hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【炒埋一碟】(16/33/)40/234X/296C重組
開啟左側

【炒埋一碟】(16/33/)40/234X/296C重組

樓主| Ricky403 發表於 2021-2-7 17:44 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2021-2-7 15:36
296C 改咗入九龍灣之前嗰段觀塘道就完全無車上將轉,得返93K,打算點解決? ...

Google「淘大去將軍澳」搵到102小巴
如果真係好唔滿意無車去德福/淘大,我認為加14同98、98A、296A轉乘係其中一個出路
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-7 17:47 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2021-2-7 00:07
40唔經觀市,會失去不少原有牛頭角站/觀塘市中心既轉乘客,想問點補位

牛頭角站同喜鵲樓站相隔幾遠,有無500米?
500米以內我自己認為係合理步行距離
況且40改完已經唔再係而家呢條40,荃葵行街區實則已經畀33、38、42C瓜分咗,而38、42C本身係齊哂轉乘,33都大可以加番
當然,九巴角度肯定係瞞天過海,博無人留意到
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-7 18:34 來自手機 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-2-6 19:50
唔錯,錦上添花係幾好

有少少意見:

1. 234X我咁改係想吉彌敦道北行配額畀葵涌線,同時慳車
我自己認為太子、旺角番荃灣鐵路同紅小競爭力都大,一邊車錢平一邊細車真特快,巴士夾硬做呢個市場,可能同紅小兩敗俱傷,尖沙咀又搶唔到西鐵客,不如參考而家主打有位坐
港威有得拍機,但行落柯士甸站實則急步都要大約6-8分鐘腳程,荃灣西站出口又吊腳,巴士尾站中港城直落樓下,我自己認為比旺角特快博得過,掉番轉要班客行出金巴利道已經輸哂
至於30X,行荃灣東轉搶238X客算數
2. 40西行如果行九龍城天橋,連譽港灣站都無得停,福佬村道站又可能唔夠距離cut入去,況且嗰度禮拜六日例塞,不如行番地面做多幾個
3. 40東行無做觀市,因為留咗畀貴啲嘅296C,296C行觀塘道可以畀尚德繼續叫兩飛,減少阻力
當然,都可以係296C上觀繞,40行觀塘道,但始終收費架構問題,東行觀深貴過觀美,深水埗實嘈,觀美加價,美孚都實嘈
成效同可行性,缺一不可,但如果真係要兩者做取舍,我會傾向可行性多啲
.
ATSE40 發表於 2021-2-7 18:39 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2021-2-7 16:22
如果繼續抱住「有窿位就唔容易解決」嘅心態,咁根本無可能改任何路線。85C唔會轉到85X,因為成個橫頭磡同 ...

咁咪自相矛盾囉,麗港城要有車去新蒲崗九龍城重要,填海區就唔使有車去?何況而家海盈只係得 296C,麗港城有條直出嘅 69 同 69A,快過條塞觀塘嘅 40 多多聲。如果想講行去搭 12A 就可以慳返,因為如果係咁一開始所有人行去深旺道/海達搭車就可以,唔需要有 701A / 702B / 296C。
trade-off 嘅情況係要地區接受嘅情況先至係,唔係嘅就係叫窿,係要填架。

腦補當真,真要補腦
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-7 19:11 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-2-7 16:22
如果繼續抱住「有窿位就唔容易解決」嘅心態,咁根本無可能改任何路線。85C唔會轉到85X,因為成個橫頭磡同 ...

唔要既野就話trade off je
黃大仙/葵涌道全部都係大位
邊個會想換走?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-7 19:36 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-6 01:07
咁樣炒埋一碟仲要有唔少窿位搞到要 BBI 補,固然唔容易通過

不過如果只論整體規劃同最終結果,我個人認為 ...

針無兩頭利:如果舊區線行青山道,要天降,會難過40順手做埋;296C你個拆法都係變相搵尚德笨
嗰邊連爭取6P加班延長服務時間都不得要領,算吧啦

你諗緊嘅野其實係啱,但改完行邊條路,好多時有現實考慮:
觀深用40做,40就要行中軸線半特快先至做得起,而且咁啱兩個麗城都有去中軸線需求
尚德296C,就唔駛一定入觀塘道,因為仲有296A,再轉14/15/16就連德福淘大巴士都補埋;海盈將來有屯馬線直達啟德鑽石山,交通會方便好多,296C被搵笨都唔係完全不可接受(?

最重要嘅係,今次我地個方針真係唔同
呢個重組由宏觀角度諗,配合乘客主要需求,改四條線可能製造20%問題,但解決到而家80%問題,改完仲有車剩,80變20乘客亦整體賺咗;窿位視乎少數乘客點揀,但明顯唔係單純減車重組
你由微觀角度諗,可以更照顧地區需要,唔係壞事;但kay兄成日講改得都係減,九巴運署見搞完一大輪都減唔到車,可能直接作罷,變成你成日講嘅「連上RPP機會都無」
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-7 19:41 來自手機 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2021-2-7 18:39
咁咪自相矛盾囉,麗港城要有車去新蒲崗九龍城重要,填海區就唔使有車去?何況而家海盈只係得 296C,麗港 ...

我諗AV296兄諗住推佢地落屯馬線
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-7 19:46 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-7 19:11
唔要既野就話trade off je
黃大仙/葵涌道全部都係大位
邊個會想換走?

區區都唔想換走,結果只係邊區無客/收得平就邊區減班,之前都探討過
不過理論上麗港城直車去深水埗區,轉快車 (33/38/42C勉強做到一飛半或兩飛) 去葵涌,會比較合理;而家麗港城去深水埗區個40轉2A/6D,真係搵鬼搭
ATSE40 發表於 2021-2-7 19:49 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-2-7 17:44
Google「淘大去將軍澳」搵到102小巴
如果真係好唔滿意無車去德福/淘大,我認為加14同98、98A、296A轉乘係 ...

咁咪啫係唔得囉,你當個個都係本版版友咁會次次由尚德行去坑口?何況尚德本身已經有 296P 去九龍灣,遲啲開埋將轉南行仲可以轉 297,咁樣淨係為西九而改過到將軍澳嘅機會好低囉。
腦補當真,真要補腦
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-7 20:05 來自手機 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2021-2-7 19:49
咁咪啫係唔得囉,你當個個都係本版版友咁會次次由尚德行去坑口?何況尚德本身已經有 296P 去九龍灣,遲啲 ...

呢個的確係難題
咁可能296C調轉行偉業街,40九商搭觀塘道
如果都係唔得,觀深同東九荃葵四寶應該無得搞

代價係做唔到九商<>旺角,而我認為296C食呢個大餅好過喺德福同1A/16爭