hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 22/2 起 16x 加班及增設回程班次
開啟左側

[路線消息] 22/2 起 16x 加班及增設回程班次

樓主| KC6831 發表於 2021-2-6 20:23 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2021-2-6 18:02
唔好講星期六下繁, 淨係講星期六午飯後至晚間, 觀塘繞道入將軍澳道
經常塞到hihi, 今日已經有辦你睇, 龍尾 ...

將隧個死症等將藍去醫佢,都叫有得醫下嘅

反而啟田道,我唔覺得佢會有開源道咁嘅魅力,吸引人去大大力解決,而家都八點有多啦,啟田道上山條路 google map 都仲係紅黑紅黑咁,反而將軍澳道又郁得下
kmb71k 發表於 2021-2-6 21:20 | 顯示全部樓層
回程旺角至新蒲崗一段應該改到296C咁行
甚至乎應該飛甩埋九龍城同新蒲崗
以上回應,是否可行?是否合適?
znc1911e 發表於 2021-2-6 21:43 | 顯示全部樓層
唔好講星期六下繁, 淨係講星期六午飯後至晚間, 觀塘繞道入將軍澳道

可能逆走學603行上藍田最避到塞車
將隧口塞 啓田道塞 碧雲道一定唔會塞
JX9097 發表於 2021-2-6 23:41 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2021-2-6 17:29
最後多過 RPP 一班車,我覺得係關轉車站事

真係驚796系搶到客?
JX9097 發表於 2021-2-6 23:42 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-2-6 21:20
回程旺角至新蒲崗一段應該改到296C咁行
甚至乎應該飛甩埋九龍城同新蒲崗

價錢牌問題...16X平過296C
JX9097 發表於 2021-2-6 23:43 | 顯示全部樓層
znc1911e 發表於 2021-2-6 21:43
可能逆走學603行上藍田最避到塞車
將隧口塞 啓田道塞 碧雲道一定唔會塞
...

咁又兜得太遠喇啩...
除非碧雲道直接返總站
或者碧雲道上擺平田
EX-TL 發表於 2021-2-7 01:26 | 顯示全部樓層

KC6831 發表於 2021-2-6 20:23
將隧個死症等將藍去醫佢,都叫有得醫下嘅

反而啟田道,我唔覺得佢會有開源道咁嘅魅力,吸引人去大大力解 ...

用google map present塞車情況我一向唔buy.

圖中啓田道深紅色一段係基孝中學巴士站, 前面紅色係啓田商場天橋底燈位, 中間夾住個康田苑巴士站, 而且講緊由迴旋處上到啓田商場都係斜路, 車多(含違泊), 有巴士, 站密, 上斜行得慢, 有燈位, 夾夾埋埋見紅唔出奇.

最好笑係深紅色後面唔係紅色, 係橙色, 我就唔知有幾塞, 但睇埋滙景花園入面都有半邊迴旋處橙色, 藍田站C出口巴士站又係橙色, 咁橙色代表緊嘅只係車比較多, 但唔係塞車, 再睇埋啓田商場215X 216M巴士站一樣係橙色, 觀塘警署對出兩個橋底調頭處亦係橙色.

之前就話係啓田商場違泊拉龍落藍田站, 但係幅圖唔係講呢樣嘢, 反觀藍田站213M 38巴士站出現深紅色, 又係代表緊違泊/塞車嚴重?

啓田道違泊嚴重係真, 阻到巴士埋正站位亦都係真, 但唔好是但求其cap google map咁粗疏.

講番觀繞落將軍澳道同16X關係先, 16X係一至五下繁服務, 而通常將軍澳道上山方向會塞到七點九左右, 觀繞龍尾大約維持1.5小時, 期間十日有九日半都唔關東隧/啓田道/油塘事, 除非真係有意外, 因為啓田商場違泊阻街頂番落藍田站, 以16X新增回程時段嚟講, 發生機會好低, 而行將軍澳道上山遇塞車機會係絕對地高.
EX-TL 發表於 2021-2-7 01:35 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-2-6 18:45
老老實實,今日觀繞又衰咩野?年近歲晚多人出入食飯?今日似乎比平日塞得更精彩。
成條 798 來回食正大隧 ...

正常團年塞車係夜晚九點後入將軍澳會塞, 因為後生喺市區家人屋企返入去.

引伸到如果係因為團年而塞車, 理論上應該係觀繞落油塘 啓田道方向塞車先正路.

今日衰咩冇特別留意, 反正星期六下晝呢個位都係塞車.

安達臣發展抵銷番未來將藍通車後, 將南人轉行新隧道的流量, 我對板友話將藍通車改善到將軍澳道交通有保留.
dennis28a 發表於 2021-2-7 05:22 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-2-7 01:35
正常團年塞車係夜晚九點後入將軍澳會塞, 因為後生喺市區家人屋企返入去.

引伸到如果係因為團年而塞車,  ...

咁我又無咁悲觀既,安達臣公屋區私家車增長又無將軍澳咁誇張,將藍開一開點會紓緩到既。
不過只係去返 5-6 年前果種塞法,都係塞。

PS:將藍 2022 尾都唔知通唔通到車
惡意回復是不道德的行為。
tommy14D 發表於 2021-2-7 07:15 來自手機 | 顯示全部樓層

慢線剩係畀車for上秀茂坪同連德道之用就解決整個問題,上秀茂坪成日要同入將軍澳啲車一齊塞,次次71A綠小上山都慢過兜山嘅60綠小,呢刻行啟田道實快啲,又同紅van豆,紅van最尾先到啟田