hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【突破框框,破舊迎新】一次重組,同時解決234X 40假特 ...
開啟左側

【突破框框,破舊迎新】一次重組,同時解決234X 40假特快同埋觀深無車嘅問題

Quanta 發表於 2021-2-5 23:54 來自手機 | 顯示全部樓層

296C已經延長咗去海盈邨,九巴咁難得深入到新巴地頭,喺兩邊總站都同新巴搶客下唔覺得九巴會放棄
Ricky403 發表於 2021-2-6 00:23 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-2-5 18:46
一條咁長嘅234X轉循環,仲要行咁多塞車地帶,好容易甩班甩到甩肺,呢啲咁長嘅巴士行循環肯定死梗

與其繼 ...

如果接受到類287X式單向咁掃油尖旺,234X本身荃灣段唔長,其實有潛質轉循環
我自己度咗個方案,都要234X轉循環先勉強夠車畀你同時做大33同40
.
Ricky403 發表於 2021-2-6 10:25 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-2-5 18:37
咁40當初改嘅時候,有部分人流失至地鐵,佢地都係咁行出去㗎啦。青山道要行出去,同理,長沙灣道都要行入 ...

296C我嘅選擇係西行單邊飛觀塘道,來回入九商;調番轉40東行九龍灣後就轉入偉業街
始終東行296C係貴過40,理應食番正觀塘道,兼且方便尚德客同296A叫兩飛
西行296C平過40,可以用「避免大幅拖慢尚德客出旺角車程」為由直飛九商,九商<>旺角又可以取代平價24特

我自己諗個重組都係主力處理33/40/234X,海盈、尚德<>黃大仙,或尚德<>油麻地,我就無乜意見
.
 樓主| AV296 發表於 2021-2-6 13:40 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2021-2-5 23:54
296C已經延長咗去海盈邨,九巴咁難得深入到新巴地頭,喺兩邊總站都同新巴搶客下唔覺得九巴會放棄 ...

我都覺得係
不過既然其他人講到296C會無客,我純粹覺得拉上黃大仙,美孚直出,既能開拓新客源,更可以避開旺角塞車地帶,更加可以釋放旺角嘅quota
兩虎共鬥,其勢不俱生,倒不如296C退出呢個市場,又唔影響兩邊總站

當然,我對296C點就無所謂,橫掂呢個proposal係以234X真特快做主幹
 樓主| AV296 發表於 2021-2-6 13:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-2-6 00:23
如果接受到類287X式單向咁掃油尖旺,234X本身荃灣段唔長,其實有潛質轉循環
我自己度咗個方案,都要234X ...

順時針循環,去荃灣方向要喺南行等車,同30X 238X又唔同站位
逆時針就做唔到太子
而且234X轉循環同287X唔同嘅,係234X要兜多個尖沙咀,234X旺角去尖沙咀,都夠30X去到長沙灣,咁234X特快效果就得單向
另外287X班次都唔係幾穩定,幾次彌敦道等287X,都係4-6分鐘內嚟兩架。(睇ETA)   287X 全程122分鐘,30公里,尚且要12架車去應付塞車嘅風險,234X而家77分鐘,16公里,如果改循環,其實值唔值得改循環?

另外車源問題,我#1 最尾都講過,不詳述
 樓主| AV296 發表於 2021-2-6 13:58 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-2-6 10:25
296C我嘅選擇係西行單邊飛觀塘道,來回入九商;調番轉40東行九龍灣後就轉入偉業街
始終東行296C係貴過40 ...

我自己就比較懷疑「觀塘道quota」係咪存在,同埋佢個範圍(又唔似係成條觀塘道),更加唔肯定係咪一架車入觀塘道,另一架車就必然要拎走
40, 33行觀塘道下通道,相信已經可以避開塞車位

當quota真係存在,其實觀塘道另一個替代,係牛頭角道。橫掂40號都係搶緊6D客,如果觀塘道真係有quota,不妨將40改行牛頭角道。至於荃灣,大多數人都係搭33,去西約就40號,其真雙飛又真係唔係咁必要。

其實296C做黃大仙放棄旺角,除咗釋放旺角quota,避開旺角塞車,更可以將2F 214嘅客吸引至296C。老實講,296C去到呢個階段,觀塘道都可有可無,可以改行觀繞,經新蒲崗入黃大仙,相信會做到一批新客。
 樓主| AV296 發表於 2021-2-7 16:25 來自手機 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2021-2-5 18:37
咁40當初改嘅時候,有部分人流失至地鐵,佢地都係咁行出去㗎啦。青山道要行出去,同理,長沙灣道都要行入 ...

補充多一點,如果唔考慮實際停站位置,296C改美孚出入,除咗完美解決美孚無黃大仙快車,同埋296C無客嘅問題,更可以順便upgrade 2F 同 214黃大仙嘅客。
tonychow 發表於 2021-2-8 12:29 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-2-7 16:25
補充多一點,如果唔考慮實際停站位置,296C改美孚出入,除咗完美解決美孚無黃大仙快車,同埋296C無客嘅問 ...

咁就輪到觀旺無快車,依家除咗 296C 都係得 16
當然好似我隔離 post 講,想玩到盡就拉 16 一半班次入海盈,296C 一係落高鐵站再唔係直入荃灣,旺角亦唔使兜尖沙咀
今晚要計下行車時間

樓主| AV296 發表於 2021-2-8 15:30 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-2-8 12:29
當然好似我隔離 post 講,想玩到盡就拉 16 一半班次入海盈 ...

296C 20分鐘一班,相信啲客寧願坐條密啲嘅16或者1
A

當然我諗九巴恨咗upgrade 16號好耐,你同九巴講整條16X收$7.5 旺角,個角字都未出聲,佢地應該會好開心叫定人準備...

利申,上面純粹亂嗡
S3BL100 發表於 2021-2-8 23:55 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-2-8 12:29
當然好似我隔離 post 講,想玩到盡就拉 16 一半班次入海盈 ...

觀旺快車只係得東行有用,1A 要經太子而食唔正先達

不過 296C 停旺角道,站位同 13D 16 以及 2A 2X 唔同,又局限左其價值,除非改停西洋菜街及/或先達,然後連亞皆老街堆站都唔停

西行 1A 車海,296C 得果廿分班,飛橋但要塞亞皆老街,1A 隨時快過佢

fb.com/scientisthk2usa/