hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【炒埋一碟】(16/33/)40/234X/296C重組
開啟左側

【炒埋一碟】(16/33/)40/234X/296C重組

樓主| Ricky403 發表於 2021-2-19 16:29 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-12 21:29
就算用而家流行既講法
只要各條線自己唔係炒埋就得
本身如果各自有更好既做法

其實自己搞自己都係有好有壞
為咗唔牽涉太多路線,車輛數就得咁多,甚至有時如果嗰區人口唔係升緊,就要交數
限米煮限飯底下,唔同concept都走哂樣,或者要地區硬食條條都循環線慳車
如果靠拉疏班次,要嗰區夠獨市,算盤先打得響,九巴敢開一個鐘兩個鐘一班,都唔代表運署敢

33嗰到,始終做得南半荃灣,相比930X仲少咗福來邨同荃景圍山腳
唔行葵芳,我諗都冇乜機會做得起條線,純觀荃非繁紅小都唔駛排長龍,畀巴士做實瀨野
荃深觀畀荃景圍同麗城無乜分別,但荃景圍總站冇位,麗城有40海安路個位
.
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-19 16:50 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-11 23:38
當然,33 40 掟一條上六幹,環宇海灣同西約會是但一邊無左直車往來黃大仙,應該都係要靠 BBI 補

但理論上 ...

諗咗陣,感覺其實最應該改行六幹嘅,好似都唔係33或40
龍翔道呈翔道非繁路況唔算好差,暢通嗰陣係幾快,呢一刻33由龍德街去九龍灣,都係21分鐘
好難講經濟復蘇之後情況會點,彩虹交匯處會唔會又日日塞,但至少假日六幹新西九東係無太大需要

反而234D就真係應該將黃大仙交畀234C,自己飛三幹六幹來往祈德尊同九龍灣
我建議入面33嘅繁時特班33P,都可以飛三幹六幹

至於你個方案,真係好睇14X/33同38/40/40A呢兩組會點搞
不過跟中灣繞經驗,可能會單純擺條線上去,或者再開新線,就算數

你講得啱,要補太多位係相當麻煩同埋會影響可行性
但係一考慮可行性,九巴運署就會自動波減班,唔睇中長期重組成效
呢點要解決都唔容易
如果一次搞一個(尚算簡單嘅)重組解決N個問題,又可唔可以算長痛不如短痛?
.
Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-19 17:22 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-2-19 16:29
為咗唔牽涉太多路線,車輛數就得咁多,甚至有時如果嗰區人口唔係升緊,就要 ...

如果係最多4-5條既
幾組各自4-5條其實算唔錯
而家最大問題成日keep住1/2條
就算荃景圍想搞但壓住只可以改條30X既
車又減得少同時地區又易不滿

33唔夠客我覺得向後拉長好過加兜
而如果再睇埋38唔屈上青公/跑多條葵芳直出既分支
似乎就冇咩必要咁兜
荃深觀夾俾30X有個好處係深入到荃灣市

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2021-2-19 23:59 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-2-19 16:29
為咗唔牽涉太多路線,車輛數就得咁多,甚至有時如果嗰區人口唔係升緊,就要 ...

兩篇一次過回

如果一個重組可以一次過解決 N 個問題,固然係好事;但如果一個規模唔大、受影響人數同範圍有限、亦無太多位要補既重組,都可以解決 N 個(或者 N-1 或 N-2 個)問題,就更好,更顯得高招

33 劃線果陣只做得半個荃灣,覆蓋範圍有限,固然係唔理想;但條線落左地,就即時多左班既得利益者

兜葵芳觀感同行車時間比起 40 290 之類走線更差,而且龍德街應該都會死攬尾站

然後大涌道入西站後門已封,再拉長既話走線觀感同時間亦唔理想,沿路食咁多枝燈;荃景圍甚至好似我先前個建議,拉 40P 上去都唔差得過 33

而且睇個勢西站應該會攬住 33 頭站,呢條線荃灣區走線似乎已經無乜修改空間

fb.com/scientisthk2usa/
SE7378 發表於 2021-2-20 14:54 來自手機 | 顯示全部樓層
雖然近乎完全唔關今次師兄重組嘅 agenda 事,
但新 40 做到荃葵來往九龍仔、九龍城同啟德北半直通都係一大亮點,
美中不足係長沙灣道同觀塘道擠塞容易令到新 40 班次不穩,
而且同觀荃炒埋一碟做,啟德區受惠嘅人數太少;
如果翻炒早前有版友提及過嘅 38A + 2D,將上述路段拆返開黎做,
荃葵 - 呈祥道 - 石硤尾 - 界限街/太子道西 - 太子道東 - 晴朗 - 沐寧街,
東頭邨就搵其他嘢補,會唔會仲著數?(隨時可以拉埋 42 落水)
tonychow 發表於 2021-2-22 11:36 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-19 23:59
兩篇一次過回

如果一個重組可以一次過解決 N 個問題,固然係好事;但如果一個規模唔大、受影響人數同範 ...

我就始終覺得 40 龍德街尾站唔會差得過 33 尾站,始終 40 延長後覆蓋率唔差得過 33,咁 33 就可以安心行上路黃大仙觀塘道,然後用之前提及過 296C 入九商方案讓返配額入荃灣就得
其實最難搞嘅補位反而變咗祈德尊尾站

樓主| Ricky403 發表於 2021-2-25 13:12 來自手機 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-2-20 14:54
雖然近乎完全唔關今次師兄重組嘅 agenda 事,
但新 40 做到荃葵來往九龍仔、九龍城同啟德北半直通都係一大 ...

你提嘅38A+2D同我條復刻40係做緊兩樣野
淨係38A+2D同40荃葵走線,已經爭好遠

我咁樣執條40,原意係將荃深同觀深頭駁尾,而觀荃因為中間半直通同跑荃灣路,時間可以同而家40打和
重點係呢條復刻40嘅平日班次可以開到大部分10-15分鐘,比分開做密5-10分鐘以上,叫做補充到路線長嘅不足
38A+2D駁埋嘅原意,又係另一樣野了
 樓主| Ricky403 發表於 2021-2-25 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-19 23:59
兩篇一次過回

如果一個重組可以一次過解決 N 個問題,固然係好事;但如果一個規模唔大、受影響人數同範 ...

而家九巴諗住開埋假日版33叫33B,行觀塘道
如果成事,33/33B合併後全日觀塘道,每日班次可以由30分班改善到20分班,補償原33路段兜落葵芳慢咗嘅時間
假如934暫時唔洗攞荃灣嘅車,或者30X/238X整合到逆向班次,33/33B直頭可以擺多三架落去開聯合班次,各30分班做觀塘道/商貿區,聯合15分班做荃葵<>黃彩<>油塘
我唔清楚33非繁客量係咪值得全日入九商,但33/33B聯合班次可以address你指出荃灣<>九商<>油塘服務唔係兩繁兩三班搞得掂嘅問題
S3V1742C 發表於 2021-3-2 14:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| Ricky403 發表於 2021-3-2 16:15 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2021-3-2 14:39
哈 又搵大窩口人笨
大窩口得罪你咩 仲要抽走40無補償
本身已經無左直車巴士來回九龍城

42C每朝都有車由長安或荃富街起載,仲有X42P先係第二個站
就算係長亨開嘅班次,大窩口係會有人落,你話上唔到車,係唔想迫車咋
.