hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 11同203E是否有重組空間
開啟左側

11同203E是否有重組空間

樓主| hongkonger1997 發表於 2021-2-23 20:51 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-2-22 22:58
行路唔駛錢,不如你行路番屋企,行多幾年可能儲到首期搬走添

• 經濟不景去年無工開,儲唔到錢兼資產價格下跌
  • 儲得錢嚟,樓價到時唔知升左幾多?
  • 就算有首期我都供唔起

除非將嫲嫲以前買落圓玄學院四個骨灰位賣返出去,一個骨灰位賣50萬,四個可以賣200萬,咁到時咪有錢換樓囉!
https://topick.hket.com/article/ ... 7%E8%B5%B7%EF%BC%9F

樓主| hongkonger1997 發表於 2021-2-23 20:58 | 顯示全部樓層
霧燈豪.HT6962 發表於 2021-2-23 08:42
返通宵多數夜晚10點11點返到朝早收工
都係有日間車嘅時段
你話清晨返工/凌晨收工先係麻煩

我以前見DHL,佢要我凌晨兩、三點返工,問我有咩車搭,我話無車搭,佢就唔請
cky 發表於 2021-2-23 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層
唔係冇車搭,只係你只會諗 33A 同 3S,完。
miklcct 發表於 2021-2-23 22:47 | 顯示全部樓層

hongkonger1997 發表於 2021-2-22 20:53
我想搬走,不過無錢,除非賣左嫲嫲圓玄學院四個骨灰位,先至有錢搬屋

以前每逢清明重陽都會去圓玄學院拜 ...

又係好似我咁,家庭問題,搞到連搵工都有麻煩。

過埋呢幾個月我搬去外國啦,去一啲細城市,靠自己雙腳已經可以去晒嘅,永遠唔使再煩交通,屋租又平,生活費又低。
進智公交
 樓主| hongkonger1997 發表於 2021-2-23 23:06 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-2-23 22:47
又係好似我咁,家庭問題,搞到連搵工都有麻煩。

過埋呢幾個月我搬去外國啦,去一啲細城市,靠自己雙腳已 ...

外國邊度收留你?唔通你去一D落後國家?
 樓主| hongkonger1997 發表於 2021-2-23 23:12 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2021-2-23 22:32
唔係冇車搭,只係你只會諗 33A 同 3S,完。

33A去到屋企樓下,路程最直接,價錢合理,當然係接駁首選

不過而家鑽鐵升格做轉車站,富暉樓又入伙,而家唔延長服務時間要等幾時?唔通十年後都係20:30後無車?

睇住堂家姐呀哥由慈南搬去西環曼克,佢地配套比以前方便得多,如果十年後富山配套仲係原地踏步,真係完全不可以接受
jpoon 發表於 2021-2-23 23:12 | 顯示全部樓層

hongkonger1997 發表於 2021-2-21 21:42
我伯父以前住慈雲山住左幾十年,佢地兩年前搬左去曼克頓山,交通同生活配套好好多

我堂家姐住西環住左十 ...

你廿年前住富山
而家又住富山
點解廿年嚟你冇進步過
(曲綫要講明)
http://jpoon9394.blogspot.com/
 樓主| hongkonger1997 發表於 2021-2-23 23:18 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-2-23 23:12
你廿年前住富山
而家又住富山
點解廿年嚟你冇進步過

人地高薪厚職,成家立室,我地工作收入不穩定
叫伯父賣骨灰位分錢,佢又唔制,賣左咪可以幫補經濟囉
cky 發表於 2021-2-24 00:46 來自手機 | 顯示全部樓層
排政府骨灰位的手續同埋程序你究竟知唔知?你真係當買樓咁話買就買?你家族的事無人會理亦理唔到,但肯定唔會係你呢一輩可以單獨話事,連人情世故都搞唔掂,交通同非交通因素都教埋你,你唔肯接受都算,一條巴士線小巴線都可以扯到離晒地,都冇任何討論價值。
kmb71k 發表於 2021-2-24 02:00 | 顯示全部樓層

hongkonger1997 發表於 2021-2-23 20:58
我以前見DHL,佢要我凌晨兩、三點返工,問我有咩車搭,我話無車搭,佢就唔請
...

將自己果區冇通宵車搭既不滿發洩喺見工度
真係抵冇人請你

以上回應,是否可行?是否合適?