hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

Advertisement

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021-2022年度中西區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021-2022年度中西區巴士路線計劃

2076 發表於 2021-3-3 09:14 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-3-2 23:05
" h- [0 i) m1 I! s其實早有站友留意到,匯巴的英資股東,係英國就係強硬地取消蝕錢線。
2 d! e- q' G/ u
- q4 `  W( b( F8 v& U其實新城高層及後勤調整擺到明就係 ...
7 P7 C8 M4 y# W" Y3 \
關於匯巴的英資股東服務,Ascendal Group,個人其實有經歷過佢地接管後的Whippet Bus服務。有好有壞,但網絡的確係大幅縮水,蝕錢綫係硬cut到完全冇服務,比市議會投訴得好勁,但賺錢綫服務的確係好左好多,而且亦都有延伸網絡。
& l3 [& k/ N6 |3 g) |" |7 m呢度就唔講咁多,日後有機會再分享下Whippet Bus在Ascendal Group收購前同收購後的行動。
" b; n9 S% ]% M9 c1 s2 `1 L

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 比市議會投訴得好勁已經係問題.

查看全部評分

抗議962B重組
還我962全日服務
053h4 發表於 2021-3-3 09:28 來自手機 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2021-3-3 08:25" P: o( g, s+ A2 ?
你呢啲唔係事實,而係扭曲原意* R/ j( Z7 a, h3 ~

$ m8 |1 r8 P2 m! X7 T: B; R新城點做生意有佢方法,其實唔駛你咁操心 ...

/ t: W0 S( s& d7 j新城生意手法我一早講左,而且新城做出離同你立場一樣,就係做到同九巴唔同,即係大幅度取消蝕錢線。
4 p, {2 I5 n6 w$ w% n; @0 U! l
! Z: Z7 \3 _7 H1 a8 B呢到其實你都非常操心。2 F) q( q0 u# R# l
8 p# p$ X1 |6 a  r3 Y2 D8 t. _% Z
重有回番個位版友,有小巴54M下,新城就唔會開西區去瑪麗醫院的服務。佢真係叫得郁九巴去做港島去瑪麗醫院係好事。9 d- ~5 u0 W' I3 e
$ m0 b! {+ {( E1 M2 e0 n/ [* ]
tkglobe 發表於 2021-3-3 09:40 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-3 09:28" d! B% U- |9 M# Y9 z) }& v
新城生意手法我一早講左,而且新城做出離同你立場一樣,就係做到同九巴唔同,即係大幅度取消蝕錢線。
9 z- g0 q7 U# Z3 _
4 _. Z8 \1 h7 f* Z. r% y# x9 i6 W2 B5 i呢 ...
9 W  d* T) J6 p! U) {
我從來冇操心過,只係唔想有人喺度派膠% K+ s2 J# q" P% D
% S  k* k! [7 b, o0 L. q
人哋都話冇講過叫九巴開,你啲幻想又發作

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 想 send 佢去迪士尼幻想道

查看全部評分

053h4 發表於 2021-3-3 10:36 來自手機 | 顯示全部樓層

tkglobe 發表於 2021-3-3 09:403 ]; B" y* \$ d! B1 G) z: g& @! V
我從來冇操心過,只係唔想有人喺度派膠
5 P2 ]# y: m) m# e2 ]8 C% B& c5 L  f8 x5 R3 A- D
人哋都話冇講過叫九巴開,你啲幻想又發作 ...

& y3 @1 Q- M0 \4 {7 w" F! Z我已引用佢叫九巴開的資料。- D' o  O3 X2 Q

& y9 h& V% v! d" K; z係新城無意開辦瑪麗醫院服務下,你支唔支持瑪麗醫院有低地台服務去西環?我個人係反對巴士公司有此責任,但佢係到爭取wor.1 F8 \0 S8 s, y) P0 M

2 b+ K& N$ |$ g- Q2 }重有,我就唔係派膠,因為事實係句句有point重要唔少分析同推測都已經成為事實。只係不斷有人打對台式討論。7 V$ f& p* t% D$ D4 Q" U
$ n( K0 G+ e: D4 O
如果區議會無視巴士經營困難提出切實可行的解決方法,歡迎我現時住緊個區,即南區以行政指令方式執行呢份RPP, 已解決南區及中西區存在已久的交通問題。4 i/ ]7 U2 b# ~$ n! O7 K" z( b* |
新巴城巴並唔係九巴,正如你所講經營範圍根本唔同,根本無得學,處理蝕錢問題自然需要更果斷。
( B* V  Q# R+ E8 Y
nwfb1001 發表於 2021-3-3 10:41 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-2 22:35- W' y* W5 u  j4 C$ ]' a
我依據你呢個post, 按前文後理,你指九巴幫下手做瑪麗醫院-西環服務
) m" I1 L) [! [( _- [5 A3 r1 v
九巴開咗 小西灣<>南區 路線未?幾時開?

