hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區議員將就青衣南直達荃灣巴士線試路 ...
開啟左側

[其他] 葵青區議員將就青衣南直達荃灣巴士線試路

HM3044 發表於 2021-1-28 11:11 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-1-28 00:56
41M 43B 243M 重疊而且青南出荃灣太慢既問題係要解決,問題係點改,太多因素要考慮同取捨

行荃灣路,塞 ...

如果比我揀
我會拉41M去碼頭,兼併青衣方向嘅41P
243M都改擺碼頭然後跟948B行法,青桃樓做尾站行南橋出,兼併243P
243M仲要跟41M行楊屋道避塞車
43B就拉入美景入面

青衣碼頭南北分界會易做啲
kei_hk 發表於 2021-1-28 11:17 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-1-28 11:11
如果比我揀
243M都改擺碼頭然後跟948B行法,青桃樓做尾站行南橋出, ...
243M仲要跟41M行楊屋道避塞車
43B就拉入美景入面

沙咀道 vs 楊屋道

天下交通一樣塞

拉43B 入美景?
乜有位咩
美景對出起緊的新公營房屋﹐應該有預巴士站的﹐到時拉落去都講得通。

arfung 發表於 2021-1-28 11:22 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-1-28 11:11
如果比我揀
243M都改擺碼頭然後跟948B行法,青桃樓做尾站行南橋出, ...

好似話青衣村唔肯放走總站車。
41A提速時,44原建議改碼頭開經青衣村,但都不批,現改成青衣村開經碼頭再楓樹窩外圍往返長安。
41M若建議碼頭做總站,出發點係好,但又或會有山頭之爭…
arfung 發表於 2021-1-28 11:26 | 顯示全部樓層

KC8249 發表於 2021-1-28 00:22
你上面講果堆線都係講左N咁多年先爭取到,所以我唔明點解要比人話左擁右抱
題外話有朝搭43C只係用左20 ...

43C改快速直出旺角,但無加價賣大包,似係想慳車慳時間為主。
若想全日直出旺角的路線概念成事,應該要有價錢牌$8.9級數的做法,公司才有機會考慮啦。

$8.9出旺角,係有D貴,尤其對比42A/44只收$6.4-6.8,有時都少少肉痛,但41A青工/翠怡站(長青部份座數/涌美村步行過去不遠)上車15分鐘到鴉蘭街的士速度,趕時間又抵課金既。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-28 11:31 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-1-28 10:07
當巴士要入荃灣市中心區域﹐其實只有2條路選擇﹐一係行沙咀道﹐一係行楊屋道。
2條路的高危塞車位﹐我都 ...

咁其實青中同青南都3條線
又唔係是必要條條都一定要入沙咀楊屋陪塞

掃青公+大涌道其實可以係新嘗試
始終而家成個發展向外移緊
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kei_hk 發表於 2021-1-28 11:47 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-28 11:31
咁其實青中同青南都3條線
又唔係是必要條條都一定要入沙咀楊屋陪塞

青公+大涌橋﹐唔係話唔得﹐市中心核心區就難以服務﹐乘客未必接受。

真係要採用這個走線﹐43B/243M 其中一條改為長康開出 (另一條線就唔好攪)﹐青康路落山直出南橋﹐上荃灣路再直接上德士古道天橋(唔經迴旋處)﹐跟E31/49X走法落番青公﹐去到大涌橋去到尾﹐返回荃灣西(後門入)。

好處就係塞車位較少﹐荃灣站都相對近。

壞處係.....
乘客再無得在同一車站 "叫兩飛"。
千色店都要有車站﹐繁忙時間一樣排晒隊。
好偶然都唔知點解荃錦交匯處可以倒塞番上德士古道天橋。

10598C 發表於 2021-1-28 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-1-28 00:56
41M 43B 243M 重疊而且青南出荃灣太慢既問題係要解決,問題係點改,太多因素要考慮同取捨

行荃灣路,塞 ...

其實跟68A行青公仲有個好處,係可以上橋飛走德士古道迴旋處,呢個迴旋處塞起嚟,飛橋可以快唔少

所以243M改出青公,除咗做唔到西站之外,理論上係最理想,但到底西站都有43 43B兩條

不過要小心評估乘客習慣,要睇乘客會唔會慣咗係沙咀道一帶叫三飛,又或者會唔會多啲乘客係沙咀道/楊屋道一帶出發,如果係嘅話,243M出青公仲要得一飛叫反而就唔到班乘客

仲有一個次要問題,就係青衣中 - 大窩口呢一段,九巴冇得用42C收貴價流水...
paul2357paul 發表於 2021-1-28 12:32 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-1-28 11:22
好似話青衣村唔肯放走總站車。
41A提速時,44原建議改碼頭開經青衣村,但都不批,現改成青衣村開經碼頭再 ...

青衣邨居民慣左44總站上有得任揀位,
送車尾又可以行出楓樹窩路追番。
paul2357paul 發表於 2021-1-28 12:39 | 顯示全部樓層
Tummy 發表於 2021-1-28 01:43
出青公我前面已經講過三次 我自己就覺得不如行青敬路 望落少人啲 又做得返半個長安
但係唔知 409 會唔 ...

改架X42C行全段青敬路先啦
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-28 12:48 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-1-28 11:47
青公+大涌橋﹐唔係話唔得﹐市中心核心區就難以服務﹐乘客未必接受。

真係要採用這個走線﹐43B/243M 其中 ...

Again
荃灣市中心so call核心區向外擴展緊
況且又唔係拉走晒所有線

再講
本身條條線都行沙咀/楊屋先夾晒班客行入去
荃豐千色都多人行

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過