hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何N271紅磡站尾車比較早收?
開啟左側

[問題] 為何N271紅磡站尾車比較早收?

樓主| louis19910701 發表於 2021-2-5 13:58 | 顯示全部樓層

deep3@italk 發表於 2021-2-5 02:10
以前70 佐匯頭車開0540, 自從70 取消後, 中間就多左一大個真空位, 其實係咪應該加多班N271 紅磡站尾車,  ...

其實未必需要加車,拉疏N271 4點後嘅班次到30分一班就OK,反正呢個時段好少客
即現時 0400 0420 0440 0500
拉疏到 0400 0430 0500 0530
咁唔洗加車都可以開到0530尾班車
HT408 發表於 2021-2-5 14:00 | 顯示全部樓層
louis19910701 發表於 2021-2-5 13:58
其實未必需要加車,拉疏N271 4點後嘅班次到30分一班就OK,反正呢個時段好少客
即現時 0400 0420 0440 0500 ...

無記錯有一架N271紅磡開入大埔之後會做返271出九龍收工
如果拉後開可能會影響南行班次

neoplan720p 發表於 2021-2-5 14:11 | 顯示全部樓層
邊個話一定要24小時服務架?

有幾多人會5-6am 由油尖旺返大埔?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
KE7066 發表於 2021-2-5 14:54 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-2-5 14:11

咁講嘅唔爭在 cut 到條 N271 得返幾班,好似啲 S 線咁算啦

客量固然唔多架啦,但係又係咪應該由得佢真空呢?正如前面講呢個係 70 取消之後嘅問題,即係本身唔係真空嘅
GU9338 發表於 2021-2-5 15:04 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2021-2-5 14:54
咁講嘅唔爭在 cut 到條 N271 得返幾班,好似啲 S 線咁算啦

客量固然唔多架啦,但係又係咪應該由得佢 ...

如果執正黎做既話
70 取消沿線 73A 80M 81C 271 都要朝五晚一咁開
但真係擺明開黎蝕錢

埔公後期連 72A 74A 都頂唔順要提早開尾班止蝕

東鐵頭班車已經係全城最早
72X 87D 都係 0600 左右就開頭班車
其實未至於無車搭既
請用文明來說服我。
kitarolo 發表於 2021-2-5 15:07 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-2-4 19:57
落紅隧口搭N373再搭73搭返轉頭

應該N182轉72A較可取
KV8948 發表於 2021-2-5 16:00 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2021-2-5 14:00
無記錯有一架N271紅磡開入大埔之後會做返271出九龍收工
如果拉後開可能會影響南行班次

紅磡0400果班,依家武肺時間表呢個字軌開0410遲左十分鐘,返到富亨0515左右
neoplan720p 發表於 2021-2-5 18:23 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2021-2-5 14:54

客量固然唔多架啦,但係又係咪應該由得佢 ...

某程度我係認同部分通宵線唔駛雙向做足成晚。
未有武肺前,好多通宵線客量已經好差。

如果因為呢堆通宵線雙向開足全晚,
而搞到巴士公司蝕大錢、加大價,
最終全港乘客受罪,
又何必呢?

例:N680、N691、N962呢堆線,4 am前出市區,有幾多客呢?可唔可以開60分鐘一班?
3am 後入新界,又有幾多客呢?可唔可以60分鐘一班呢?
其實唔係無得討論。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
kitarolo 發表於 2021-2-5 20:34 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-2-5 18:23
3am 後入新界,又有幾多客呢?
可唔可以60分鐘一班呢?

N373應該是插旗嘅產物?
673都係早上偏晏入新界、
2030就尾車出港島,978叫做
夜啲,反正啲車都係做N373……

968需求大嘅開全晚嘅N368
無問題,但N373唔進取全晚做每30
分鐘一班可能對家用更密/更便宜嚟爭?

N373九龍區停站雖唔少,可貴價執到
流水客,但呢條線嘅常客都用咗月票啦,
生客和味嘅有幾多先? 連回本都成問題。

凌晨三點後每小時一班疏過紅色
小巴,就會墮入惡性循環更加少客搭。

N680、N691、N962呢堆線,4 am前出
市區,有幾多客呢?可唔可以開60分鐘一班?

無紅小競爭嘅新市鎮我贊成咁做

如果因為呢堆通宵線雙向開足全晚,
而搞到巴士公司蝕大錢、加大價,
最終全港乘客受罪,又何必呢?

有競爭就蝕都爭咗先、搵日間獨市
掠水線嚟劫貧濟富,已經唔係首次。
AV296 發表於 2021-2-5 21:29 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-2-5 14:11

呢句可以套用落去除咗N121 N122之外嘅大部分通宵路線,包括一樓所講嘅N216 N281。