hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議N170和N171合併
開啟左側

建議N170和N171合併

樓主| S3bl430 發表於 2021-2-23 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層

其實重組通宵線係唔係應該仲要用返日間線的思維?
a.n170+n171行車時間最多90分鐘,何來揸車揸到膀胱爆炸?(看來揸九巴373的司機膀胱都……)
b.半夜三更彌敦道長沙灣道有幾可會塞車,基本上都係暢通無阻
c.N170主要客源和N182重疊(銅鑼灣往沙田),唔直接取消其實已經俾面(係唔係我建議埋n182兜市中心就可以取消n170先?),乙明行返去市中心都係10分鐘內
d.n170n171合併節省2架車,n170直接取消節省4架車,n73延長九巴至少加2架,你係巴士公司實識揀取消n170,n170n171合併已經係妥協方案
e.通宵線本來就係比較兜,好似n170依種無客又有替代品的路線,點解唔能夠兜多一點路

題外話,
如果我建議新n170經九龍+延長至禾輋,換N271唔經沙田,唔知KMB71K兄會唔會轉軚?N170兜九龍總比N271兜沙田要好
kitarolo 發表於 2021-2-23 22:15 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-2-23 22:08
如果我建議新n170經九龍+延長至禾輋,換N271唔經沙田,唔知KMB71K兄會唔會轉軚?N170兜九龍總比N271兜沙田要好

如N271不停沙田班次必大幅拉疏
 樓主| S3bl430 發表於 2021-2-23 22:50 來自手機 | 顯示全部樓層

另外,以下信息以Google Map+九巴網站ETA推算建議對原N170客的影響

新翠邨新明樓往紅隧:
原本14分鐘。改經長沙灣道及彌敦道後需要28分鐘(大圍經青沙至美孚約10分鐘,美孚至紅隧18分鐘),總車程預計加15分鐘

銅鑼灣(時代廣場附近)往沙田:
原本:灣仔消防局上車,車程25分鐘(港島至紅隧10分鐘,紅隧至大圍站15分鐘)
建議:堅拿道東上車,車程32分鐘(堅拿道東往紅隧4分鐘,紅隧往美孚總站20分鐘,美孚往大圍推算約8分鐘)。如果不停美孚總站,饒宗頤直上青沙,車程30分鐘

0q9w8e 發表於 2021-2-23 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層

N170上駿洋好過
SE7378 發表於 2021-2-23 23:53 來自手機 | 顯示全部樓層
其實直接將 N170 斬剩華富同沙田方向最密嘅時段,
班次跟 307 搞梅花間竹(反正吉車遊街都係蝕錢居多)又得唔得?
至少需求較高時段嘅乘客車程唔受影響,兩巴又可以慳資源,
不過可能要 N182 北行兜埋天后,而且唔知反應會點?
(如果呢招 work 嘅,就可以套落 N171 度喇。)
HM3044 發表於 2021-2-24 06:01 | 顯示全部樓層
N170兜顯徑六美去沙市火炭好過啦
HM3044 發表於 2021-2-24 06:02 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-2-23 23:53
班次跟 307 搞梅花間竹(反正吉車遊街都係蝕錢居多)又得 ...

半夜兜埋維園天后其實唔會慢好多
 樓主| S3bl430 發表於 2021-2-24 09:16 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-2-23 23:53
班次跟 307 搞梅花間竹(反正吉車遊街都係蝕錢居多)又得 ...

N182兜天后其實更順,上拿7月半晚坐過1次N182,停聖保祿醫院要停幾支燈(要等好耐),感覺極慢
KW2523 發表於 2021-2-24 09:59 | 顯示全部樓層

同自己早前另一個N170建議賣下廣告先

除咗link個方案外, 或者可以經北角東隧觀塘道(跟296C), 始終新東去東九喺旺角轉比深水埗更唔順路

相信通宵唔會慢過觀繞幾多, 甚至郁N680都諗得過, 不過要用嘅車比拉入火炭更多
 樓主| S3bl430 發表於 2021-2-24 11:12 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2021-2-24 09:59
同自己早前另一個N170建議賣下廣告先
除咗link個方案外, 或者可以經北角東隧觀塘道(跟296C), 始終新東 ...

關於老銅沙田通宵服務,或者可以開一條通宵小巴處理。老銅有客源,巴士收費高,小巴回車快,相信會吸引到小巴營運商經營

如果大家寧願取消N170都唔想見到佢兜路。N182港島方向港島段或者可以改跟N368,這樣來回方向都可以轉N72,而且觀感上無咁兜