評分

wingho_cwh + 1 + 5 想睇佢開「59凌」多啲

查看全部評分

tkglobe 發表於 2021-3-3 10:44 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-3 10:36
; \1 u9 @4 A7 S' N; ^我已引用佢叫九巴開的資料。. A0 e% {; W' C% M( |5 b/ ~! f
6 b- X4 ?: o" @3 d! Z' X6 _9 N
係新城無意開辦瑪麗醫院服務下,你支唔支持瑪麗醫院有低地台服務去西環?我 ...
6 H! D+ h' r; _  M
其實你係咪從來都唔會聽人講嘢,人哋已經否認左,嗰句唔係一個實質嘅提議- n; W  r6 _# M9 v$ T3 V. Q
) N7 P4 [: K9 r0 D" ?* D
你係咪派膠,就係人都知嫁啦,你嗰啲所謂分析有時係幾有point嘅,不過搞笑成份多啲囉,至於你嗰啲推測,大包圍方式更會有啲中,咪好似啲馬評人,中一兩場就覺得自己好犀利,但後邊原來有八場唔中唔出聲
kay 發表於 2021-3-3 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層

港島對上一次大cut車係2017年,但巴士公司似乎等唔切沙中線,要再做左一round先。南區個份其實好無誠意,成堆翻兜。西區似乎唔想一次過搞太多野,搞18但唔搞5X, 山上就搞40M, 另外加埋43M
053h4 發表於 2021-3-3 10:54 來自手機 | 顯示全部樓層
0 }4 Y! y# M+ `7 V6 S' c
tkglobe 發表於 2021-3-3 10:44( X" {8 o( t$ c
其實你係咪從來都唔會聽人講嘢,人哋已經否認左,嗰句唔係一個實質嘅提議
$ c3 ^( k3 W% {' G  I- o8 k* f! e
你係咪派膠,就係人都知嫁啦, ...
7 ]! K3 t7 g# n9 ?* i3 W
係出呢個post之後佢無否認wor.
& ~( h2 ]% ?4 W7 X% `' ^
8 N% @7 f) N$ c  H9 C9 o: r2 Y% G* g張相已經話西區已經有低地台服務,即係A10起瑪麗醫院。
$ Z4 G4 E( t2 Q; r5 u
  {  w& [, G! o6 l  }1 x6 [係佢唔滿意話要巴士服務,我話新城唔做佢先話叫九巴開,招標好無。
. G% I* t+ _( _: r/ F: Q8 Z, `  H% w- ]  q) F4 T$ o
擺到明新城已經特色就係唔同九巴,無咁大個盤支持好似32H呢類路線,我個人建議佢接受現實多D.- X1 g3 P/ f  ]5 b, T" B

5 |: ~/ D& Q$ Y  E$ e$ \3 `' q夾硬係54M服務下重要爭取巴士,大大條過海線兩尾兩班車車先70人話要保留服務,真係唔知就嚇死,知就笑死。- z5 U! Y- Y; t5 C9 g- @* m8 \7 O3 J
重有啊,我就唔係大包圍,句句都係事實好無,蝕錢係問題核心,係呢到打對台的人,係覺得巴士蝕錢係應份,但我多次從原頭分析過,地租就市值租,人工就跟市價,長途客無責任去貼港島,以月票問題帶出長途客貼港島唔係應份,偏偏收費及乘客量無因為成本而同步加價,或者因為需求變化而大幅調整服務。0 u! I7 N5 i; A$ [$ e0 p& Y
" o, T. y6 e0 Q
有人唔認同新創建係敗走,fine, 新股東咪教大家巴士係應該點做。及以炒人方式,架構重組變相找數。
4 G7 c  [/ V+ e  w' [  R- ^7 [& J- [3 d, j5 ]2 e' ~* u
樣樣問題其實正常人都睇得出,事實上市場原則下,一係開源一係節流,一係政府貼。偏偏打對台的人,係心知肚明事實下都故意搶反調。不過,唱反調而無邏輯基礎支持,無睇清事物的本質,講下講下咪又反左去新城要減服務,或者話巴士蝕錢乘客唔洗理,反對就得。
) ?- g- A) `1 L3 W: E3 c2 W2 T9 {4 m! F! U6 [7 i" E* c2 \; G  w- c$ O
9 k- R: j) L2 |' B
JB5571@3B/103 發表於 2021-3-3 20:55 | 顯示全部樓層
Rogerlhm98 發表於 2021-3-2 15:27( I* }) p3 q% {! w4 D. a) r
根據都市傳聞,城記接辦中巴3號前有諗過將其命名為12B。
/ q$ h0 E- k2 M! d# Y% _$ H0 ]# J; G
另外翻查資料,2006年城巴曾建議3B和40合併🤔
2 x8 ?: j. @8 C7 `
Rogerlhm98 發表於 2021-3-3 23:20 | 顯示全部樓層

JB5571@3B/103 發表於 2021-3-3 20:55
7 e" W2 ]/ @* ?8 `另外翻查資料,2006年城巴曾建議3B和40合併🤔

# \( `% q& W) s1 M1 B* c( h0 y當年建議實際上係同40M合併! }1 ?& w( {. c9 N
前一年想用3B經堅道食12但唔成功,所以第二年就建議3B延長至華富來回改經堅道食40M
7 [) y+ p6 {# ?' m) t! |; z( s