hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議上葵涌西九龍 32/35A/36A/36B 重組,35X 36X 全日 ...
開啟左側

建議上葵涌西九龍 32/35A/36A/36B 重組,35X 36X 全日

Ricky403 發表於 2021-2-19 16:12 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-2-17 23:49
我呢兩日再諗過你呢個 comment

留意 36X 回程,銘基後下站已經係梨木道,換言之葵涌工貿區只係做到北端 ...

30X覆蓋好似多過36X,但係沿路都同地底打正,二揀一黃埔實揀地底
36X至少做緊鐵路吊腳位,加上梨木樹有意願,所以我想擺佢入黃埔換走30X
假如黃埔唔想放走30X,運署九巴都無心改,咁就無辦法

講真,屯馬駁埋之後,黃埔搭到何文田/旺角轉去新東九東新西九西各個方向都幾乎齊哂
我都R爆頭黃埔可以有乜野換到,係諗諗下先諗到36X,除咗佢都無乜其他有用嘅線

30X留喺黃埔,就算改到行紅磡站平台走,雖則死亡交叉係避到
但近期下繁同星期六日仲有佐敦道倒塞加士居道,同而家分別不大
攬住而家嘅11架車,都唔太夠拆全日230X,拆得單向半全日,但30X硬食全日極疏車,唔知荃景圍收唔收貨
230X縮落尖麼唔到黃埔,都係搵黃埔笨
.
 樓主| S3BL100 發表於 2021-2-19 23:46 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-2-19 16:12
30X覆蓋好似多過36X,但係沿路都同地底打正,二揀一黃埔實揀地底
36X至少做緊鐵路吊腳位,加上梨木樹有意 ...

如果黃埔只係要線而唔係堅持要 QE 的話,直接拉 230X 入黃埔然後 30X 縮短落太子調頭可能仲實際,走線應該會有少少似我今次建議既 35A 但長沙灣道右轉興華街上西九廊

但直覺話我知 QE 會係問題,呢個前提下真係無太多其他可行做法

對比起 30X 同 230X,36X 雖然係做緊鐵路吊腳位,唔係無好處,但感覺真係有少少唔湯唔水⋯

fb.com/scientisthk2usa/
xdxd 發表於 2021-2-20 00:32 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-2-19 16:12
36X至少做緊鐵路吊腳位,加上梨木樹有意 ...

作為黃埔居民有少少嘢想補充,講講居民嘅一啲睇法。

其實鐵路對黃埔居民嘅觀感並唔係好好多,只係因為黃埔巴士服務差,線又偏少,條長途線又廢咁解。
30X?咁樣慢慢行晒旺長深荔,其實又真係幾趕黃埔客嘅。
8P、12A兩條做得幾好,115即使有鐵鬥,但下繁例必坐滿,頂閘過海都時有發生,同時都冇乜轉鐵客。
至於鐵喺時間上係咪贏硬呢?唔係,而家搭15/11X東行係同鐵打和,一樣有人會揀。

講返呢度,作為黃埔居民我唔認為36X換30X係一個好嘅做法,始終黃埔(以至紅土)真係冇乜話去東北葵嘅需求,咁嘅話我覺得區議會/居民會攬住30X。
要放走30X唔太難,但係換36X入嚟唔係一個好方案。
黃埔↔QE始終係綠頂客量,除非區會咬住一定要大巴,否則掟比金匙,拉條26H落黃埔其實都ok。
而至於新西線呢,如果係230X都有商榷餘地,但要經大半條彌敦道嘅話其實同而家條30X無乜分別,難度唔細;
另一個建議係中葵↔九碼,經尖南、紅磡,
葵芳、葵涌邨同土瓜灣先前都有提過要去對方線,而以黃埔角度嚟講可以接受到嘅係either經尖沙咀上公路;或者經Poly直插DGS(其實實際上行落,嗰段塞車唔係真係極之嚴重/惡頂),後行彌敦道至滙豐左轉呢兩個option。

Ricky403 發表於 2021-2-20 13:08 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-2-20 00:32

其實鐵路對黃埔居民嘅觀感並唔係好好多,只係因為黃 ...

中葵涌來往九碼呢條線概念上唔錯,但無奈兩邊都冇廢線換
拎走30X,黃埔最多都係分得一架左右
中葵涌37改循環,再攞埋條37M都係五架左右
全部野同期進行,先至勉強夠車砌條線出黎,難度唔細
.
384047x 發表於 2021-2-20 16:09 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-17 23:37
唔好忘記拆線後 35A 同 35X 回車都快唔少,尤其是新 35A,根據九巴網站數據推算,一轉平均淨行車時間約 6 ...

