hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021-2022 沙田RPP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021-2022 沙田RPP

Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-18 14:09 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-3-16 19:45
咁睇,我覺得287X地區係唔應該有線落去深長荔,條86A陰到幾乾就得幾乾,推人上青沙轉車好過。火炭對280X2 ...

其實簡單地咁諗長沙灣經青沙係真係較快
轉車可以有吸引力
但深水埗分別不大未必咁需要考慮

所以與其又86又286
咁城東一條86
想特快長沙灣既交俾另一條城東青沙線轉車
兩味留俾240X
對大家都有好處
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tszhinchan3 發表於 2021-3-18 14:45 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-3-16 19:45
咁睇,我覺得287X地區係唔應該有線落去深長荔,條86A陰到幾乾就得幾乾,推人上青沙轉車好過。火炭對280X2 ...

當年九巴只想搞287X,但因為唔經深水埗比區議會否決,之後先搞埋286X

tatl 發表於 2021-3-20 18:53 | 顯示全部樓層
因為286C竟然可以收多過86C 1蚊,所以其實86C撤出長沙灣深水埗已經是肯定的。問題係將佢調過大角咀又係咪真係仲保得住條命仔呢,大家睇下87/A/B就知。太子旺角客點解唔搭87D要搭86C?
tatl 發表於 2021-3-20 18:59 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2021-3-10 09:01
當年有87A轉88K既第一個八達通轉乘先cut到87,86C取消又可以點做轉乘補償?81C聯合道落過對面轉2F? ...

86A麗豪酒店轉86K?
LN9267 發表於 2021-4-6 14:52 | 顯示全部樓層
https://www.facebook.com/laimanfaiservice/posts/3748862065230575

荃灣區議員反對取消48X入象山特別班次,運輸署指相關班次少於3人上車。

始終象山不順路,九巴當然不想城隧巴士線繞入去。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
Kingston_Kwan 發表於 2021-4-6 23:56 | 顯示全部樓層
js904 發表於 2021-3-16 14:31
其實 86 最好賺果兩段, 就係沙田市中心來回黃泥頭流水執 80K/83K/89X 果批客, 如果斬咗禾輋之後果段, 冇晒 ...

真係, 而家小巴都唔算多客 , CUT 86只會送客比小巴/其他線, 推高人地盤數。
(當然, 厹最想你搭嘅係觀塘方向嘅89X, 喺區內落)

86呢挺過時路線捱到今時今日, 都係靠執80K客, 特別係醫院客, 廢老客。同埋食72/81無車黎果陣嘅空檔

同樣有蝕到入骨, 全日大部分時間開30分一班嘅80M, 唔係靠兩繁每班由吉車變幾十個客入工廠區/返穗禾苑, 早就蝕到全港頭十啦。

X你老母麥淑X
Kingston_Kwan 發表於 2021-4-7 00:03 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2021-2-25 02:30
問題係86C入馬鞍山,大部份人都係喺欽州街麥當勞同長沙灣道深之都嗰兩個巴士站搭車呢!如果無咗86C,呢班 ...

86C自撒出大圍後已經唔係流水線

「曾大屋- 恆耀」呢段有時真係上左5個客都無

係有時海柏上到十個八個返山上 (無803/密車線爭食嘅話)

拉去烏溪沙站, 整個類似善巴77/99嘅特平分段去錦英做駁鐵客, 可能仲有一線生機

又或者直接拉去泥涌, 焗十四鄉班人出SSP最直接, 唔介意搭佢遊花園。同時九西又有直達車去「鄉郊」
X你老母麥淑X
hokachung 發表於 2021-4-7 01:16 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-3-18 14:45
當年九巴只想搞287X,但因為唔經深水埗比區議會否決,之後先搞埋286X

唔係,287X死因係飛甩咗柏景灣

287X原定係跟新巴701咁行大角嘴,所以海泓道一帶要行出櫻桃街銘基先有站
js904 發表於 2021-4-7 09:30 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-4-6 23:56
真係, 而家小巴都唔算多客 , CUT 86只會送客比小巴/其他線, 推高人地盤數。
(當然, 厹最想你搭嘅係觀塘方 ...

86我諗唔會蝕得好嚴重, 自己非繁/下繁都試過由頭坐到尾, 青山道南昌街總會有十幾人落車, 唔計正價客執2蚊補貼都執到唔少

而且而家有ETA, 個個都識得等到夠鐘先落站, 唔似得十幾二十年前果種無定向到站又唔知等幾耐果種恐怖情況, 其實而家開到25/30都仲係有一批穩定客源係由青山道上廣源黃泥頭, 強行cut短對條數有害無益

86/286唔係唔可以並存, 不過啲班次走線做好啲, 對所有持份者都有合理公平嘅對待就唔會咁大阻力

LN9267 發表於 2021-5-22 11:25 | 顯示全部樓層

https://www.facebook.com/liaopakhong/posts/487644342657330

有沙田區議員建議682B覆蓋黃泥頭,另外希望有全日過海巴士路線。

其實找182上去廣源能否應付議員的要求呢?
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)