hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【突破框框,破舊迎新】一次重組,同時解決234X 40假特 ...
開啟左側

【突破框框,破舊迎新】一次重組,同時解決234X 40假特快同埋觀深無車嘅問題

樓主| AV296 發表於 2021-2-4 21:27 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-2-4 18:23
concept真係唔錯,但細節位出出地事
40改行長沙灣道,對觀青講真到喉唔到肺,都係唔夠紅小黎
同時要使荃灣 ...

多謝師兄咁詳細嘅comment

40號行長沙灣道,一嚟當然想補返234X嘅位,二嚟行長沙灣道,應該近海定近山,都可以以合理步程行過去搭車
反而如果行青山道,咁長沙灣道以南(以西?)嘅人,似乎要行比較遠
至於紅小,我認為40號起碼有2個優勢,第一係價錢,第二係乘客嘅信賴程度。唔係話紅小唔安全,但係巴士始終有個優勢,就係巴士公司起碼係大公司,而唔係紅小咁,你起碼知上咗嗰架係咩車,出咗事都知搵邊個負責。
第二個point好似好難解釋咁,主觀啲嚟講,即係啲生客會信得過九巴多過紅小咁解。Anyway,我覺得40號點都有競爭力嘅

荃灣西約去東九龍,係我其中一個r爆頭都諗唔到點解決嘅位,惟有用住芸芸九巴頭10%密嘅48X轉290/42C,希望佢地可以收貨。我自己覺得佢地去西九需要過東九,所以用40號車程慢少少換取234X上西廊+去九龍城同新蒲崗 (連同合理班次)。如果都唔得,可能就要33號兜西約,或者以西約做總站。荃灣西站有咁密嘅290系,33號又唔多客,沙中線通車之後更加可以喺啟德/鑽石山轉車,拎走33我覺得不無道理 (當然符唔符合33開線初衷又係一個問題)

觀塘道問題,我唔清楚配額問題實際情況係點,但係我同時將33同40收埋入下通道,40號由迴旋處變橋底,應該可以減少阻力
如果都係唔得,可以改下行牛頭角道 (13D行法?),或者等沙中線巴士重組,free番啲quota出嚟

其實呢個都好多沙石,多謝師兄提出咁多細節位啲問題

樓主| AV296 發表於 2021-2-4 21:28 來自手機 | 顯示全部樓層
Wallacetylt 發表於 2021-2-4 18:35
其實當中九龍幹線建成時,荃灣便可以真正觀塘特快,我建議行九龍城段可以開辦新線,甚至做埋啟德 ...

不過中九龍幹線就做唔到九龍灣同黃大仙
Ricky403 發表於 2021-2-4 21:51 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-2-4 21:27
多謝師兄咁詳細嘅comment

40號行長沙灣道,一嚟當然想補返234X嘅位,二嚟行長沙灣道,應該近海定近山, ...

青山道始終有紅小,而海皮嗰邊有296C,40做到嘅觀深都好少係之前班觀青
要行出大路,即使係大巴都無門口上車嘅小巴咁吸引

其實荃灣西來回黃大仙,本身40唔快,加到你講個轉乘應該OK
但美荔來回黃大仙快車先係最難搞,為呢個重組特登全日拆214X又唔值得
班客亦難以接受碌番214,美孚>黃大仙會慢20分鐘,反方向都慢10分鐘

仲有一個好多人都提到嘅concern就係296C何去何從?
尚德同海盈九巴唔會肯放棄,但搵咗40做觀深,觀旺又有1A,296C好難搵食
.
tonychow 發表於 2021-2-5 10:43 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-2-4 21:51
青山道始終有紅小,而海皮嗰邊有296C,40做到嘅觀深都好少係之前班觀青
要行出大路,即使係大巴都無門口 ...

