hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【炒埋一碟】(16/33/)40/234X/296C重組
開啟左側

【炒埋一碟】(16/33/)40/234X/296C重組

Waiyin12 發表於 2021-2-7 20:59 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-2-7 17:40
彩、黃>荔、美有214,會慢少少,不過路況穩定啲,價位都平一截
如果投訴無直車,係講唔通

問題係40去美孚係快過2A 6D 214 etc好多
況且而家已經嘔咗好多美孚特快客(講緊一班上成十個)
叫人上返堆流水亦講唔通
(但我唔反對40一半班次飛美孚)
https://www.instagram.com/_yying.__/
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-7 22:03 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-2-7 20:59
問題係40去美孚係快過2A 6D 214 etc好多
況且而家已經嘔咗好多美孚特快客(講緊一班上成十個)
叫人上返堆 ...

我認為要諗嘅係,西行如果叫佢地搭214,會走幾多,實際會慢幾多?
如果214做替代效果唔理想,佢又有冇條件開直達長荔街特班?
唔好忘記而家西行40收緊$8.8,蝴蝶谷道間中都會塞車
東行$6.4特快太難唔做,落唔落時間差亦細啲,所以我安排33落黎停一停,無影響

BTW兩繁仲有40A唔會取消,雖則目前一班可能有啲杯水車薪
觀塘道依然有40,如果蝴蝶谷龍翔道唔塞可能爭~5-10分鐘咁樣
.
S3BL100 發表於 2021-2-8 00:41 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-2-7 19:36
針無兩頭利:如果舊區線行青山道,要天降,會難過40順手做埋;296C你個拆法都係變相搵尚德笨
嗰邊連爭取6 ...
最重要嘅係,今次我地個方針真係唔同
呢個重組由宏觀角度諗,配合乘客主要需求,改四條線可能製造20%問題,但解決到而家80%問題,改完仲有車剩,80變20乘客亦整體賺咗;窿位視乎少數乘客點揀,但明顯唔係單純減車重組
你由微觀角度諗,可以更照顧地區需要,唔係壞事;但kay兄成日講改得都係減,九巴運署見搞完一大輪都減唔到車,可能直接作罷,變成你成日講嘅「連上RPP機會都無」

不如咁講,對住大部分版友,我都會強調宏觀、要睇 big picture;但真係去到落手做、通唔通過到既層面,微觀先係決定性因素。因此其實係要宏觀、微觀兼顧

而上得 RPP 既重組又唔一定減車既,不過無新增客源、人口而加車既重組就真係上唔到 RPP

如果再睇遠少少,33 過多五六年隨時有機會改行六幹,而且而家九龍灣都儲左唔少客,兩繁溜後;最多只能來回改跟 15A 出入觀塘道(假設擺得落既話),行全條觀塘道既理由其實唔強烈

觀深荃行中軸線先快得起,問題係我從來唔認為行中軸線既觀深有得做,始終太近鐵。所以呢個層面上面,麗城同深長荔既需要唔一致

同樣地,我其實同意你另一篇回應提到,296C 走去做九龍灣旺角會好過同 1A 16 搶。問題係海盈會想要觀塘道,兩個客源既需要同利益亦係唔一致

兩邊需要同利益有別,有時好難攬埋一齊去做,勉強無幸福。否則我當日都唔會建議 296C 拆兩條,當然問題就係車從何來。我當日就係用將隧轉車站做藉口,畀 296D 減班,同時又做到將隧口大角咀,不過點改都肯定有人鬧

而我提出 5D 6P 202 換一條行內街同啟麗晴朗九龍灣既觀深,其實都只係直接殺左幾條本來唔打算取消既廢線(屯碼線殺線名單好似無 5D 份),況且仲勉強可以用蘇屋、麗翠苑(我回程打算太子道西飛橋、荔枝角道右轉東京街)、啟德新增人口作藉口,資源同理據上應該無乜問題(?)

