冇必要係直落大埔道彌敦道,經南昌街落旺 ...

我都係覺得半條81不如拆比顯徑啦,換81跟72上山,回程大圍只停美桃樓
大埔道有曬81+81A,可以解決顯徑要佐敦車,又可以解決81唔想兜大圍,又做得返馬騮山-大圍站
81唔想兜,留比顯徑兜好過啦
要玩野收貴啲仲可以叫81P經尖沙咀添
2076 發表於 2021-1-31 16:13 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-1-31 05:58
我都係覺得半條81不如拆比顯徑啦,換81跟72上山,回程大圍只停美桃樓
大埔道有曬81+81A,可以解決顯徑要 ...

拆比顯徑的問題係,回程總站點算,開去禾輋定顯徑好? 沙市冇左一半班次都唔會放過你,加上飛走大圍快10分鐘,等車都喺返到。而且大埔道係唔需要咁多服務......一條基本落到太子旺角的路線已經好足夠。

其實我係非常同意81南行改行青沙,北行照行大埔道的方案,只係細節同配套要再諗下點做先會對乘客同九巴最有利。
抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2021-1-31 16:24 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2021-1-31 02:14

如果推人上青沙轉真係萬能,就唔會咁多年咁多人都話轉 ...

南行只有286X/287X/280X就緊係唔吸引,但未來屯馬綫通車後重組,如果多左81(禾輋去佐敦)、287E(馬鞍山去尖沙咀)、286(黃泥頭去深水埗)、87B(新田圍去柏景灣),整個網絡就更為吸引。2條直達深水埗西九龍中心(286/286X),2條直達太子(81/87B),2條直達長沙灣(270B/286C),2條直達尖沙咀(280X/287E)。回程就4條長沙灣尾站(270B/286/286C/286X),2條奧運尾站(287/287X),2條尖沙咀特快(280X/287E),用增加同路的路線數量加密班次上青沙,改善偏遠小區來往各市區旺區的連接 (如穗禾苑/新田圍/富豪/六美/水泉澳/黃泥頭)。

同意美輝街係六美人行路搭車的極限,只停大圍道=放棄六美客。但81回程加站相信難度都頗大,對車程影響不小。

81本身又要打摺又要大埔道停站,就算入埋美田總站,改青沙直落太子都係快過舊81,又何來倒走沙田客? 只停美輝街就上青沙就更加快,唔見得81要為左吸未知的沙田->太子/佐敦客回流,而放棄六美的客源。更何況又唔係兩者兼顧唔到。
抗議962B重組
還我962全日服務
miklcct 發表於 2021-1-31 17:28 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2021-1-31 04:46
個問題係,本身 81 係做緊沙田同大圍兩邊客,缺一不可,
有曬兩度 81 先開得密。之但係,如果你將81再兜入 ...

最好做法係81一拆二,班次減半,禾輋嗰條線改沙市直出,美林嗰條線延伸落顯徑食埋條81S,72飛走埋沙田,咁就全沙田都有益(沙田市中心快咗,大圍覆蓋大咗)
進智公交
THomas20010808 發表於 2021-1-31 23:44 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-1-31 17:28
最好做法係81一拆二,班次減半,禾輋嗰條線改沙市直出,美林嗰條線延伸落顯徑食埋條81S,72飛走埋沙田, ...

81一拆二,班次減半?

10-15分鐘一班,即係變咗20-30分鐘一班?班客走晒啦,新增等車時間仲耐過快咗嘅時間。
THomas20010808 發表於 2021-1-31 23:45 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-1-31 16:13
拆比顯徑的問題係,回程總站點算,開去禾輋定顯徑好? 沙市冇左一半班次都唔會放過你,加上飛走大圍快10分 ...

個人同意81南行改行青沙,北行照行大埔道的方案。雖然單方向拆缐有啲困難,但係如果做到當然最好。

北行停埋美楓就可以了