美孚落九龍東,唔少版友都有提過方案,例如 38 改落美孚
反而 296C 先係難處理果條線,我唔知海盈點睇條 296C 作用。如果海盈可以放走條線(換其他線落去),我嘅理想方案係撤出深水埗,做康城 - 尚德 - 觀塘道 - 九龍城飛橋 - 旺角 - 油麻地 - 高鐵站(留意返如果 234X 轉循環,有機會減到配額)
留意返依家油麻地無快車去九龍東嘅,咁做可以補到一個好大嘅缺口
至於尚德,本身搭 796C 去深水埗唔會慢得過 296C,如果一換一唔知肯唔肯放條線
海邊去 296C 沿線可以繼續用 701 系轉車,咁只有海盈 - 觀塘道需要補位,初步建議係 16 部分班次拆特快線沿線飛橋,多咗嘅時間沿海邊落海盈總站
當然講遠咗好多了

Ricky403 發表於 2021-2-5 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-2-5 10:43
反而 296C 先係難處理果條線,我唔知海盈點睇條  ...

我諗到嘅同你有少少唔一樣
其實熊貓大窩口葵興九龍東本身有38、42C唔駛點改,黃>美214車程算合理,車錢又比較平,33理論上行埋葵芳+去程美孚就得
296C我個人想踢佢入九商,海盈方向踢埋行偉業街,尚德方向出番觀塘道方便叫兩飛
至於海盈再一換一畀佢去高鐵站,做落去我諗個重組會太複雜,效益都未必好大,因為油麻地多啲客嗰截仲有線王1A同296D爭食,信和其實而家咁行都叫擦邊做得到
40麗港城方向要入偉業街,創紀段觀塘道交棒畀296C
234X都係順時針循環 (呢個建議入面多個好處 - 擦邊太子),不過如果未必拆30X,就會來回都行大涌道直出直入
轉乘補40<>296C九龍城轉車站互轉、48X<>42C荃<>黃,加埋40<>33,都夠

當然,黃>美降級、荃<>黃 麗<>葵無咗直車、海盈得番單邊觀塘道、40單邊偉業街、296C入九商黑洞,都係潛在問題
ATSE40 發表於 2021-2-5 11:50 | 顯示全部樓層
明白樓主想點樣,但係深水埗會唔會咁易接受返單邊要 $8.8 嘅 40?而家觀青都只係 $10,其實唔差得遠。同埋美孚會唔會願意放棄的士走線?
腦補當真,真要補腦
tonychow 發表於 2021-2-5 12:30 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-2-5 11:43
我諗到嘅同你有少少唔一樣
其實熊貓大窩口葵興九龍東本身有38、42C唔駛點改,黃>美214車程算合理,車錢又 ...

我就覺得油麻地無你想像中咁方便 早排有人問路油麻地去觀塘道有無車快過全程搭鐵,你睇返其他版友係答何文田轉 215X
我心目中嘅 296C 係會拉埋落康城,咁嘅話康城直達線多咗,出旺角個 package 唔會差過地鐵好多,當然要尚德放走總站變中途站同 796C 爭食,而縮落高鐵站應該會夠車延長
不過樓主唔知邊度變堆車出來,美孚果度我無意見,但係總站都爆爆地,如果要 214 延長嘅話可能要去埋茘枝角總站,車源有 d 緊,未計 40 本身美孚都可以落 ~15 人左右,倒落 214 就不如地底見

Ricky403 發表於 2021-2-5 13:26 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-2-5 12:30
我就覺得油麻地無你想像中咁方便  早排有人問路油麻地去觀塘道有無車快過全程搭鐵,你睇返其他版友係答 ...

道路網+鐵路網問題,油麻地去九龍東好難快得起
好耐之前我試過每個星期六都要由油麻地上慈雲山
試過一次203E大甩班之後都係揀番地底到黃大仙再轉車上山

即使你改到296C走落佐敦,但都係要塞旺角,去觀塘都唔夠1A密同穩定
至於將軍澳來回信和應該大部分人都慣咗行,南至加士居道嗰頭就有296D,剩低中間嗰截都唔多客
.
Waiyin12 發表於 2021-2-5 14:41 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-2-5 10:43
反而 296C 先係難處理果條線,我唔知海盈點睇條  ...

38行青公,落美孚不及40行葵涌道順路

38同42C一齊做緊青山上路
前者係葵涌嘅線,後者就係青衣開出嚟
要飛青公都應該42C做先
0q9w8e 發表於 2021-2-5 15:08 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-2-5 12:30
我就覺得油麻地無你想像中咁方便  早排有人問路油麻地去觀塘道有無車快過全程搭鐵,你睇返其他版友係答 ...

93K?