hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【炒埋一碟】(16/33/)40/234X/296C重組
開啟左側

【炒埋一碟】(16/33/)40/234X/296C重組

tonychow 發表於 2021-2-9 15:08 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-2-9 12:57
本身車唔夠,其實點搞都有問題
38行下路,葵盛會唔會嘈無咗上路直車?
296C拉入荃灣,九巴肯定要收$10.7 ...

葵盛本身有架開繁時嘅小巴去到東北葵,同埋呢個位本身無咁多人嘈,再嘈塞架車俾佢地開全日 60 或者補轉乘
美孚唔同,40 係用最直接路線往返黃大仙,無得用轉乘解決問題
296C 同樣可以用 296A 轉,再唔係趕埋落 796C 都得,用呢個做 16 入海盈交換條件
16 我嘅方案單純係飛橋停大站,飛橋時間夠跑公路落海盈,當然繁時會疏咗少少,但有人再嘈再算(例如拉埋 12A 落總站)

ATSE40 發表於 2021-2-9 16:48 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-2-9 13:12
唔係想挑起罵戰,亦無意騎劫樓主嘅po。
不過呢個回覆,正正顯露咗italk獨有、頗有趣嘅現象。

你講到新界線九龍 $6.4 分段係太平,不如又數下有幾多條全日新界線出到九龍係貴過 $6.4,再搵下佢哋有咩共通點?
當年 40 唔理一半客改快,其中一個原因係因為經太子道深水埗太慢易塞車,導致班次唔穩定。文件入面仲話改快咗 15 分鐘,而家 40 非繁由駿業里去到千色店都要 45 分鐘,一個唔覺意差唔多一個鐘先到。唔通七年幾之後嘅今日,龍翔道會塞多咗但係太子道長沙灣道會塞少咗?sorry,我仲係成日見到太子道西長沙灣道慢車,間中多車到差啲行唔到。結果就係好似以前咁,客唔少但係無一樣嘢做得好囉。
腦補當真,真要補腦
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-9 22:43 | 顯示全部樓層
建議已修改:
  • 40麗港城方向繼續途經觀塘道、開源道
  • 296C來回方向均不經觀塘道,改經觀塘繞道
  • 33上下繁分拆特別班33P
  • 補回部分轉乘優惠
  • 調升33及40東行分段收費

.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-9 23:11 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2021-2-9 16:48
你講到新界線九龍 $6.4 分段係太平,不如又數下有幾多條全日新界線出到九龍係貴過 $6.4,再搵下佢哋有咩 ...

龍翔道確實喺40改快後路況差咗,彩虹交匯處同鑽石山站成日塞,後尾連蝴蝶谷道都塞
當年預40改快後一單連休63分鐘,但出到黎畀70分鐘仲唔夠,要再加到76分鐘,效益真係咁大?
後尾拉入麗城,要畀96分鐘,平均時速14km,完全唔似特快線

就連九巴都唔係咁大信心,只係肯擺8-10架落去,自從加到超過75分鐘,就跌到20分班
開咗290之後有段時間,40下繁長期收起一架以上,拉疏到15甚至20分班
之後有埋條33,其實當年改快嘅誘因都幾乎無哂,反而調轉到33/38/40/42C/290一齊累鬥累

況且2013年前40最慢係入青山道同石硤尾,九龍城一段東行上到橋根本唔慢
西行花墟倒塞算係死症,不過行完龍翔道兜長荔街落美孚,本身就唔見得快
睇野亦唔好只睇一面,直行長沙灣道已經拎走咗最慢嗰段,之後仲可以直飛荃灣追時間
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-9 23:14 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-2-9 15:08
葵盛本身有架開繁時嘅小巴去到東北葵,同埋呢個位本身無咁多人嘈,再嘈塞架車俾佢地開全日 60 或者補轉乘 ...

問題係16而家非繁開得12-15點夠畀你拆兩條
除非你將296C拉疏,但拉疏咗296C你換乜野畀尚德?
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-9 23:21 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-9 14:59
咁如果大窩口同葵涌都叫兜既
40就算改完大涌道走
經返深水埗同九龍城又算唔算兜?

40行大窩口同葵涌問題係同38/42C/290重疊,就連荃灣都有少少同33爭客
反而觀深,而家直達巴士得條來回都塞旺角、去程唔行中軸線嘅疏車296C,東京街以西、長沙灣道以北更加係零
如果西約對九龍城同黃大仙、麗港城對深水埗同葵涌係indifferent,咁40點解要走去同38/42C/290重疊?
.
S3BL100 發表於 2021-2-10 00:20 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-2-9 13:36
其實最小規模重組就係減班開新線,亦係而家做法
但由於減班太方便,運署亦默許減班,唔使同開新線捆綁, ...