當然,除左呢招同埋直接用 202 資源拉 6D 入觀塘巿中心(無錯,又係 202)以外,深水步區本身無剩餘資源可以玩觀深,而觀塘山下亦唔見得有聲音要求有一條觀深線,呢個係最大問題
fb.com/scientisthk2usa/
tonychow 發表於 2021-2-8 10:43 | 顯示全部樓層

太多位補唔到唔係好事
我初步反建議如下:
33 改行上路,放 38 行下路,補美孚 - 九龍東
40 做觀深行中軸線,無意見
234X 可以用你個方案行,甚至油麻地先落公路,但建議 296C 旺角後直接拉入荃灣,做荃灣 - 旺角 - 九商
16 拆一半班次飛橋,慳咗嘅時間直行連翔道一站返海盈
以上方案應該除咗細位外無野要補
16 296C 同 33 38 可以獨立處理,即係分 3 組,每組 2 條線

AV296 發表於 2021-2-8 16:06 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-2-7 18:39
咁咪自相矛盾囉,麗港城要有車去新蒲崗九龍城重要,填海區就唔使有車去?何況而家海盈只係得 296C,麗港 ...

唔係想挑起罵戰,不過你打完之後有無笑出嚟?
如果你覺得,屯馬線通車之後,啲人有一程過去九龍城新蒲崗、5分鐘一班嘅車唔搭,走去搭塞旺角、20分鐘一班嘅巴士,咁祝福你,可以保持純真嘅童心。明知有屯馬線但係絕口不提,跟住第一句就鬧人自相矛盾,究竟有咩深仇大恨? Sorry, 我語氣可能重咗,但係呢種討論嘅態度,我諗正常人都接受唔到。
更何況,69A收9.2,但係只去到太子,對比起深入深水埗、行九龍城天橋嘅40號,真係完全可以替代?

如果有窿位就代表要用直車塞,咁點解70X可以成功變成277E? 點解85C可以轉成85X? 如果想講「佢地係真正嘅trade off,放棄一條線直車,去換第二區直車/更快嘅車,而且有BBI可以補番個窿」,就可以慳返,因為無論呢個plan,定係我自己嘅plan,都有BBI去補番。只要個地區接受到,就唔係有變無,而係trade off。西約用黃大仙去換佢地爭取好耐嘅234X旺角直出,麗港城當初不滿嘅無深水埗直車,亦可以用葵涌嚟換番。窿位唔一定用直車填㗎。

最後,如果西約同麗港城真係唔甘心,可以叫33號用多10分鐘,行埋西約同麗港城。咁樣唔會嘥觀市同荃市嘅時間,但係補到窿窿之餘,仲可以唔使兜美孚。至於用車問題,我就傾向囉34M嚟開刀,整多三架車,橫掂咁樣之下,西約又有旺角特快,又唔使兜美孚去東九,又有九龍城直車,簡直係大贏家;囉34M出嚟換咁多野,都唔過份。
AV296 發表於 2021-2-8 16:16 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-7 19:11
唔要既野就話trade off je
黃大仙/葵涌道全部都係大位
邊個會想換走?

北區去黃大仙咁大嘅位,邊個會想換走?
沙田圍去大半個深水埗/太子咁大嘅位,邊個會想換走?
馬鞍山去橫頭磡/大半個九龍城咁大嘅位,邊個會想換走?

麗港城非繁會有幾多人去葵涌? 西約有幾多人去黃大仙? 就算有,佢地都俾40號兜美孚嘅極品走線趕走啦。(繁時唔討論,因為可以用特車解決)

仲有,trade off係無用換有用? 呢啲野都係相對,只要換出去嘅,係相對價值低嘅野;而換入嘅,係價值高嘅,咁自然會有人換。如果想保留價值低嘅野? 我就好同意樓主#18所講,再嘈兩個鐘一班囉。