我唔識點用九巴網站數據,但作為循環線,比多少少時間會好啲,如果唔係一塞就斷纜,不過本身我估35a/x係0700-0820做5分鐘一班只用21車根本唔夠時間

btw再細緻睇多次份建議,象石都係無快到,32變左補位,如果唔係要補象石去上葵其實想36a/x上去換32落梨木樹,象石坐而家條32既客真係小,就算拉去西九龍站我覺得都唔會多好多人坐,畢竟荃灣線太快同象山紅小好密,返而唔計要影響原有乘客前提下我寧願要36x上石圍角,巴士市佔率即刻升(睇下234c,40p象石其實好多人就知,始終坐紅小要再轉車),我個人傾向搞埋象石呢個問題
384047x 發表於 2021-2-20 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-2-20 00:32

其實鐵路對黃埔居民嘅觀感並唔係好好多,只係因為黃 ...

之前覆100兄話有新idea正正係九龍城連同黃埔去中葵涌,我成日諗Ricky403 兄同100兄既建議美中不足就係只會照顧葵涌班客(有利益前提下我勁贊成),但諗深一層,本身葵涌,荃灣勁多工商廈,絕對係小型中環/尖沙咀,咁點解唔諗吓九龍都有班客去葵涌返工?

但係要做到單純九龍城去荃葵真係有難度,除左樓上所講唔夠車之外,仲要補位,當賣廣告,我既新post都將本來所諗既旺角九龍城線都拆左做新33a同新237,而230x客量唔算特別好既情況再加上紅線轉綠線太方便同快捷下,唯一好少少既方案係拉啟德做,但要等第二個CBD發展成熟先好做:
啟德西,新浦崗,九龍城,黃埔,尖沙咀,公路,290走線至如心,但可能3,5年後先夠客
xdxd 發表於 2021-2-20 17:08 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2021-2-20 16:28
之前覆100兄話有新idea正正係九龍城連同黃埔去中葵涌,我成日諗Ricky403 兄同100兄既建議美中不足就係只 ...

啱啱覆咗你嘅新post,我嘅意見裡面講咗。
如果係講籌旗嘅話,6C+大改202足以殺6F同時過5部出嚟(加一車比改後嘅202),而直接殺8A(始終8P/26/行路都差唔多覆蓋晒8A大部分嘅地區,8A/P現有服務對居民來講都係有啲多)而提供3部車出嚟都得(8P要加返一車去跑),計埋交數其實就可以提供到5/6部嘅。
地鐵其實唔係好得好多(只係30X太惡頂),但同時230X若然去到匯豐先左轉亦都唔係好好多,反而如果係用九龍公園徑+廣東道+佐敦道/柯士甸道+彌敦道或者廣東道出入對紅土嚟講都尚算吸引。
紅磡人。
 樓主| S3BL100 發表於 2021-2-20 23:16 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2021-2-20 16:09
我唔識點用九巴網站數據,但作為循環線,比多少少時間會好啲,如果唔係一塞就斷纜,不過本身我估35a/x係0 ...

重點係新 35A/X 一轉行車時間都會明顯比起而家 35A 快,我建議既班次已經充份考慮行車時間

象石換 36X 上去,就無車落深長荔,兼且去旺角加價兩級;換 36A 上去,就收平左兼且無車落旺角

只係擺得落一條西九線,當然係擺條流水上去,影響最少

樓主| S3BL100 發表於 2021-2-20 23:20 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-2-20 17:08
如果係講籌旗嘅話,6C+大改202足以殺6F同時過5部出嚟(加一車比 ...

重點係好似 Ricky403 師兄所言

「無奈兩邊都冇廢線換」
「全部野同期進行」
「難度唔細」

所以用你呢種模式(留意,我係講模式,唔係內容)重組,難度好高,今時今日唔會咁樣鑽牛角尖籌車

384047x 發表於 2021-2-21 23:50 來自手機 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-2-20 17:08
如果係講籌旗嘅話,6C+大改202足以殺6F同時過5部出嚟(加一車比 ...

其實我份建議係有2個version ,另一個version一條係旺角,油麻地,何文田(33a)同埋佐尖,紅磡,九龍城(237),但係大窩口會冇旺角車(S3V42C 版友都有講)

至於殺6F換車就真係多左,同埋盡量唔想搞到其他區