hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署對286M上慈雲山的態度
開啟左側

[其他] 運輸署對286M上慈雲山的態度

3ASV174 發表於 2021-2-2 12:45 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2021-2-2 12:14
唔覺得慈雲山段會載空
慈馬需求係好有限,但大隧轉車站可以轉到去沙田大埔粉嶺上水,呢個先係主菜
佢基本 ...

88 咩班次 286M 咩班次先得架
286M 咁既狀態拉上去都唔會同你加班,頂多 88X 級別即係 30 分一班

對慈雲山黎講
30 分一班,但去任何沙田主要地點都要大隧轉車(係衰到石門都唔到)
你新城市去慈雲山會 89 落黃大仙轉 37M,定搭 88 上大隧轉 286M?答案好明顯啦

30 分班去沙市仲有得講下,唔使轉車的話疏車都仲有賣點
做大隧轉乘駁腳真係慳o的

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
neoplan720p + 3 30 分班去沙市仲有得講下

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
2076 發表於 2021-2-2 12:52 | 顯示全部樓層

慈雲山都係諗下點樣打刧條89B上去會比較實際.....如果富山肯交大半條5號出來,都應該有足夠資源再開多一條慈雲山<>大隧<>沙市的路線,唔駛睇馬鞍山面色

至於286M問題,其實同88X/89C一齊重組,拆返開77區自己一條村巴經大隧出觀塘,火炭+濱景又一條出觀塘,平田藍田山又自己一條村巴經大隧直插沙市就算,咁樣加加埋埋用車都少過宜家88X+89C+286M
個人建議:
89C 觀塘翠屏道<>欣安 (循環線) 大老山隧道直入欣安後,經77區、富安花園、沙田醫院後直出大老山隧道
88X 沙田站<>平田 (循環線) 沙田市中心直入大老山隧道,經觀繞上啟田道、平田、碧雲道、油塘、啟田道,後返回觀繞入大老山隧道去沙田市中心
288X 穗禾苑<>鯉魚門 (循環線) 穗禾苑開,經濱景花園後,入大老山隧道,然後經觀塘道、麗港城往鯉魚門
(F1有詳細建議內容)
抗議962B重組
還我962全日服務
Kj2052 發表於 2021-2-2 13:03 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-2-2 12:45
88 咩班次 286M 咩班次先得架
286M 咁既狀態拉上去都唔會同你加班,頂多 88X 級別即係 30 分一班

石門89c,85x都得
YY487 發表於 2021-2-2 13:07 來自手機 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-2-2 13:10 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-2-2 12:35
當然,你問我嘅話我,我都唔會睇好上慈雲山嘅286M。但睇返近幾年九巴開新線,都係以轉乘兼定點班次做主菜 ...

我更加係睇死286M,直情係幫佢整埋「墓碑」(取消特輯),等佢一話取消就即刻製作嘅
至於你嗰個堆「絕處逢生」嘅例子,係咁啱嗰種路線係有需求嘅,例如89S,唔通焗班黃廣來往馬鞍山嘅乘客搭808咩?唔係運輸署唔想塞錢入小巴嘅袋啊,係小巴載客量低得滯啊!一架高載AVBWU載到138人,起碼係綠小(19座位)嘅7倍,如果綠小要開2分鐘一班,轉晒做巴士,隨時可以15分鐘一班零舍「他條」
89S嗰啲路線先至會好似你話齋「絕處逢生」,馬鞍山來往慈雲山,開條鐵咩?慈雲山係開,都開條沙田市中心路線啦!F區有位仁兄提出嘅重組計劃嘅Part 1我喺大程度上認同㗎,又可以用埋89B嘅資源
Part 1傳送門
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
ATS48 發表於 2021-2-2 13:15 | 顯示全部樓層
應該方案2 最好?

如果響鑽石山站 裝番部拍卡機, 好似新西果d 咁, 落車拍卡雙向分段, 朝早應該可以執下小小小巴客雞?
順便摺埋條205M
暉仔
6516 發表於 2021-2-2 13:20 | 顯示全部樓層

拉條286M上慈雲山, 當用4部車
如果呢4部車用晒黎加密3M去彩虹轉車, 點都著數過去大老山轉車
3M唔止可以轉大老山, 連荃灣, 大西北同獅隧線都有著數
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-2 13:22 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-2-2 12:14
唔覺得慈雲山段會載空
慈馬需求係好有限,但大隧轉車站可以轉到去沙田大埔粉嶺上水,呢個先係主菜
佢基本 ...

你個所謂轉車主菜
用而家其他方法轉車仲好過等2/30分鐘一班既286M轉
咪玩啦
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVBWU291 發表於 2021-2-2 13:26 | 顯示全部樓層
ATS48 發表於 2021-2-2 13:15
應該方案2 最好?

如果響鑽石山站 裝番部拍卡機, 好似新西果d 咁, 落車拍卡雙向分段, 朝早應該可以執下小小 ...

走線3搞咩,為咗個志蓮淨苑,要喺鑽鐵門口行大運先上慈雲山?除非佢大磡道有站,咁都還可。

另外,我將焦點放咗喺張相嗰3部鐵甲到
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
 樓主| kay 發表於 2021-2-2 13:30 | 顯示全部樓層

其實依家3個方案,無一個係運輸署原則上同意,當九巴同運輸署同一陣線

最後係唔會問到九巴想要咩方案

如果運輸署同九巴對幾個方案都無興趣,開會傾都無用

要得到運輸署口一句不反對,原則上同意,先有機會

但慈雲山方案問題係車程長左好多,去到涉及資源上的紅區,而286M都係被孤立既線
世界很簡單 人類很複雜