hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議934/936合拼全日 935半全日(ff荃葵過海線重組) ...
返回列表 發新帖
開啟左側

建議934/936合拼全日 935半全日(ff荃葵過海線重組)

Ricky403 發表於 2021-2-7 22:15 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2021-2-7 21:32
多謝你的建議及提醒 睇返資料 確實梨木樹真係無快到(新934及936 由梨木樹至西隧口都要40分鐘 )但係石圍 ...

梨木樹行到灣景再掉頭走都係兜,甚至仲兜過荃景圍開兜麗城/灣景
既然樓主認為荃景圍客會倒落39M轉鐵,何解樓主唔認為梨木樹客會倒落36M轉鐵?
.
 樓主| 1234567 發表於 2021-2-8 09:03 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-2-7 22:15
梨木樹行到灣景再掉頭走都係兜,甚至仲兜過荃景圍開兜麗城/灣景
既然樓主認為荃景圍客會倒落39M轉鐵,何解 ...

1.假設934在梨木樹與936一樣兜 即行車時間一樣咁搭慣巴士嘅都會由936轉投934 轉開鐵嘅都會繼續轉鐵 唔會話有巴士客流失
2.石圍角搭934係快咗 但934 如果要做石圍角 就一定要連埋 梨木樹去做 因為 假設擺喺石圍角嘅話 拉935上梨木樹嘅話 象山及老圍村一帶就會變咗真空冇過海服務 所以擺喺梨木樹係無可奈何
3.荃景圍用934嚟做嘅兜法係:a:荃威花園開 美環街後入青山公路入西約 然後原路直出 b:荃威花園開 美環街後沿大涌道及海興路入西約 然後沿返海興路直上公路 c:愉景新城開 兜一次荃景圍後荃景圍天橋落沙咀道 再轉入大涌道 然後像b一樣兜西約及上公路。
a: 荃景圍十分兜 荃威見到3次屋企 (總站/荃景圍天橋來回)b/c:愉城/大涌道變得有點兜 因變咗唔係尾站上公路 但這批客如果934唔係特別快上公路嘅就容易比930X/西鐵搶走 所以唔可行 所以a是唯一可行的 但a的效應唔高 因為荃威客要快一早行左落荃景圍天橋 荃景/愉城客要快唔會係荃景/美環街上車 一早行左去大涌道 所以好多位都係左手交右手

總括而言 因為荃灣西邊的交通競爭比梨木樹及石圍角的更大 所以做梨木樹及石圍角比荃景圍更易攞到客做大

GZ9464 發表於 2021-2-8 10:57 | 顯示全部樓層

老老實實,依家既936係梨木樹都稱唔上有客

去程時間差別應該唔太大
但係回程唔洗入四小龍燈陣塞10-15分鐘,睇落會快咗

下繁同一時間埋盧押道既934 936/A
934返到總站,936/A仲係荔枝角站

樓主| 1234567 發表於 2021-2-8 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層

再補充返新934同936係梨木樹兜唔兜嘅問題
從行車時間來說 根據kmb 嘅資料 936由西隧口到 梨木樹係約40分鐘
新934由西隧口到灣景花園係 約18分鐘
灣景到梨木樹根據google map 以新934路線來行嘅行車時間係12分鐘 +最多5分鐘上落車時間係最多35 分鐘
行車時間唔係唯一乘客覺得兜唔兜嘅衡量標準  如果我係乘客 我認為除時間外最重要嘅因素係
1.行公路嘅連續性
2.只做一個地區後就前往目的地
即係只做一個地區後就上公路之後就不停站咁到達目的區 例如948 做完青衣島就直上公路到西隧口及港島 但 936 就係做完東北葵(包括石圍角及梨木樹)後上青公 但又落番市區做另一個區(四小龍)再上公路 所以不符合以上兩點 ,在個人嘅觀感上是十分兜的
相反新934做的話 1.大涌道後直達西隧 2.只做荃灣區後到西隧(梨木樹及石圍角18區分區屬荃灣 生活圈也在荃灣) 所以在觀感上相對上冇咁兜
即使新934只係快936 5 分鐘 新934 對梨木樹來說在觀感上都冇咁兜 而且新934係全日 知名度會更高 這兩點可能可以吸到生客 而熟客重組後流走嘅機會亦唔大