hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [優化RPP]建議更改沙田RPP 281/286重組方案,開辦287 ...
開啟左側

[優化RPP]建議更改沙田RPP 281/286重組方案,開辦287

tszhinchan3 發表於 2021-4-26 17:15 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-4-26 15:04
81C客量係欠佳,始終東鐵去旺角、尖沙咀都方便,而且81C又停唔正旺角,77區本身人口又唔夠,富安濱景一城 ...

問題係你改到條86C咁,77區又點會接受到?到時得一兩個搭,仲易死!

RobynnNKendyFan 發表於 2021-4-26 17:32 | 顯示全部樓層

講明先
我唔鍾意青沙線

86C 都係行返恒康街好啲
寧泰路可免則免
287 我睇唔明
86 全條斬的話
應該唔係咁補位一係復活返已故 87

反青沙撐獅隧
tszhinchan3 發表於 2021-4-26 18:48 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2021-4-26 17:32
講明先
我唔鍾意青沙線

而家86C已經冇咩人搭,改到咁慢一定更趕客!

樓主| 2076 發表於 2021-4-26 19:52 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2021-4-26 17:15
問題係你改到條86C咁,77區又點會接受到?到時得一兩個搭,仲易死!

Check返ETA,現時86由沙田第一城去石硤尾消防局需時23分鐘 (經沙田市中心及澤安邨),86C由沙田第一城去石硤尾消防局則需時20分鐘 (經富豪花園及歌和老街)。

換言之86C在沙田第一城後跟86的行法只係慢過現時3分鐘 (因為唔入歌和老街,獅隧後經澤安邨落石硤尾),但班次由30分鐘一班提升至15分鐘一班。

86C宜家少人搭除了因為慢,又因為分左堆客比286C,加上30分鐘一班,班客夾唔啱時間咪走去搭鐵,更慘的是,由長沙灣開出經過日日違泊的青山道先到深之都客倉,咁就搞到班次亂晒,開25-35分鐘一班。RPP建議改南昌街去維港灣,但問題係南昌街北行一樣係塞車。

RPP建議86拆286,86C改去維港灣,281M改281只去大圍站,其實對個個都係輸家。我建議的前提係要做返RPP希望做到的野,但更有效率兼且更多居民得益咁做。

1) 九巴想黃泥頭同富豪花園有青沙線,但286走線實在太樣衰,行循環去深水埗一定係好過青山道經南昌站上青沙,RPP行法根本搵笨
2) RPP之所以諗到286搵笨行法,係想做南昌站上青沙,所以我建議用新田圍的281M資源開287去做
3) 281M改做281,根本281唔會夠客,新田圍遲早連281都收埋檔,281M堆車全部比九巴沒收,見到九巴同新田圍居民都同意要接駁大圍站,所以287擺顯徑,來回經新田圍。咁樣做就可以令新田圍<>大圍站的班次係2倍。
4) RPP入面86、86C、286齊齊開30分鐘一班,真係拆得成的,石硤尾又無端端冇左唯一一條密少少入沙田區的86。所以我建議86同86C合併,開返15分鐘一班,維持返密車。
5) RPP入面的86C擺去維港灣,倒不如擺蘇屋,起碼可以跟86C做番黃金商場同深之都方便的站位。要86C的客行去南昌街等86C,我諗下年86C都要收檔了。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2021-4-26 19:59 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2021-4-26 17:32
講明先
我唔鍾意青沙線

287係顯徑開車來回兜新田圍之後上青沙,停一停海達邨,上西九龍走廊出太子,旺角行西洋菜南街出返柏景灣總站,之後沿深旺道去到海達出面上青沙公路,去到大圍站後兜新田圍番去大圍站再去顯徑。開15分鐘一班。

主要目的係
1) 新田圍每7.5分鐘一班287接駁大圍站
2) 新田圍接駁青沙公路轉車站
3) 深旺道接駁青沙公路轉車站
4) 太子接駁青沙公路轉車站
5) 取代87B,未來可以縮短87B去顯徑
6) 顯徑有286X以外多一個選擇去青沙公路轉車站
7) 287X可以飛走柏景灣,吸引佐敦旺角客回流

至於斬86,用87補位的問題係87做的位,其實搭81好過,86C去蘇屋係有用過87去維港灣
抗議962B重組
還我962全日服務
tszhinchan3 發表於 2021-4-26 20:19 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-4-26 19:52
Check返ETA,現時86由沙田第一城去石硤尾消防局需時23分鐘 (經沙田市中心及澤安邨),86C由沙田第一城去石 ...

你個86C建議得益既只係得沙市同源禾,77區心諗WTF又多一條流水線。

RobynnNKendyFan 發表於 2021-4-26 21:10 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-4-26 19:59
287係顯徑開車來回兜新田圍之後上青沙,停一停海達邨,上西九龍走廊出太子,旺角行西洋菜南街出返柏景灣 ...

咁我大概明 287
但我覺得呢個做唔到 287X 飛柏景灣嘅籌碼
始終尾站快車就係尾站快車
同埋嗰幾分鐘我就覺得幫唔到啲咩
要唔搭o既一早唔搭
87B 本身揹住一堆已故路線責任
縮短都係合理做法
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2021-4-26 21:12 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-4-26 20:19
你個86C建議得益既只係得沙市同源禾,77區心諗WTF又多一條流水線。

呀仲有
86C 縮短的話
青山道班客唔係奉旨過到俾 286C
更有可能係送落地底
反青沙撐獅隧
 樓主| 2076 發表於 2021-4-26 23:56 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2021-4-26 21:12
呀仲有
86C 縮短的話
青山道班客唔係奉旨過到俾 286C

冇錯,所以86C我建議擺蘇屋,而唔係擺RPP入面建議的維港灣。
青山道近汝州西街果邊,286C的車程優勢好大,加上行出長沙灣道好近,我唔擔心佢地會落鐵。
但係近興華街/東京街果頭,行得出長沙灣道就好大可能落鐵,所以86C擺蘇屋都係會做得返佢地。

另外就係287換287X,287X飛走柏景灣總站都仲有步行距離內的帝柏海灣,287停大角咀就真係多一條路線,又未必會唔肯放。
抗議962B重組
還我962全日服務
expertuser2004 發表於 2021-4-28 19:55 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-4-25 16:01
1. 厹公司必定不會減票價, 什至沒分段 = 沙中新田圍可反對
咁本身沙中新田圍出九龍都係$6.8,回程都係$9.4 ...

1,5 沙中去東九龍, 改成咁你搭埋我份都得, 感覺得 86C 變返以前70 號年代咁各站停車, 只不過變左馬沙西版(馬鞍山沙中西九龍版), 86C > 286C 只是比人亂叫價, 86C 飛起大圍一樣有不錯的速度
89D 改快後有版可看, 277E 老隧不用半小時貫通九龍灣, 就算沒直達呢回事也可算是"很"理想速度, 而且沙中依家開左 88X, 88, 798 又有屯馬線過西九龍美孚, 86C 再不改特快等執笠都似

7. 說起 81/72 我一直有想過改組, 點解不用 W3 模式併合 81+72 飛走大埔公路停沙中就直通大埔市再高速直通上水(經轉車站可換乘任何路線), 可快速送走沙中客/西九龍客/油尖客, 去沙中/大埔/粉嵿/上水
也提供另一不經隧道選擇直出比北區客選擇, 班次不用太密每 30 分鐘就夠

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%