如果西約同麗港城真係唔甘心,可以叫33號用多10分鐘,行埋西約同麗港城。咁樣唔會嘥觀市同荃市嘅時間,但係補到窿窿之餘,仲可以唔使兜美孚。至於用車問題,我就傾向囉34M嚟開刀,整多三架車,橫掂咁樣之下,西約又有旺角特快,又唔使兜美孚去東九,又有九龍城直車,簡直係大贏家;囉34M出嚟換咁多野,都唔過份。
AV296 發表於 2021-2-8 16:19 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-2-7 20:05
呢個的確係難題
咁可能296C調轉行偉業街,40九商搭觀塘道
如果都係唔得,觀深同東九荃葵四寶應該無得搞

純粹亂嗡:九巴會想做1A 296C多啲,定16多啲? 我諗見到215X咁成功,九巴開始對16同13D有少少厭惡,今次係一個好嘅機會,將觀塘去旺角嘅客,推上天橋,做條7.5嘅特快線。
AV296 發表於 2021-2-8 16:23 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-2-8 10:43
太多位補唔到唔係好事
我初步反建議如下:
33 改行上路,放 38 行下路,補美孚 - 九龍東

呢個方案,暫時睇落,幾好
你係咪諗住出新post?

AV296 發表於 2021-2-8 16:37 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-8 00:41
不如咁講,對住大部分版友,我都會強調宏觀、要睇 big picture;但真係去到落手做、通唔通過到既層面,微 ...

如果要做觀深,不如做得徹底啲,兜九龍灣同啟德只會趕客。而且觀塘同深水埗,兩個大區,雙向客源唔會少,如果車程合理,仲可以由地鐵吸客,減輕地鐵嘅壓力。但係深水埗去啟德同九龍灣,繁忙時間外恐怕只有單向嘅客

33號兩繁有客,可以喺繁時開特車解決;但係問題係佢非繁無客,荃灣西站又無人上車 (290 10分鐘一班,33 30分鐘一班,根本吸唔到客,九巴亦都想做290多過33),觀商又無。如果再係咁燒錢法,對所有持分者嚟講都唔係好事,所以先有咁嘅諗法。

如果你真係咁想用5D嘅車,我喺度諗,反而有無機會用5D同39M,幫30X拆線? 一條去黃埔,一條去啟德;一條特快,一條行深水埗。至於細節,我未諗到,橫掂都係啱啱先brainstorm。不過如果34M可以取消,換取荃灣站有部九巴回贈機,39M都可以做到類似效果。

以下節錄自我嗰份proposal:
「荃灣西約或成最大贏家,相信抽34M亦情有可原。有無機會喺荃灣站附近,整部屯元天嘅分段回贈機? 咁嘅話,可以喺48X整個分段收費,荃灣站之前落車就可以享有分段。因為48X主要客源喺荃灣站之後,估計咁樣對48X影響唔大,甚至可更善用48X西約至荃灣站嘅空間,一架車做幾水客。
一嚟,咁樣可以整多3架車出嚟,相信已經好夠。
二嚟,呢部回贈機更可做其他用途,例如用荃威經荃灣站嘅巴士,順手cut走39M部分車。只要聯合班次做得妥當,30X嘅一個鐘2架車,同埋39A 嘅一個鐘3架車,已經可以將39M一個鐘8架車減走唔少。當然,有啲細節,例如39A循環點問題,當然要改下,但問題唔大。
三嚟,於巴士公司眼中,咁嘅安排,亦減低轉地鐵嘅吸引力,令到啲人更願意坐巴士去目的地,或者去深水埗/旺角/九龍城/觀塘轉車。 」

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1195320&extra=page%3D1&mobile=2

AV296 發表於 2021-2-8 16:43 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-2-7 18:34
1. 234X我咁改係想吉彌敦道北行配額畀葵涌線,同時慳車
我自己認為太子、旺角番荃灣鐵路同紅小競爭力都大 ...

234X嗰邊明嘅,如果做唔到雙向,咁循環都係折衷方案
而我對296C無咩立場,如果佢係無用嘅,蒸炸燉焗,點改都得
純粹覺得,補位比創造新客源重要,用296C嚟補位,好過再搵新客。
如果觀塘道無位,行牛頭角道都係個好方法,橫掂40號係搶緊2A 6D生意