無錯,但我呢一兩年諗既野,又會比起「減班開新線」進取

畢竟呢幾年一次捆綁唔超過三條線既重組依然上到 RPP,依然符合框架。一次過攬炒 N 條線、影響大量乘客既重組,固然無乜機會通過到,呢幾年亦幾乎無擺過上 RPP 咁濟;但呢幾年越來越多既減班開特別班次方式重組,亦無助解決好多問題。我會選擇 take middle ground

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2021-2-10 00:38 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-2-9 11:47
首先多謝咁有heart嘅回覆

40號帶嚟嘅觀深,有2000-3000個客,其實唔算少,話哂當時40號同6D全程重疊、觀 ...

文件果 4300 人係包括所有斷左直車既客,唔係只係得荃葵來往九龍城

我亦唔同意觀深潛力好似你想像中咁大。關鍵唔係往來兩地有幾多人,而係合理期望巴士可以搶到幾多。唔好唔記得要同鐵路紅小鬥搶,對手唔係得一個,而係兩個

呢個年代,巴士做中距離車程同鐵路重疊,行車時間唔會有優勢。除非做到好似 1A 5C 呢類頻密班次,否則真係唔使旨意有得玩。想搵生存空間,就要其中至少一邊遠離鐵路,吸引一班唔想行、唔想駁多程車既客,開疏少少都仲有作為

啟德、九龍灣商貿區往來深長荔,首先無紅小,其次九龍灣商貿區相對遠離鐵路,啟德坐屯馬線都要轉多程車。如果計整體需求,的確好大機會少過觀深。但巴士肯做既話,佔有率一定高幾條街,隨時可以食到更多客

而且你只係由整體需求出發,未能說服到我點解觀深好需要有一程巴士直達。「需求」同「需要」,係兩回事

你拎 16 296C 同 24 去比,或者 15 同 5D 去比,漏左一個重點:16 296C 24 同時仲做緊觀塘山/將軍澳同德福淘大沿途。但如果做觀深線,呢幾個位已經有其他巴士線分走晒,就真係得返齋觀深,個局已經爭好遠

我亦同意巴士重組係講 trade-off,近年 RPP 見到既方案,唔少都係屎溝糖,或者糖溝屎。但問題係人地屎溝糖得來唔會無止境地架床疊屋、擴大受影響範圍同人數

後者,亦即重組複雜性,先係關鍵

如果你畀到大家好大信心,唔會有咩反對聲音,所有窿位都好完美地補到,又另計;但你根本寫唔到包單,純粹由 trade-off 角度討論,說服唔到大家,點解既得利益者一定肯放行。你只係聚焦好處,重組帶來既影響就淡化

唔好忘記,一個重組過唔過到,唔係我說了算。我既意見唔重要,既得利益者既意見先係決定性因素

fb.com/scientisthk2usa/
tonychow 發表於 2021-2-10 10:39 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-2-9 23:14
問題係16而家非繁開得12-15點夠畀你拆兩條
除非你將296C拉疏,但拉疏咗296C你換乜野畀尚德? ...

12-15,走線唔大改下,最多都係班次變 24-30,但係出觀塘唔使經深水埗,仲可以做埋觀旺,係咪接受唔到呢(留意返旺角 - 觀塘一段除咗飛橋之外無大變動,仲未計有 1A 13D 等路線爭客),而觀旺 upgrade 咗,九巴應該會有心做,可考慮加車

海盈真係嘈就拉條 12A 入去,基本上最多都係揾架蛇車咁大把
296C 亦唔使拉疏,留意返 296C 由旺角去海盈依家要用 25 分鐘左右,如果直上西廊唔停美孚,用 15 分鐘分分鐘夠落埋大窩口頭站,抽 2 架 290 1 架 34M 基本上已經夠拉埋入西約,只係差在將軍澳段有無可能入康城

樓主| Ricky403 發表於 2021-2-10 14:06 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-2-10 10:39
12-15,走線唔大改下,最多都係班次變 24-30,但係出觀塘唔使經深水埗,仲可以做埋觀旺,係咪接受唔到呢( ...

拉12A可以係解決方案,但海盈擺唔落,做法要係拆多條12B,同12A一夾一咁開

話說你建議33上路、38下路,好似同我建議33落葵芳、38不變差唔多
33本身行到環宇海灣先走,跑一段荃灣路就到葵芳,行上路反而唔順路
除非諗住食咗42C (小心被青衣站友鬧),咁就只可以行上路
38如果葵盛接受到去麗瑤、上葵要轉車,我無意見
.